2017 Defter Tasdik Süreleri

muhasebe-4

Defter Tasdiklerinde Son Durum

Bilindiği üzere, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından 19 Aralık 2012 tarih ve 28502 sayılı Resmi Gazete’de ortaklaşa yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ ile defterlerin tasdik süreleri ve esasları belirlenmiş, 6 Haziran 2013 tarih ve 28669 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile de, kapanış onayı yapılacak defterlerin onay zamanı ve şekline ilişkin hususlar yeniden düzenlenmiştir.

Öte yandan, elektronik ortamda tutulacak defterler ile ilgili olarak da, yine Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından ortak olarak 13.12.2011 tarihli ve 28141 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 Sıra No.lu Elektronik Defter Genel Tebliği’nde gerekli açıklamalar yapılmıştır.

Her iki Bakanlık tarafından yayımlanan Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ’de yapılan açıklamalara göre, gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve büyük defter (defter-i kebir) tutmakla yükümlü bulunmaktadır. Tacirlerin gerçek veya tüzel kişi olup olmamasına göre tutacakları defterler aşağıda tablo halinde verilmiştir.

Şahıs Şirketleri

(Kollektif  ve Komandit Şirketler)

Yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebire ek olarak genel kurul toplantı ve müzakere defterini
Anonim ve Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler Yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebire ilave olarak pay defteri, yönetim kurulu karar defteri ile genel kurul toplantı ve müzakere defterini[1]
Limited Şirketler Yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebire ilave olarak pay defteri ve genel kurul toplantı ve müzakere defteri tutmak zorundadır. Limited şirketlerde müdür veya müdürler kurulunun şirket yönetimi ile ilgili olarak aldığı kararlar genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilebileceği gibi ayrı bir müdürler kurulu karar defteri de tutulabilir. Müdürler kurulu karar defterinin tutulması halinde açılış ve kapanış onayları dahil olmak üzere yönetim kurulu karar defterine ilişkin hükümler uygulanır. Kararların genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilmesi halinde Karar tarihi, Karar sayısı, Toplantıda hazır bulunanlar, Kararın içeriği, Üyelerin imzaları hususlarının yazılması zorunludur. Ayrı bir müdürler kurulu karar defteri tutulması halinde müdür veya müdürler kurulu kararları genel kurul toplantı ve müzakere defterine kaydedilemez.
Özel Hukuk Hükümlerine Göre İdare Edilmek veya Ticari Şekilde İşletilmek Üzere Devlet, İl Özel İdaresi, Belediye Ve Köy İle Diğer Kamu Tüzel Kişileri Tarafından Kurulan ve Tüzel Kişiliği Bulunmayan Ticari İşletmeler ile Kamu Yararına Çalışan Dernekler Ve Gelirinin Yarıdan Fazlasını Kamu Görevi Niteliğindeki İşlere Harcayan Vakıflar Tarafından Kurulan Ticari İşletmeler ve Bunlara Benzeyen ve Tüzel Kişiliği Bulunmayan Diğer Ticari Teşekküller Yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri

Peki, 01.01.2016 Tarihinden İtibaren e-Deftere Geçen Mükellefler Ne Yapacak?

Elektronik ortamda tutulacak defterler ile ilgili olarak 1 Sıra Numaralı Elektronik Defter Genel Tebliği hükümleri geçerli bulunmaktadır. Tebliğde yapılan açıklamalara göre, e-Defter kapsamına giren mükellefler www.edefter.gov.tr internet adresinde duyurulan format ve standartlara uygun olarak ve aylık dönemler itibarıyla elektronik defterlerini oluşturmaya ve saklamaya başlayacaklardır. Defterlerini elektronik defter biçiminde tutmaya başlayanlar, söz konusu defterlerini kâğıt ortamında tutamayacaklardır. Elektronik defter tutma sürecinde hesap döneminin ilk ayının beratının alınması açılış onayıson ayının beratının alınması ise kapanış onayı yerine geçecektir.

