Üç Aylar Duası…Üç Aylarda Okunacak Dualar ve Faziletleri

Yüce dinimiz islamda mübarek günlerin başında üç aylar gelir…Mürabek üçlar rahmet ve bereket ayıdır…

Üç aylarda yapılan duların binbir geceden hayırlı olduğu çeşili dinsel kaynaklarda ifade edilmiştir…..

Yüca dinimiz islamda bu mübarek günleri layıkıyla idrak edebilmemiz için, bilmemiz gereken temel dularımız aşağıda gösterilmiştir….

Tüm ehli islama bu mübarek günlerde rahmet getirecek duaları okumayı nasip etsin inşallah……

Sizin de tavsiye edeceğiniz dularınız varsa yorum kısmına yazınız…..

Allah (CC) hepinizden razı olsun….mübarek müminlere hayırlı olsun inşaAllah……

Üç aylar girdiğinde okunacak dua ve çekilecek tesbihler

ÜÇ AYLARDA YAPILMASI GEREKENLER 

Enes(r.a) buyuruyor ki:ALLAH Resulü (s.a.v) Receb_i Şerif ayı girdiğinde şu duayı okurlardı:
”ALLAHümme barik lena fi recebe ve şa’ban ve belliğna ramazan”
”Yarabbi!bize Receb ve Şaban ayını mübarek kıl,Ramazan ayına eriştir”
bu gece okunacak dualar da var ama çok uzun,dua kitaplarında bulacaksınız

Recebin ilk günü ALLAH(c.c.) rızası için iki rekat nafile namaz kılınır.Sonra samimiyetle günahlara tevbe edilir.111 defa :”ALLAH(c.c.)ümme salli ala MUHAMMED” diye Peygamber Efendimiz’e salatü selam getirilir.Akabinde 1660 defa :”Ya ALLAH(c.c.)” diye tesbih çekilir.Üç aylar boyunca her gün 1100 defa: ”La ilahe illALLAH” 100 kere de ”MUHAMMEDun resulullah” diye bu tesbihe devam edilir.Bu hal üzere üç ayların sonunda 90 bin kelime-i tevhid tamamlanmış olur.
Efendimiz(sav):” Bir defa Kelime-i Tevhid getiren kimsenin 4.000 adet büyük günahı amel defterinden silinir” buyurmuşlardır.Buna göre 90.000×4.000=360.000.000 günah-ı kebairden arınmış olur inşALLAH(c.c.).
_________________
Bismillahirrahmanirrahim
ALLAHümme bariklenâ fi Recebe ve Şaban ve belliğnâ Ramazân vahtim lenâ bil’iman ve yessir lenâ bil’Kur’an”

RECEB-İ ŞERİF DUALARI
10 Gün Subhânallâhil Hayyil Kayyûm
10 Gün Subhanallâhil Ehadis Samed

10 Gün Subhânallâhil Gafurur Rahîm

ŞABAN-I ŞERİF DUALARI
10 Gün Yâ Lâtif (Celle Şanühu)

10 Gün Yâ Rezzak (Celle Şanühu)
10 Gün Yâ Aziz (Celle Şanühu)

RAMAZAN-I ŞERİF DUALARI
10 Gün Yâ Erhamerrâhimin
10 Gün Yâ Gaffârezzünûb

10 Gün Yâ Atikarrikâb


Recebi şerif ayında kılınacak namaz

Selmanı farisi(ra)dan rivayet ediliyor ki:Recebi şerifin hilali girdiğinde Efendimiz (sav) bana hitaben buyurdular ki:”ey selman!her kimki receb ayında her rekatta BİR FATİHA,ÜÇ İHLAS ve ÜÇ de KAFİRUN SURESİ’ni okuyarak otuz rekat namaz kılarsa Allhü teala (cc) hazretleri o kimsenin günahlarını af ve mağfiret eder.ona senenin tamamını oruç tutmuş sevabı verir.gelecek seneye kadar namaz kılanlardan yazılır.her gün onun için bedir şehitlerinden bir şehidin ameli kadar ameli yükselir.”
selamnı farisi sonra sorar:ey ALLAHın Resulü!o namazı ne şekilde,ne zaman kılayım?Efendimiz (sav) :”ey selman!ayın evvelinde on rekat kılarsın.ALLAH (cc) rızası için niyet edilir.iki rekatta bir selam verilir.yukarıdaki dualar okunur.namaz tamamlandıktan sonra eller kaldırılıp şu dua okunur:
”la ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ALLAHümme la mania lima e’tayte ve la mu’tıye lima mene’te ve la yenfeu zel ceddi minkel ced”

