Teklif Mektubundaki İmza ile İmza Sirkülerindeki İmzanın Aynı Olmaması

Teklif Mektubundaki İmza ile İmza Sirkülerindeki İmzanın Aynı Olmaması konusunda Kamu İhale Kurulunca verilen karar aşağıda gösterilmiştir…..

Toplantı No : 2018/039
Gündem No : 53
Karar Tarihi : 11.07.2018
Karar No : 2018/UY.II-1328

BAŞVURU SAHİBİ:

Elibol Kardeşler İnş. Nak. Elek. Otom. San. ve Tic. Ltd. Şti.,

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü,

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2018/184093 İhale Kayıt Numaralı “Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze Bağlı Sur Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğün Hizmet Binasının Çevre Duvarı, Bahçe Düzenlemesi ve Erişebilirlik Yapım İşi” ihalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Diyarbakır Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 03.05.2018 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğümüze Bağlı Sur Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğün Hizmet Binasının Çevre Duvarı, Bahçe Düzenlemesi ve Erişebilirlik Yapım İşi” ihalesine ilişkin olarak Elibol Kardeşler İnş. Nak. Elek. Otom. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin 17.05.2018 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 22.05.2018 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 28.05.2018 tarih ve 30106 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 28.05.2018 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

Başvuruya ilişkin olarak 2018/896 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, teklif vermiş oldukları ihalede, teklif mektubundaki imza ile imza sirkülerindeki imzanın aynı olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, teklif mektubundaki imzanın şirket müdürüne ait olduğu idareye şikayet dilekçesinde belirtilmesine rağmen idarece tekliflerinin değerlendirmeye alınması yönünde düzeltici işlem belirlenmediği, dolayısıyla bu hususun mevzuata aykırı olduğu iddiasına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun “İhaleye katılımda yeterlik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde “İhaleye katılacak isteklilerden, ekonomik ve malî yeterlik ile mesleki ve teknik yeterliklerinin belirlenmesine ilişkin olarak aşağıda belirtilen bilgi ve belgeler istenebilir:

…           

b) Mesleki ve teknik yeterliğin belirlenmesi için;

          1) İsteklinin, mevzuatı gereği ilgili odaya kayıtlı olarak faaliyette bulunduğunu ve teklif vermeye yasal olarak yetkili olduğunu kanıtlayan belgeler…” hükmü,

 

Aynı Kanun’un “Tekliflerin hazırlanması ve sunulması” başlıklı 30’uncu maddesinde “Teklif mektubu ve geçici teminat da dahil olmak üzere ihaleye katılabilme şartı olarak istenilen bütün belgeler bir zarfa konulur. Zarfın üzerine isteklinin adı, soyadı veya ticaret unvanı, tebligata esas açık adresi, teklifin hangi işe ait olduğu ve ihaleyi yapan idarenin açık adresi yazılır. Zarfın yapıştırılan yeri istekli tarafından imzalanır ve mühürlenir.

  Teklif mektupları yazılı ve imzalı olarak sunulur. Teklif mektubunda ihale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi, teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması, üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması ve teklif mektubunun ad, soyad veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması zorunludur…” hükmü,

 

Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Aday veya isteklinin mesleki faaliyetini sürdürdüğünü ve teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren belgeler” başlıklı 38’inci maddesinde “İhalelere katılacak aday veya istekliler tarafından,

a) Gerçek kişi olması halinde, noter tasdikli imza beyannamesinin,

b) Tüzel kişi olması halinde, ilgisine göre tüzel kişiliğin ortakları, üyeleri veya kurucuları ile tüzel kişiliğin yönetimindeki görevlileri belirten son durumu gösterir Ticaret Sicil Gazetesi, bu bilgilerin tamamının bir Ticaret Sicil Gazetesinde bulunmaması halinde, bu bilgilerin tümünü göstermek üzere ilgili Ticaret Sicil Gazeteleri veya bu hususları gösteren belgeler ile tüzel kişiliğin noter tasdikli imza sirkülerinin teklif kapsamında sunulması zorunludur.

(2) Vekaleten ihaleye katılma halinde; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesinin sunulması zorunludur…” hükmü,

 

Aynı Yönetmelik’in “Başvuru ve teklif mektuplarının şekli” başlıklı 54’üncü maddesinde “(1) Başvuru ve teklif mektupları bu Yönetmeliğin ekinde yer alan standart formlar esas alınarak hazırlanır.

(2) Teklif mektubunun aşağıdaki şartları taşıması zorunludur:

a) Yazılı olması.

b) İhale dokümanının tamamen okunup kabul edildiğinin belirtilmesi.

c) Teklif edilen bedelin rakam ve yazı ile birbirine uygun olarak açıkça yazılması.

ç) Üzerinde kazıntı, silinti, düzeltme bulunmaması.

d) Türk vatandaşı gerçek kişilerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, Türkiye’de faaliyet gösteren tüzel kişilerin vergi kimlik numarasının belirtilmesi.

e) Ad ve soyadı veya ticaret unvanı yazılmak suretiyle yetkili kişilerce imzalanmış olması.

