Özel Sektör Çalışanları 2019 Yılı Ücret Zam Oranları
2019 Yılında, özel sektör çalışanlarına %50 oranında zam yapılması gerektiği ifade edildi…
Dolar krizinden sonra, kira ve ücretlerin dolar değilde TL cinsinden belirlenmesi gerekiyor…
Bu noktada özel sektörde çalışanlara en az %50 zam yapılması ve bu zammın TL cinsinden yapılması gerektiği ifade edilmekte…
İş çevreleri özellikle son yıllarda ücretlerde büyük erime yaşandığını ve eğer bu ücretlerin uygun oranlarda artırılmadığı taktirde, beyaz yakalı teknik personelin yurt dışında iş arama alternatifleri üzerinde duracağı belirtiliyor….
Sektörlere göre ücret artış oranları yakında haberimizde…
(Görüş ve önerilerinizi lütfen haberin yorum kısmına yazınız….)
Özel Sektör Çalışanları 2017 Yılı Ücret Zam Oranları
Çalışan Maaşlarına 2017’de Yüzde 9 Zam
2017’da özel sektör maaşlarına ortalama yüzde 9 zam yapılacak. Türkiye bu oranla dünyada sekizinci, Avrupa’da ikinci olacak.
TÜRKİYE’DE 2017 yılında özel sektör çalışanlarının maaş zammının ortalama yüzde 9 olması bekleniyor. Türkiye’nin özel sektör çalışanların en yüksek zam alacağı dünyada sekizinci, Avrupa’da ise ikinci ülke olması öngörülüyor.
Korn Ferry Hay Group tarafından bu yıl Ağustos – Eylül ayları arasında toplam 52 sektörden, 1572 şirketin verisi baz alınarak gerçekleştirilen “2016 Ücret ve Yan Haklar Araştırmaları” nın sonuçları belli oldu.
Araştırma sonuçlarına göre, 2017 yılında Türkiye genelindeki özel şirketler maaşlarda ortalama yüzde 9 oranında zam gerçekleştirecek. Yerli şirketler, yaptıkları yatırımı 2017’de de korumaya devam edecek ve yabancı şirketlerle aynı oranda ücret artışı uygulayacaklar.
En yüksek maaş zammı oranı ise Çağrı Merkezleri sektöründe olacak.
Dünyanın önde gelen yönetim ve insan kaynakları danışmanlığı şirketi Korn Ferry Hay Group’un bu yıl Ağustos – Eylül ayları arasında, 1572 şirketten insan kaynakları yöneticileri ile birebir görüşmelerle topladığı güncel veriler baz alınarak gerçekleştirdiği araştırma, 2017 yılında yapılacak ücret artış oranını ortaya koydu. Türkiye’deki özel sektörün yaklaşık yüzde 80’ini oluşturan yüz binlerce çalışanın verilerine dayanan araştırma sonuçlarına göre, 2017 yılında Türkiye genelinde ortalama ücret artışı, geçtiğimiz yılki gibi ortalama yüzde 9 olacak.
Türkiye’deki şirketlerin ücret artışlarını belirlerken dikkat ettikleri en önemli parametreler ise; artan yetenek savaşı, asgari ücret artışı ve enflasyon oranı beklentisi olarak öne çıkıyor.
Yerli şirketler yatırımı koruyacak ve yabancı şirketlerle aynı oranda ücret artışı uygulayacak
İş gücü yatırımında son birkaç yıldır ön plana çıkan ve yabancı şirketlerden daha yüksek ücret artışı gerçekleştiren yerli şirketler, 2016 yılında yaptıkları yatırımı gelecek yıl da korumaya devam edecekler. Ayrıca yabancı şirketlerle aynı oranda ücret artışı uygulayacaklar. Bu oranın da Türkiye genelindeki gibi yüzde 9 olması bekleniyor. Araştırmadaki 52 sektörün verilerinin yer aldığı ve endüstriyel sektörlerin başı çektiği listede, Türkiye istihdamına ve genel iş gücü maliyetlerine yön veren holdinglerin de, Türkiye genel ücret artışı ile paralel olarak yüzde 9’luk bir bütçe belirlediği gözlendi.
Korn Ferry Hay Group Bilgi Hizmetleri Müdürü Ersin Yıldırım yaptığı değerlendirmede, özel sektörün 2017 için planlarının Türkiye’nin geleceğine güvenlerini ortaya koyduğunu vurguladı. Yıldırım, “Geçtiğimiz yılki gibi yüzde 9 oranında gerçekleşecek ücret artışları, özel sektörün önünü görebildiğini ve gelecek planlarını büyüme üzerine kurguladığını gösteriyor. Yetenekli çalışanlar elde etmek ve elde tutmak için yaptıkları planlar, yan haklar gibi uygulamalar da bunun bir diğer göstergesi” dedi.