sonra iki elini yüzüne sürersin.ayın ortasında da on rekat kılarsın(yukarıdaki tarifteki gibi).namazdan sonra;
”la ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ilahen vahiden ehaden ferden sameden vitran ve lem yettehiz sahibeten ve la veleda”
duasını okursun.ayın sonunda da on rekat kılarsın.namazdan sonra ;
”la ilahe illALLAHü vahdehü la şerike leh,lehül mülkü ve lehül hamdü yuhyi ve yumit,biyedihil hayr,ve hüve ala külli şey’in kadir,ve sallALLAHü ala seyyidina MUHAMMEDin ve ala alihit tahirine ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim” duasını okursun

sonra ne hacetin ve isteklerin varsa Mevladan istersin.ALLAHü Teala seninle cehennem arasında yetmiş hendek kılar.her bir hendek arası yer ve gök arası kadardır.her rekat için bin rekat namaz kılmış sevabı yazılır.sırat üzerinden geçme beratı verilir.

Üç Aylarda okunacak dualar ve tesbihleri sizler için derledik. Üç Aylar’da (Receb, Şaban ve Ramazan) yapılacak duaları okuyabilir, diğer ibadetleri yapabilirsiniz. 

RECEB AYINDA OKUNACAK DUA 

Receb-i Şerîf girdiği zaman Nebiyy-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem-:

“Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye duâ ederlerdi (İbn Hanbel, I, 259).

Ayrıca Receb ayının birinden itibaren Ramazan-ı Şerif sonuna kadar her gün biner aded kelime-i tevhid okumalıdır.

REGAİB GECESİ KILINACAK NAMAZ

Leyle-i Regâib’den evvelki perşembe günü oruç tutulup akşam birkaç lokma iftar edip akşam namazını edadan sonra iki rek’atta bir selâm vermek üzere oniki rek’at nafile namaz kılınacaktır. Her rek’atta Fâtiha’dan sonra üç kere “Kadir” suresi ve oniki kere “İhlâs” sûresi okunacaktır.

Veyahud bir kere “Kadir” sûresi ve üç kere “İhlâs” sûresi okunur.

Namaz tamam olduğunda yetmiş kere:

“Allah’ım, ümmî nebî Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eyle!” duâsı okunacakdır. Sonra secde edilip secdede yetmiş kere:

“Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.”

Secdeden baş kaldırıp otururken yetmiş kere:

Rabbim, beni mağfiret et, bana rahmet et, bildiğin bütün kusurlarımdan geç, onları bağışla, şüphesiz Sen en yüce ve en kerîmsin.” duâsı okunacak. Tekrar secde edip yine yetmiş kere:

Bizim Rabbimiz, Rûh’un ve melâike-i kirâmın Rabbi, bütün kusurlardan münezzeh ve cümle eksikliklerden pâk ve yücedir.” duâsı okunacak. Ve sonra secdede iken dünyevî ve uhrevî ne haceti varsa Hak –celle ve alâ– Hazretleri’nden niyaz edilecektir. Sonra kişi secdeden başını kaldırıp namaz ve duâsı tamam olmuş olur.