(3) Ortak girişim olarak teklif veren isteklilerin teklif mektuplarının, ortakların tamamı tarafından veya yetki verdikleri kişilerce imzalanması gerekir.

(5) Teklif mektuplarının şekil ve içerik bakımından yukarıda belirtilen niteliklere ve teklif mektubu standart formuna uygun olmaması teklifin esasını değiştirecek nitelikte bir eksiklik olarak kabul edilir. Taşıması zorunlu hususlardan herhangi birini taşımayan teklif mektuplarının değiştirilmesi, düzeltilmesi veya eksikliklerinin giderilmesi gibi yollara başvurulamaz. Teklif mektubu usulüne uygun olmayan isteklinin teklifi değerlendirme dışı bırakılır.” hükmü yer almaktadır.

Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden, teklif mektuplarının teklif vermeye yetkili kişi veya kişilerce imzalanmış olması ve isteklilerin teklif vermeye yetkili olduğunu kanıtlayan belgeleri de teklifleri kapsamında sunmaları gerektiği, söz konusu belgelerin ise isteklinin gerçek kişi olması durumunda noter tasdikli imza beyannamesi, tüzel kişi olması durumunda da noter tasdikli imza sirküleri olduğu, vekaleten ihaleye katılma halinde ise sunulması gereken belgelerin; vekil adına düzenlenmiş, ihaleye katılmaya ilişkin noter onaylı vekaletname ile vekilin noter tasdikli imza beyannamesi olduğu, ayrıca teklif mektubunun teklif vermeye yetkili kişi tarafından imzalanmaması halinde teklifin değerlendirme dışı bırakılacağı anlaşılmaktadır.

 

İdarece gönderilen ihale işlem dosyası incelendiğinde, başvuru sahibinin teklifi kapsamında 12.02.2015 tarihli ve 8757 sayılı Ticaret Sicili Gazetesi ile noter tasdikli imza sirkülerini sunduğu, sunulan Ticaret Sicili Gazetesinde Sibel Elibol’un 20 yıl için münferiden şirketi temsil ve ilzama yetkili şirket müdürü olarak tayin edildiğinin belirtildiği, imza sirkülerinde de aynı ibarelere yer verilerek Sibel Elibol’a ait imza örneklerinin onaylandığı tespit edilmiştir. İstekli tarafından sunulan teklif zarfı ile teklif mektubu incelendiğinde ise, teklif zarfı ile teklif mektubunun üzerinde şirkete ait kaşe ve imzanın bulunduğu, teklif zarfı ile teklif mektubu üzerindeki imza ile imza sirkülerindeki imza karşılaştırıldığında bariz fark bulunduğu, daha açık ifadeyle gözle görülür derecede farklılık bulunduğu tespit edilmiştir. Bu itibarla, teklif mektubunun şirketi temsil ve ilzama yetkili kişi tarafından imzalanmadığı anlaşıldığından, idarenin, başvuru sahibi isteklinin teklifini değerlendirme dışı bırakması işleminde mevzuata aykırılık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Kamu İhale Kanunu 21/b Maddesi Öngörülemezlik Kavramı

Kamu İhale Kanunu 21b Maddesi Bağlamında Kamu İhale Hukukunda Öngörülemezlik Kavramı I.GİRİŞ, II. KAMU İHALE HUKUKU BAĞLAMINDA ÖNGÖRÜLEMEZLİK KAVRAMI, III. ÖNGÖRÜLEMEZLİK KAVRAMININ PAZARLIK USULÜ YÖNÜNDEN TAHLİLİ, IV. KAMU İHALE KURULU’NUN…

Hizmet Alımı Yoluyla Devlet Memurlarına Yemek Yardımı Yapılabilir mi?

HİZMET ALIMI YOLUYLA DEVLET MEMURLARINA YEMEK YARDIMI YAPILABİLİR Mİ? I-GİRİŞ 657 sayılı Kanunla memurlara tanınan hak ve yardımlardan biri de yemek yardımıdır. Yemek yardımının yapılması belirli şartları bağlanmış bulunmaktadır. Bazı…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Avukat vergi idaresi ilişkisi

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 0 views

Kamu İhale Kanunu 21/b Maddesi Öngörülemezlik Kavramı

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 6 views
Kamu İhale Kanunu 21/b Maddesi Öngörülemezlik Kavramı

Hizmet Alımı Yoluyla Devlet Memurlarına Yemek Yardımı Yapılabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Hizmet Alımı Yoluyla Devlet Memurlarına Yemek Yardımı Yapılabilir mi?

Genel Kabul görmüş Denetim Standartları Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views
Genel Kabul görmüş Denetim Standartları Nelerdir?

AVM’lerde Yapılabilecek 10 İş Projesi

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
AVM’lerde Yapılabilecek 10 İş Projesi

Çek Sorgulaması ve E-Rapor Nedir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Çek Sorgulaması ve E-Rapor Nedir?