Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karları Hakkında Nasıl İşlem Yapılacak? Tasfiye Halinde Vergileme Sorunları Nelerdir?

dolar-2

Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karları Hakkında Nasıl İşlem Yapılacak? Tasfiye Halinde Vergileme Sorunları Nelerdir?
Tasfiye Halinde Nasıl Vergi Ödenecek? Tasfiye Halinde Vergileme Sorunları Nelerdir?

Tasfiye süreci işletmeler için özel bir durumu ifade etmektedir. Dolayısıyla bu süreçte vergisel açıdan bir çok sorun ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı tasfiye sürecinde geçmiş yıl karları ve bunlarla ilgili stopaj yapılıp yapılmayacağı incelenmektedir.

Bilindiği üzere, kurumlar Vergisi Kanununun 6 ncı maddesinde, kurumlar vergisinin mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safi kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmaktadır. Gelir Vergisi Kanununun “Bilanço esasında ticari kazancın tespiti” başlıklı 38 inci maddesinin birinci fıkrasında, bilanço esasına göre ticari kazancın, teşebbüsteki öz sermayenin hesap dönemi sonunda ve başındaki değerleri arasındaki müspet fark olduğu, bu dönem zarfında sahip veya sahiplerce işletmeye ilave olunan değerlerin bu farktan indirileceği, işletmeden çekilen değerlerin ise farka ilave olunarak hesaplanacağı ifade edilmektedir.

Aynı Kanunun 94 üncü maddesinde, maddede belirtilen kişi ve kurumların bentler halinde sayılan ödemeleri (avans olarak ödenenler dahil) nakden veya hesaben yaptıkları sırada, istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur oldukları belirtilmiştir.

Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendinin (b) alt bendi, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesinin ikinci fıkrası ile 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında kâr payları üzerinden yapılacak vergi kesintisine ilişkin hükümlere yer verilmiştir. 03.02.2009 tarih ve 2009/14592, 14593 ve 14594 sayılı Bakanlar Kurulu Kararları uyarınca kâr payları üzerinden yapılacak vergi kesintisi oranları %15 olarak belirlenmiştir. Diğer yandan, şirketlerin kar dağıtımına ilişkin esaslarını düzenleyen Türk Ticaret Kanununun 364 üncü maddesinin ikinci fıkrası ve 369 uncu maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendi uyarınca anonim şirketlerde kar dağıtma yetkisi genel kurula; 536 ncı maddesi uyarınca da kar dağıtımı yetkisi, ortak sayısı 20’den fazla olan limited şirketlerde ortaklar genel kuruluna, ortak sayısı 20 ve daha az olan limited şirketlerde de ortakların yazılı kararına bırakılmıştır.

Kurumlar Vergisi Kanununun 17 nci maddesinde; yer alan hükümlere göre,

(4) Tasfiye kârı: Tasfiye halindeki kurumların vergi matrahı tasfiye kârıdır. Tasfiye kârı, tasfiye döneminin sonundaki servet değeri ile tasfiye döneminin başındaki servet değeri arasındaki olumlu farktır.

a) Tasfiye kârı hesaplanırken;

1) Ortaklara veya kurum sahiplerine tasfiye esnasında avans olarak veya diğer şekillerde yapılan her türlü ödemeler tasfiyenin sonundaki servet değerine,

2) Mevcut sermayeye ilave olarak ortaklar veya sahipleri tarafından yapılan ödemeler ile tasfiye esnasında elde edilen ve vergiden istisna edilmiş olan kazanç ve iratlar tasfiye döneminin başındaki servet değerine eklenir.

Bu nedenle tasfiye sonundaki servet değeri ile tasfiye dönemi başındaki servet değeri arasında olumlu fark var ise tasfiye payını oluşturan ve hissedarların daha önce işletmeye koyduğu veya koyduğu kabul edilen sermaye unsurlarının tümü elde edilen tasfiye kârı nedeniyle kurumlar vergisine tabi tutulmuş olur.

Buna göre daha önceki yıllarda şirket sermayesine eklenmiş olan geçmiş yıl karlarının ve/veya yedek akçelerin, şirketin tasfiyesi sebebiyle ortaklara dağıtılması durumunda elde edenin hukuki kişiliğine göre kar dağıtımına bağlı vergi kesintisi yapılması gerekmektedir. Şirketin tasfiyesi sonucu oluşan zararın geçmiş yıl kârlarına ve/veya yasal yedeklere mahsup edilmesi işleminde, nakden veya hesaben bir ödeme bulunmamaktadır. Bu nedenle, geçmiş yıl kârlarının ve/veya yasal yedeklerin geçmiş yıl zararlarına mahsup edilmesi işlemi, kar payı dağıtımı olarak değerlendirilmeyecek ve kar payı dağıtımına bağlı vergi kesintisi yapılmayacaktır.