MİRAÇ GECESİ NAMAZI

Receb-i Şerîf’in yirmiyedinci gecesine müsadif olan mübarek Leyle-i Mi’rac’da oniki rek’at nafile namaz kılınması müstahsen görülmüşdür. Her rek’atda Fâtihâ-i şerîfeden sonra başka bir sûre okuyarak iki rek’atda bir selâm vermeli ve sonra yüz kere:

Allah’ı tesbih ederim/bütün noksan sıfatlardan tenzih ederim, hamd Allah’a mahsustur, Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah en büyüktür.” zikrini okumalı. Sonra yüz kere istiğfar etmeli ve yüz kere de Nebiyy-i Ekrem –sallallahu aleyhi ve sellem– Efendimiz’e salât ve selâm göndermelidir. Bunlardan sonra da kendisi için istediği şekilde dua eder.

Gündüzünde de oruçlu bulunmalıdır. Ma’sıyete dâir olmaksızın yapılacak her duânın kabulü inâyet-i ilâhiyyeden umulur. (İbn-i Asâkir, Fadlu Receb, no: 12)

BEÂAT DUASI NASIL YAPILIR?

“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın.

Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır:

«Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.» (er-Ra’d, 39)

İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen» (ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!” (Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)

Şa’ban-ı şerîfin onbeşinci, Berât gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin sûresi ve her birinin sonunda bu Berât duâsı okunacaktır. Birinci Yâsin-i Şerîften sonra bu duâ okunurken Allah’ın saîd kullarından olmak niyyetiyle okunacaktır. İkinci defa okunurken hayırlı ömür uzunluğu niyyetiyle okunacaktır. Üçüncü defa okunurken kaza ve belâlardan emîn olup hayırlı rızık için okunacaktır.

Berât gecesinde yatsıdan sonra ikide bir selâm vermek üzere yüz rekât namaz kılınır. Her rekâtta Fâtiha’dan sonra on kere İhlâs-ı şerîf okunur. On defa İhlâs-ı şerîf okumaya kudreti olmayan beş veya üç kere okur. Bu namaz tamam oldukdan sonra okuyabildiği kadar salavât-ı şerîfe ve huzur-ı kalble tevbe ve istiğfar edip Allah Teâlâ Hazretleri’nden dünyevî ve uhrevî hâcetlerini taleb ve niyaz edecektir.

KADİR GECESİ OKUNACAK DUALAR VE YAPILACAK DİĞER İBADETLER

Evvelâ iki rekat namaz, her rekatta Fâtiha’dan sonra yedi kere İhlâs-ı şerîf okunacak, selâmdan sonra yetmiş kere istiğfar edilecektir.

Sonra yine iki rekat namaz, her rekatta Fâtiha’dan sonra üç kere İhlâs, selâmdan sonra şu duâ okunacak:

Dâimâ ayakta ve uyanık olan zâtı tesbih ederim. Dâimâ vâr olan zâtı tesbih ederim. Hiçbir zaman gâfil olmayıp dâimâ muhafaza eden zâtı tesbih ederim. Cömert olup cimrilik yapmayan zâtı tesbih ederim. Cezâlandırmada acele etmeyip merhametle muâmele eden zâtı tesbih ederim. Allah’ı tesbih ederim, hamd Allah’a mahsustur, Allah’tan başka ilâh yoktur, Allah en büyüktür. Güç ve kuvvet ancak yüce ve azamet sahibi Allah’ın tevfîki iledir. Sen’i tesbih ederim ey Alîm, Sen’i tesbih ederim ey Azîm! Benim pek büyük olan günahlarımı mağfiret eyle!”

İFTAR DUASI

“Allah’ım Senin rızân için oruç tuttum. Sana inandım. Sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açıyorum.” (krş. Ebû Dâvud, Savm, 22)

AREFE GÜNÜ OKUNACAK DUA

Peygamberimiz –sallallahu aleyhi ve sellem– Arefe gününde en ziyâde şöyle derlerdi:

Allah’tan başka ilâh yoktur, yalnız O vardır ve hiçbir şerîki yoktur. Mülk O’nundur ve hamd de O’na mahsustur. Bütün hayırlar O’nun elindedir ve O her şeye kâdirdir.”

