Tek Hekimlerin Vereceği Hastalık Raporları
Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 3/b maddesinde; tek hekimlerin 20 güne kadar rapor verebileceği, 4 üncü maddesinde ise 3 üncü maddenin b fıkrası uyarınca tek hekimler tarafından düzenlenen hastalık raporlarında gösterilen zorunluluk üzerine kendilerine kısım kısım veya bütün olarak 20 güne kadar hastalık izni verildiği halde ilk hastalığın devamı veya başka bir hastalığı yakalanma sebebiyle görevlerine başlayamayan memurların, izleyen muayene ve tedavilerinin resmi yataklı tedavi kurumlarınca yapılacağı ve bunların hastalık raporlarının adı geçen kurumların sağlık kurullarınca düzenleneceği hükmü yer almaktadır.
Ancak, o yerde resmi yataklı tedavi kurumu bulunmaması ve hastanın tıbbi sebeplerle veya ulaşım şartlarının elverişsizliği yüzünden resmi yataklı tedavi kurumu bulunan bir yere gönderilmemesi halinde tek hekimler düzenleyecekleri hastalık raporlarında en çok 20 gün daha hastalık izni verilmesini zorunlu gösterebilirler.
Hastanın nakline engel olan tıbbi sebeplerin hekimce belirtilmesi, ulaşım şartlarının elverişsizliğinin de mahalli mülki amirlikten alınan bir yazı ile belgelendirilmesi zorunludur.
Ulaşım şartlarının elverişsizliği nedeniyle hastanın naklinin yapılamaması halinde tek hekim tarafından verilen 2 inci 20 günlük hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için bunların kurumun veya İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği sağlık kurullarınca onaylanması gerekir.
Memurların Hastalık Raporlarını Verecek Hekim ve Resmi Sağlık Kurulları Hakkında Yönetmeliğin 8 inci maddesinde ise; resmi sağlık kurullarınca düzenlenen veya onaylanan raporlara göre verilen hastalık izinleri hariç mezkur Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin (b) fıkrası uyarınca 20 günden fazla olmayan tek hekimlerin değişik tarihlerde düzenledikleri hastalık raporlarında gösterdikleri zorunluluk üzerine kendilerine yıl içinde toplam 40 gün hastalık izni verilen memurların o yıl içinde bu süreyi aşan ilk ve müteakip bütün hastalık raporlarının geçerli sayılabilmesi için bunların kurumun veya İl Sağlık Müdürlüğünün belirleyeceği resmi sağlık kurullarınca onaylanmasının gerekli olduğu belirtilmiştir. 40 günlük sürenin hesaplanmasında, anılan Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin (c) fıkrası uyarınca düzenlenen hastalık belgelerinde gösterilen zorunluluk üzerine verilen hastalık izinleri de göz önünde bulundurulur.
Buna göre; tek hekimler aynı veya ayrı ayrı hastalığa dayalı olarak değişik tarihlerde yıl içinde toplam 40 gün sağılık kurullarının onayına gerek olmadan hastalık raporu verebilirler. Yıl içinde 40 günden sonraki ilk ve müteakip tek hekim raporları ise sağlık kurullarının onayına tabidir.