Uygulamadan yararlananlar, aylık dönemler itibarıyla oluşturdukları elektronik defterler için, aşağıda yer alan adımları izleyerek berat almak ve bunları istenildiğinde ibraz etmek üzere muhafaza etmek zorundadırlar;

  • Gerçek kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar kendilerine ait güvenli elektronik imza veya mali mühür ile imzalar.
  • Tüzel kişiler elektronik defterlerini, ilgili olduğu ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadar (Hesap döneminin son ayına ait defterler kurumlar vergisi beyannamesinin verildiği ayın son gününe kadar) kendilerine ait mali mühür ile onaylar.
  • İmzalı veya mühürlü defterler için berat dosyaları oluşturulur ve bu dosyalar Elektronik Defter Uygulaması aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın onayına sunulur.
  • Gelir İdaresi Başkanlığı mali mührünü de içeren beratlar elektronik defter tutanlar tarafından indirilerek istenildiğinde ibraz edilmek üzere ilgili olduğu elektronik defterler ile birlikte muhafaza edilir.
  • Yukarıda sayılan adımların neticesinde oluşturulan e-defterler, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından onaylanan beratları ile birlikte Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu kapsamında geçerli kanuni defter olarak kabul edilecektir.

Buna göre e-Defter uygulamasına geçen mükelleflerin yevmiye defteri ve defter-i kebir’i kâğıt ortamında tutmaları mümkün olmadığından, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren e-Defter’e  geçecek mükelleflerin 2016 yılına ilişkin olmak üzere notere kağıt ortamında yevmiye defteri ve defter-i kebir tasdik ettirmeleri söz konusu olmayacaktır. Ancak, bu mükelleflerin 2016 yılında kullanmak üzere şu an için e-defter kapsamında tutulması fiilen mümkün bulunmayan Envanter Defteri, Damga Vergisi Defteri ve Yönetim Kurulu Karar Defteri veya Müdürler Kurulu  Karar Defteri’ni Aralık 2015 ayı sonuna kadar notere tasdik ettirmeleri zorunlu bulunmaktadır. 2015 yılında kullanılan ve yeteri kadar sayfası bulunan Envanter Defteri, Damga Vergisi Defteri ve Yönetim Kurulu Karar Defteri veya Müdürler Kurulu  Karar Defteri’ni 2016 yılında da kullanmak isteyen mükellefler,  Ocak 2016 ayı içinde notere ara tasdiki yaptırarak, bu defterleri kullanmaya devam edebilirler.

Diğer taraftan, 2016 yılı başından itibaren e-deftere geçecek mükelleflerin, Yönetim Kurulu Karar Defteri ile  Müdürler Kurulu Karar Defteri’nin kapanış tasdikini 31 Ocak 2016, 2015 yılına ait Yevmiye ve  Defter-i Kebir’in kapanış tasdikini ise 30.06.2016 tarihine kadar  notere yaptırmaları gerekmektedir.

kaynak:http://www.muhasebeweb.com/haber_detay.php?id=4684

Related Posts

Ortakların Şirketten Alacaklarını Sermaye Artırımında Kullanmaları Mümkün müdür?

Ortakların şirketten alacaklarını sermaye artırımında kullanmaları mümkün müdür? 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 127’nci maddesinde alacaklar ile devrolunabilen ve nakden değerlendirilebilen her türlü değerin ticaret şirketlerine sermaye olarak konulabileceği belirtilmiştir.…

Açıklamasız Havale Borç Ödemesi Sayılır mı? (Yargıtay Kararı)

Özet: Havale bir ödeme vasıtası olup, var olan bir borcun ödendiğini gösterir. Bu karinenin aksini havaleyi gönderen şahsın ispat etmesi gerekir. Tarafların delil olarak dayandığı banka havalesinde paranın gönderiliş nedenine…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Kooperatif İşi İçin Görevlendirilen Memura Harcırah Ödenir mi?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 47 views
Kooperatif İşi İçin Görevlendirilen Memura Harcırah Ödenir mi?

İstifa Eden Memurun Yeniden Atanması Durumunda Harcırah Verilir mi?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 38 views
İstifa Eden Memurun Yeniden Atanması Durumunda Harcırah Verilir mi?

Yurt Dışı Yer Değiştirme Masrafı Nasıl Hesaplanır?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 47 views
Yurt Dışı Yer Değiştirme Masrafı Nasıl Hesaplanır?

Apron Nedir? Apron Ne İşe Yarar?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 110 views
Apron Nedir? Apron Ne İşe Yarar?

Ücretsiz İzin Alan Eşe Harcırah Ödenir mi?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 42 views
Ücretsiz İzin Alan Eşe Harcırah Ödenir mi?

Belediye Bütçesini Kim Hazırlar? Belediye Bütçesini Kim Onaylar?

  • By admin
  • Aralık 23, 2024
  • 45 views
Belediye Bütçesini Kim Hazırlar? Belediye Bütçesini Kim Onaylar?