Receb-i Şerîf Duâları:

İlk on (10) gün: “Sübhâna’llâhi’l- hayyil- gayyûm”

İkinci on (10) gün: “Sübhâna’llâhi’l- ehadi’s- samed”

Son on (10) gün: “Sübhâna’llâhi’l- ğafûri’r- rahîm”

Şa‘bân-ı Şerîf’te Okunacak Duâ:

Allâhümme bârik lenâ fî Şa’bân ve belliğnâ Ramazân vahtim lenâ bi’l-îmân ve yessir lenâ bi’l- Kur’ân.

(Bu duânın, sayı sınırlaması olmamakla berâber, Şa‘bân-ı şerîf boyunca günde 100 def‘a okunmasında fazîlet vardır.)

Şa‘ban-ı Şerîf Duâları:

İlk on (10) gün: “Yâ latîfü celle şânüh”

İkinci on (10) gün: “Yâ rezzâku celle şânüh”

Son on (10) gün: “Yâ azîzü celle şânüh”

Ramazân-ı Şerîf’te Okunacak Duâlar:

İlk on (10) gün: “Yâ erhame’r- râhimîn”

İkinci on (10) gün: “Yâ ğaffârü’z- zünûb”

Son on (10) gün: “Yâ ‘atîga’r- rigâb”

1. Îkâz: Bu duâlar günde en az yüz (100) def‘a okunmalıdır.

2. Îkâz: Ramazân-ı şerîfin herhangi bir gecesi Fetih Sûresi okunursa, o sene içindeki kötülük, belâ ve musîbetlerden biizni’llâhi Te‘âlâ muhâfaza olunur.

3. Îkâz: Ramazân-ı şerîfin yirmi üçüncü (23.) gecesi Sûre-i Ankebût ve Sûre-i Rûm okunur.

4. Îkâz: Ramazân-ı şerîfin herhangi bir gününde 363 (üç yüz altmış üç) İhlâs-ı şerîf okunur.

(Ömer Muhammed Öztürk, İbâdet Takvimi ve Duâlar, s.42)

Dua, kulun Rabbe fiilen ve lisanen dönüşü, ona yakarışı, O’nun olduğunu itiraf edişi ve O’nu yardıma çağırışıdır.

Bizim kitabımız Fatiha duasıyla başlar, Felak ve Nâs dualarıyla sona erer. Diğer surelerde geçen yüzlerce ayette de makbul dua örnekleri sunulur. Onlar, peygamberler başta olmak üzere Sâlih kulları yakarışlarıdır.

Rabbimiz şöyle buyurur:

“Ben dua edenin çağrısına cevap veririm… Kullarım Bana dua etsinler ve Bana güvensinler ki doğru yolu bulalar.” (2/186)

“Duanız/kulluğunuz olmasa Rabbim sizi neylesin!” (25/77)

Her anı, her eylemi, her olayı dua fırsatı olarak değerlendiren Peygamberimiz de duaya büyük önem verir. “Dua ibadetin özü, müminin silahıdır” buyurur ve bizlere en özlü ve en anlamlı dua örnekleri sunar. İşte onlardan biri de ağzı dualı peygamberin üç aylar girince okuduğu şu bereket duasıdır:

“Allahümme bârik lenâ fî recebe ve şa’bân ve belliğnâ ramazân!”

Allahım, Receb ve Şabanı bize mübarek kıl, ve bizi Ramazan’a eriştir.

Duada öncelikle şunlar dikkatimizi çekmektedir:

Dua çoğul kalıpla gelmiştir. Bu, İslam’ın cemaat dini oluşunun açık kanıtıdır. Zira  İslam insanı, kendinden ibaret değildir. Kendinin mutlu olması, onun mutluluğu için yeterli değildir. Çünkü o, peygamberi gibi kendini insanlığa adayan kimsedir. Şu haram ayda İslam coğrafyasında kardeşlerinin kanı dökülürken, gözyaşı sel olurken Müslüman nasıl rahat etsin ki?