– Öte yandan, tasfiye sonucu oluşan zararın yasal yedeklere mahsubundan sonra kalan ve ortaklara dağıtılan tutarların ise elde edenin hukuki kişiliğine göre stopaja tabi tutulması gerekmektedir.

Şirketin tasfiyesi halinde ortakların sermaye değeri olarak koydukları değerler dışındaki, özel fonlar, yedekler, önceki yıllar karı şeklindeki tüm sermayeye ilave olunan unsurlar kar dağıtımı sayılarak stopaja tabi olacaktır. Sermayeye ilave olunmasa bile tasfiye halinde bunlar ortağa dağıtılacak kar sayılacağından stopaja tabi olacaktır.

Öte yandan, daha önce sermayeye eklenmiş olan pasif kalemlere ait enflasyon fark hesaplarının, şirketin sermaye azaltımı yapması veya tasfiye edilmesi sebebiyle ortaklara dağıtılması halinde, işletmeden çekilen tutarların öncelikle kurumlar vergisine tabi tutulması, vergi sonrası dağıtılan kazancın da kar dağıtımına bağlı vergi kesintisine tabi tutulması gerekmektedir. …” denilmektedir.

Bu konuda ayrca aşağıdaki özelgelere de bakılabilir.

İzmir VDB’nın 24.08.2011 tarih ve 176300-413 sayılı Özelgesi
Antalya VDB’nın 25.05.2011 tarih ve KVK 2010.41-122 sayılı Özelgesi

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü’nün B.07.1.GİB.4.35. 16.01/176300-ÖZ/229 sayılı, şirket sermayesi içersindeki dağıtılmayan kârların sermaye azaltılması suretiyle işletmeden çekilerek ortaklara dağıtılması durumunda vergilendirmenin nasıl olacağı konulu görüşünün sonuç bölümünde(“Daha önceki yıllarda şirket sermayesine eklenmiş olan geçmiş yıl kârlarının, şirketin sermaye azatlımı yapması veya tasfiye edilmesi sebebi ile ortaklara dağıtılması durumunda, kâr dağıtımına bağlı vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.”
kaynak:abdulkadir ışık

Related Posts

İndirimli Gelir Vergisi Stopaj Oranı Uygulamasında Süre Uzatıldı (GVK Geçici 67.mad)

GVK Geçici 67 nci Maddesinde Yer Alan Tevkifat Oranları (Karar Sayısı: 8002) Tarih: 28 Aralık 2023 / 07:09Kategori: Cumhurbaşkanlığı Karar/Kararnameler/Genelgeler, Mevzuatın Adı: 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun Geçici 67 nci Maddesinde…

Pos Cihazı İle Yapılan Satışlar, Kredi Kartı, KDV Beyannamesi ve Vergi Ziyaı Cezası

Pos Cihazı İle Yapılan Satışlar, Kredi Kartı, KDV Beyannamesi ve Vergi Ziyaı Cezası 4. Daire         2011/6817 E.  ,  2014/2200 K. POS CİHAZI İLE YAPILAN SATIŞLAR KREDİ KARTI VERGİ ZİYAI CEZASI…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kaçırdığın Haberler

GELİR, KURUMLAR VERGİSİ VE DİĞER KANUNLARDAKİ BAĞIŞ VE YARDIMLAR

  • By admin
  • Şubat 24, 2025
  • 103 views
GELİR, KURUMLAR VERGİSİ VE DİĞER KANUNLARDAKİ BAĞIŞ VE YARDIMLAR

Memurlar Şirket Ortağı Olabilir mi?

  • By admin
  • Şubat 24, 2025
  • 150 views
Memurlar Şirket Ortağı Olabilir mi?

İşsizlik Maaşı Ne Kadar? İşsizlik Maaşı Kimlere Verilir?

  • By admin
  • Şubat 24, 2025
  • 117 views
İşsizlik Maaşı Ne Kadar? İşsizlik Maaşı Kimlere Verilir?

Has altın nedir?

  • By admin
  • Şubat 24, 2025
  • 195 views
Has altın nedir?

Bağlamada Tekne Ölçüsünün Hesaplanması

  • By admin
  • Şubat 24, 2025
  • 107 views
Bağlamada Tekne Ölçüsünün Hesaplanması

Tavuk Döner Tehlikeli mi?

  • By admin
  • Şubat 24, 2025
  • 110 views
Tavuk Döner Tehlikeli mi?