Yıllık Gelir Sigortası Nedir?
Yıllık Gelir Sigortası Nedir? Emeklilikte yeni dönem 1 Ekim‘de başlıyor 09 Eylül 2015 Çarşamba, 22:00 1 Ekim’de Bireysel Emeklik Sistemi için yeni dönem başlıyor. Yürürlüğe girecek Yıllık Gelir Sigortası ile…
2014 Yılı Aracı Kurumların Finansal Verileri
2014 yılının pay senedi işlem hacimlerindeki azalışla bu işlemlerden elde edilen komisyon gelirleri düşerken, aracı kurumlar için yeni bir faaliyet alanı olan kaldıraçlı işlemlerden elde edilen gelirlerin (245 Milyon TL) etkisiyle aracılık gelirleri bir önceki seneye göre yüzde 9 artış göstermiştir. Sonuç olarak aracılık gelirleri 704 Milyon TL olmuştur.
Karşılaştırılan dönemler arasında türev işlemlerinden elde edilen kazançların etkisiyle, aracı kurumların kendi portföylerine yaptıkları finansal araç alım-satımından elde edilen kazançlar, 2 katına çıkarak 84 Milyon TL olmuştur.
Aracı kurumların kurumsal finansman işlemlerinden elde ettikleri kazançlar ilgili dönemde azalan şirket satın alma-birleşme projelerinin etkisiyle, yüzde 17 düşerek 83 Milyon TL’ye gerilemiştir.
Aracı kurumların bir diğer faaliyeti olan varlık yönetimi gelirleri de yönetilen portföy büyüklüğündeki artışa rağmen, yüzde 18 azalmış ve 35 Milyon TL’ye inmiştir. Diğer taraftan faiz oranlarındaki artışın da etkisiyle kredili işlemlerinden elde edilen gelirler yüzde 5 artarak 141 milyon TL’ye çıkmıştır.
Sonuç olarak, aracı kurumların toplam gelirleri (Tabloda Brüt Kâr/Zarar) bir önceki yıla göre 115 milyon TL artarak 1,1 milyar TL’ye ulaşmıştır. Sektörün toplam giderleri ise geçen karşılaştırılan dönemlerde 104 milyon artarak 967 milyon TL’ye çıkmıştır. Bazı aracı kurumların menkul kıymet değer artış gelirlerini de takip ettiği net faaliyet gelirleri yaklaşık iki katına çıkarak 40 milyon TL olmuştur. Gelirlerdeki daha yüksek artışa bağlı olarak faaliyet kârı yüzde 17 büyüyerek 197 Milyon TL’ye yükselmiştir.
Gelir tablosunda bazı aracı kurumlar finansman gelir/giderlerini yatırım faaliyetlerinden gelir/giderler içinde sınıflandırmıştır. Yatırım faaliyetlerinden 2013 yılının ilk 9 ayında nette 3 milyon TL zarar edilirken, bu yılın aynı döneminde 10 milyon TL net kazanç yaratılmıştır. Böylece, finansman gideri öncesi faaliyet kârı, karşılaştırılan dönemde yüzde 25 artarak 212 milyon TL’ye çıkmıştır. Öte yandan dövize bağlı türev işlem yapan bir aracı kurumun yüksek kur farkı giderlerinin etkisiyle, sektörün net finansman gelirleri üçte birine, 115 milyon TL’ye inmiştir.
Sonuçta aracı kurumların vergi öncesi kârı yüksek finansman giderlerinin etkisiyle geçen yılın dokuz ayında 528 milyon TL iken bu yılın aynı döneminde 327 milyon TL’ye gerilemiştir. Vergi giderleri düşüldüğünde 2014/09’da sektörün dönem kârı bir önceki yıla göre yüzde 41 azalarak 273 milyon TL’ye inmiştir. Net kârın toplam gelirlere oranını gösteren kârlılık ise ilgili dönemde yüzde 46’dan yüzde 24’e gerilemiştir.
Yılın ilk dokuz ayında en fazla kâr eden kurum, sektördeki net kârın beşte birini, sıralamadaki ilk iki aracı kurum ise toplam kârın üçte birini elde etmiştir.
Net Kârdaki Gerileme İle 2013 Yılının İlk 9 Ayında yüzde22,1 Olan Sektörün Özsermaye Kârlilik Oranı, Bu Yılın İlk Dokuz Ayında yüzde10’a Gerilemiştir. Benzer Şekilde, Sektörün Hisse Başına Kazancı Karşılaştırılan Dönemler Arasında 39 Kuruştan 17 Kuruşa İnmiştir.
Yıllık Gelir Sigortası Nedir? Emeklilikte yeni dönem 1 Ekim‘de başlıyor 09 Eylül 2015 Çarşamba, 22:00 1 Ekim’de Bireysel Emeklik Sistemi için yeni dönem başlıyor. Yürürlüğe girecek Yıllık Gelir Sigortası ile…
Bu yazının konusu, reklamlarda, mutlu ve refah içerisinde bir emekliliğe giden yegâne yol olarak önerilen, üstelik yatırılan paranın yüzde 25’i kadar devlet katkısıyla da desteklenen Bireysel Emeklilik Sigortası (BES). BES…