En yüksek ücret artışını çağrı merkezleri yapacak
2016 Korn Ferry Hay Group Ücret Araştırması sonuçları, en yüksek maaş zammının yüzde 12,2’lik oranla Çağrı Merkezleri sektöründe olacağını gösterdi. En düşük zammı yapacak sektör ise yüzde 7,8 ile Yatırım ve Finansal Kiralama sektörü oldu.
Maaş artışlarındaki en büyük payı asgari ücretlilere yapılacak zam oluşturuyor
Asgari ücretli çalışanlara ayrılacak Araştırma sonuçları – geçtiğimiz yıldan farklı olarak- asgari ücret artışının Türkiye ücret piyasalarında önemli bir etkisi olduğunu da ortaya koydu. Çağrı Merkezleri gibi asgari ücretle çalışanların yoğun olduğu sektörlerin en çok ücret artışı olan sektörler olması da bunun en önemli göstergesi.
Ersin Yıldırım : “Korn Ferry Hay Group Türkiye’nin araştırma sonuçlarına göre, asgari ücretin etkisinin önemli ölçüde hissedildiği çalışan gruplarına sahip Çağrı Merkezleri ile Otomotiv Yan Sanayii, Dayanıklı Tüketim Malları, Yapı malzemeleri, Lojistik gibi sektörlerin ücret artış oranları diğer sektörlerin üzerinde gerçekleşecek. Şubat ayında gerçekleştirdiğimiz ve asgari ücret artışının sektörler üzerinde etkilerini araştırdığımız rapora paralel olarak ücret artışlarında önemli payın asgari ücret ve asgari ücretin hemen üzerinde yer alan çalışan gruplarına harcanacağını gözlemledik” dedi.
Şirketler yetenekli çalışanı elde etmek ve tutmak için ücret artışı yapıyor.
Asgari ücretin baz maaş üzerindeki etkisinin ve yetenek savaşının yüksek seviyede hissedildiği bir senenin ardından, şirketlerin İnsan Kaynakları departmanlarının Korn Ferry Hay Group 2016 yılı ücret araştırmasına verdiği yanıtlar yetenekli çalışanların elde edilmesi ve elde tutulması yönünde de planlamalar yaptığını ortaya koydu.
Teknolojik yakınsama ve Endüstri 4.0 gibi mega trendlerin etkisiyle daha yetenekli çalışanları şirkete çekmek ve elde tutmak konuları tüm sektörler için de çok önemli gündem olmaya devam ediyor. Şirketlerin ücret artışı yapma nedenleri arasında yetenekli çalışanı elde etmek veya devamlılığını sağlamak da önemli bir etken olarak yer alıyor.
Korn Ferry Hay Group 2016 yılı ücret araştırmasına göre, şirketler önümüzdeki dönemde bir yandan “Performans Yönetimi” ve “Ücret ve Yan Haklar” konularına eğilecekken, diğer yandan da “Liderlik Gelişimi” ve “Çalışan Bağlılığı”ndaki çalışmalarını arttıracaklarını belirtiyorlar.
2016 Yılı verileri
Global yönetim danışmanlığı şirketi Hay Group, ağustos-kasım ayları arasında Türkiye’deki bin 387 şirkette çalışan 713 bin 126 personele ilişkin toplanan verileri analiz etti. Toplamda 51 farklı sektörün incelendiği analiz sonrası yayımlanan ‘Hay Group Türkiye 2016 Yılı Ücret Artış Araştırması Raporu’na göre, gelecek yıl özel sektörde ücret artış oranı geçen yılki gibi ortalama yüzde 9 olacak.
EN YÜKSEK ZAM YAZILIMCIYA
Sektörler içinde en yüksek zammı yüzde 10’la ‘yazılım’ çalışanları alacak. Bu sektörü, sırasıyla ‘metal’ ve ‘otomotiv yan sanayi’ takip edecek. En düşük zam ise yüzde 7,3’le ‘yatırım’ sektöründe yapılacak. Diğer ülkelerde yapılan benzer araştırmalarla kıyaslandığında ücret artışı oranlarına göre Türkiye’nin dünyada sekizinci sırada olduğu görülüyor. 2016 yılında gelişmiş ülkelerden ABD’de yüzde 3, İngiltere’de yüzde 2.5, Almanya’da yüzde 2.9, Japonya’da yüzde 2.1, Hollanda’da ise yüzde 2.5 oranında ücret artışı olması bekleniyor.
Venezüella birinci sırada
DÜNYADA en yüksek maaş zammı yapması beklenen ülkeler arasında Venezuella yüzde 56 oranla birinci, Arjantin yüzde 30 ile ikinci, Ukrayna yüzde 11,5 ile üçüncü sırada geliyor. Bu alanda ilk 10’da bulunan diğer ülkeler ise Lübnan, Mısır, Lübnan, Türkiye, Vietnam ve Kazakistan.
Kaynak : Akşam Gazetesi