25.01.2017 Tarihinde Yapılan Kamu İhale Mevzuatı Değişiklikleri Neleri Kapsıyor?

25.01.2017 TARİHİNDE YAPILMIŞ OLAN KAMU İHALE MEVZUATI DEĞİŞİKLİKLERİNE İLİŞKİN ÖZET BİLGİ

1. Hizmet alımı ihalelerinde daha sağlıklı ve piyasa koşullarını yansıtan yaklaşık maliyet tespiti yapılabilmesi amacıyla yüklenici kârı % 20’den % 7’ye düşürülmüştür.

2. Personel çalıştırılmasına dayalı olmayan hizmet alımı ihalelerinde yaklaşık maliyet ve ihaleye katılan isteklilerin tekliflerini birer veri kabul eden ve bunların ortalamasından Kurum tarafından belirlenen oranda sapan tekliflerin aşırı düşük olarak değerlendirmesini mümkün kılacak sınır değer tespit formülü geliştirilmiştir. Bu sayede anılan formülün ilgili piyasa yapısına uygun ve birden fazla değişkene bağlı olması sağlanmıştır.

3. Mal alımı ihalelerinde; Yaklaşık maliyeti Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen eşik değerin dört katının üzerinde olan ihalelerde, tercihe göre “aşırı düşük teklifler için sorgulama yapma” seçeneği getirilmiştir.

4. Malzemeli yemek alımı ihalelerinde aşırı düşük tekliflerin açıklanmasına ilişkin olarak, açıklama yapılacak ana girdilerin belirlenmesi, fiyat teklifi alınmayacak girdilerin sınırlı sayma yoluyla belirlenmesi ve isteklilerin sadece birim fiyatlarını açıklaması yönünde değişiklik yapılmıştır.

5. Elektronik ortamda düzenlenen veya teyidi yapılabilen belgeler için belgelerin sunuluş şekline yönelik şartlar kolaylaştırılmış; ihalenin türü ve niteliğine göre bazı yeterlik belgelerinin sunulma zorunluluğu kaldırılmıştır.
Açıklama: İhaleye katılım ve yeterlik kriterlerine ilişkin sunulan belgelerin, EKAP üzerinden veya kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilmesi ve teyidinin yapılabilmesi durumunda, bu belgeler için belgelerin sunuluş şekline ilişkin şartlar aranmayacaktır.

6. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgelerinin istenildiği ihalelerinde, banka referans mektubu istenilmesi zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

7. İsteklilerin sundukları katalog veya benzeri belgeler üzerinden yapılacak yeterlik değerlendirmesinde teknik şartnameye uygunluğun denetleneceğinin açıklığa kavuşturulması; bu değerlendirmenin yapılmayacağı ihalelerde sadece belge sunmanın yeterli olduğu yönünde değişiklikler yapılmıştır.

8. İhalelerde artık “mesleki faaliyetin sürdürüldüğünü gösteren belgeler” yani “Oda Sicil Kayıt Sureti” istenmeyecektir.
Açıklama: İstekliler sunmuş oldukları teklif mektubunda; “ihale tarihi itibarıyla mesleki faaliyetlerini mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak sürdürdüklerini ve ihalenin üzerlnde kalması halinde sözleşme imzalanmadan önce, bu durumu tevsik eden belgeleri 4734 sayılı Kanun ve ilgili mevzuat ile ön yeterlik ve ihale dokümanında yer alan düzenlemelere uygun olarak İdareye sunacaklarını” taahhüt edeceklerdir.

9. Elektronik araçlar yardımıyla tablolama programları (MS Excel, Numbers, LibreOffice Calc ve benzerleri) kullanılarak oluşturulan teklif mektubu eki cetvelin çarpım ve toplamlarında yazılımdan kaynaklanan yuvarlamalar nedeniyle oluşan hesaplama farklılıkları, toplam teklif fiyatının binde birine eşit veya daha az olması ve ihalenin sonuçlandırılmasına esas teklif sıralamasının değişmemesi kaydıyla aritmetik hata olarak kabul edilmeyecek ve bu farklılıklar isteklinin teklif cetvelinde yazılı birim fiyatlar esas alınarak ihale komisyonu tarafından re’sen düzeltilecektir. Yapılan bu düzeltme sonucu bulunan tutar, sınır değer hesabı hariç, isteklinin teklif ve yeterlik değerlendirmesine esas nihai teklif fiyatı olarak kabul edilecektir.

Kaynak: İhale Uzmanı İsmail YAMAN

Related Posts

Eşik Dğer Nedir? Eşik Değer Ne İşe Yarar?

Eşik değer, ihale ilan süreleri ve kuralları ile ihalelere sadece yerli isteklilerin katılmasına veya yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasında kullanılmak üzere, mal…

İşe Gelinmeyen Günlerde Yol ve Yemek Yardımları Kesilir mi ?

İşe Gelinmeyen Günlerde Yol ve Yemek Yardımları Kesilir mi ?  Giriş Günümüzde neredeyse tüm kamu idareleri tarafından, temizlik, yemek, bakım ve onarım gibi yardımcı nitelikte olan hizmetlerin, yükleniciler aracılığı ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Hatır Senedi Nedir? Hatır Senedi Geçerli mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views

696 sayılı KHK İle Sürekli İşçi Kadrolarına Geçişleri Yapılan İşçiler Hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı Uygulaması

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
696 sayılı KHK İle Sürekli İşçi Kadrolarına Geçişleri Yapılan İşçiler Hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı Uygulaması

Ev Alırken Ödenmesi Gereken Vergi ve Harçlar Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
Ev Alırken Ödenmesi Gereken Vergi ve Harçlar Nelerdir?

Vergiler nereye harcanıyor

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views

Öğretmen, internet sitesinden para kazanabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Öğretmen, internet sitesinden para kazanabilir mi?

Yol ve Yemek Yardımı Kıdem Tazminatında Dikkate Alınır mı?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Yol ve Yemek Yardımı Kıdem Tazminatında Dikkate Alınır mı?