Onun için, sadece bana değil; bu ayları bize mübarek kıl, onlar hepimize bereket, hayır ve huzur getirsin Allah’ım..

Bereket, bugün kendisine hasret çektiğimiz bir kavram. Bereket, sayı çokluğu ve rakam kalabalığı değildir. Bereket, celal ve ikram sahibi olan yüce Allah, (Tebarekte yâ zel celâli vel ikrâm) ile irtibatlı olmak, onunla hayır ve huzura ermektir.

Dua, tıpkı diğer dualar gibi Allahümme / Allahım ifadesiyle başlıyor. Allahım ifadesi, kulun Allah’a ait olduğunun farkına varıp O’ndan kulunu sahiplenmesini istemektir. Telaffuz ve manasıyla ne kadar tatlı, haz verici, sıcak bir ifade Allahümme / Allahım…

Receb ayı, kulların barışa hazırlamak için savaşın Allah tarafından yasaklandığı dört haram aydan biri. Ne hazin ki haram aylarda bile, barış insanı olan Müslümanların kanı akmaya devam ediyor. Haramzâde müstekbirler, bu konuda da Allahın yasasını çiğnemeye devam ediyorlar.

Bir rivayette belirtildiği üzere, Receb Alahın ayı, Şaban peygamberin ayı, Ramazan ise ümmetin ayıdır. Aslında tüm yer ve zamanlar Allah’ındır. Ama Receb’in özellikle Allahın ayı olarak nitelenmesi, insanları onun hürmetine riayet etmeye yönlendirmek içindir.

Müslümanlar için bu aylar bir kulluk muhasebesi, iman ve amel testi için önemli fırsatlardır. Kuran ayına ve belki de yarın kadar yakın olan ölüm sonrası hayata hazırlanma fırsatıdır. Bu ise Kur’anla olacak, oruçla olacak, dua ile olacak, infakla olacak, kardeşlik ve diğer erdemleri yaşamak ve yaşatmakla olacak. İşte o zaman bu aylar bereketlenecek, hayatımıza güzellikler getirecektir.

Ve bizi Ramazan’a eriştir.

Hz. Peygamberin bu ifadesinde hayra doyumsuzluk vardır.  O, uzun yaşamayı, bereketli bir ömür sürmeyi istemiştir hep. Çünkü ramazan Kur’an ayı, Ümmet ayı, infak ve ibadetler ayı. Çünkü Ramazan kullukta yoğunlaşmak, iman ve İslam rekoltesini yükseltme ayı.

“Allahümme bârik lenâ fî recebe ve şa’bân ve belliğnâ ramazân!”

Allahım, Receb ve Şabanı bize mübarek kıl, ve bizi Ramazan’a eriştir.

Mübarek olsun efendim.

kaynak:musema.org, www.islamveihsan.com, kamuajans.com, aliakpınar.net

Related Posts

Katma (Özel) Bütçe Nedir?

Katma  Bütçeler: Türkiye’de  katma  bütçe  uygulaması  genel  muhasebe    kanununda  bütçenin  genellik  ilkesinin  bir  istinası  olarak  yer  almıştır. Yasa  katma  bütçeleri , giderleri  özel gelirleri  ile  karşılanan  ve  genel  bütçe  dışında …

Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir? BİLANÇO Bilânço işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu yani varlık ve kaynak durumunu gösteren tablodur. Bilânço Özellikleri ve içeriği; 1- Bilânço, aktif ve pasif olarak…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Katma (Özel) Bütçe Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 70 views
Katma (Özel) Bütçe Nedir?

Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 66 views
Bilanço ve Gelir Tablosu Nedir?

Belediyelere Genel Bütçe Gelirlerinden Pay Verilmesi

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 70 views
Belediyelere Genel Bütçe Gelirlerinden Pay Verilmesi

İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 41 views
İşveren çalışanının kıyafetine karışabilir mi?

Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 33 views
Kamu Zararı Faiz Oranı Nedir?

HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 46 views
HİZMET ALIM İHALELERİNDE FİYAT FARKI UYGULAMASI