Sosyal Hak ve Yardımlarla İlgili Seçme Sayıştay Kararları-6

muhasebe-4

Sosyal Hak ve Yardımlarla İlgili Seçme Sayıştay Kararları-6

  1. Daire

Karar Tarihi : 26.5.1998

Tutanak No : 9559

Rize Belediyesi Saymanlığı 1995

Devlet Memurları Yiyecek Yardımı Yönetmeliği’nin 4’üncü maddesi doğrultusunda toplam yemek maliyetlerinin yarısının bütçeden karşılanması gerekirken daha fazla kısmının karşılanması nedeniyle yersiz ödenen miktarın sorumlulara ödettirilmesine,

  1. Daire

Karar Tarihi : 30.6.1998

Tutanak No : 101

Kuyucak Mal Müdürlüğü 1996

Emekli olan personele aylıkları ile birlikte peşin olarak ödenen tayın bedellerinin emekli oldukları tarihten sonraki günlere isabet eden kısmının geri alınması gerekmekle beraber, tayın bedeli aylıkla birlikte peşin ödenen istihkak olup, ödemenin yapıldığı andaki hukuki durum bu ödemeyi gerektirdiğinden, bu aşamada sorumlulara sorumluluk yüklenemeyeceğine,

  1. Daire

Karar Tarihi : 12.11.1998

Tutanak No : 203

Ankara Sağlık Kurumları Saymanlık Müdürlüğü 1996

Maliye Bakanlığının 17.4.1996 gün ve 22624 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan (8) sıra sayılı 1996 yılı Bütçe Uygulama Talimatı’nda ve eki listelerinde; 657, 2914, 2802, 211 ve 5434/139 sayılı Kanun hükümlerine tabi personel ile bunların bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin üniversite tıp fakültesi hastaneleri ile Sağlık Bakanlığı yataklı tedavi kurumlarında geçerli 1996 yılı “Muayene, tetkik-tahlil-müdahale-ameliyat ve tedavi” fiyatları tespit edilmiş ve açıklanmış bulunmaktadır. Maliye ve Sağlık Bakanlıkları tarafından tespit edilen ve 1996 yılı için geçerli olan bu fiyatlara, anılan Talimat eki (Ek:7) listede yer alan basit sarf ve sütur malzeme bedelleri de dahildir. Bunların dışında kalan ve ilgili doktorlar tarafından görülen lüzum üzerine tedavi amacıyla kullanılması zorunlu olan araç, gereç ve diğer tıbbi sarf malzemeleri ise ayrıca ücrete tabidir. Talimatın konuyla ilgili 21/a maddesinin 1’inci paragrafında; “Yönetmeliğin değişik 35’inci maddesi gereğince yetkili uzman doktorlarca gösterilen lüzum üzerine tedavi amacıyla kullanılan ve aynı maddenin 2’nci fıkrasına göre Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığınca hazırlanan organ, protez ve ortezlerinin listesi ekte (Ek:8) listede gösterilmiştir.”

2’nci paragrafında; “Bu listede bulunan protez ve ortezlerden, resmî sağlık kurumlarında yapılanların bedelleri, varsa talimat eki fiyat tarifesinde (Ek:11) yer alan miktarlar üzerinden, yoksa bu kurumların kendi fiyat tarifelerinde belirlenen miktarlar esas alınarak ödenecektir.” 4’üncü paragrafında; “Protez, ortez, tedavi cihaz ve malzemelerinin resmî sağlık kurumlarında yapılamaması veya temin edilememesi hallerinde, Maliye ve Sağlık Bakanlıklarınca bunların üretici ve genel dağıtıcıları ile protokol yapmak suretiyle temini mümkündür.” hükümleri yer almaktadır.

Bu hükümlere göre; Talimat eki (Ek:11 say. 4) fiyat tarifesinde bedelleri bulunmayan Ek:8 no’lu listede yazılı protez, ortez ve sair tıbbî malzemelerin resmî sağlık kurumlarının kendileri tarafından belirlenen fiyatlar üzerinden fatura edilmesi; ayrıca Maliye ve Sağlık Bakanlıklarının izni ile bunların üreticisi ve genel dağıtıcılarından bir protokol dahilinde temin edilmesi mümkündür.

Görüldüğü gibi, söz konusu malzemelerin mutlaka Talimat eki tarifesindeki fiyatlar üzerinden fatura edilmesi zorunlu değildir. Bunu aksi yöndeki görüşlerde isabet bulunmamaktadır.

Ayrıca bilindiği gibi, aralarında Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nin de bulunduğu bazı hastaneler 1995 yılında 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu gereğince özerk birer sağlık işletmesi statüsüne geçmişlerdir. Bunların amacına uygun ve verimli çalışabilmesi için yaptığı işlerden belli bir miktarda gelir elde etmesi de doğal karşılanmalıdır. Peşin ya da borçla dışarıdan satın aldığı malzemelerin maliyet bedeli üzerinden ya da talimat eki tarifede fiyatı bulunmadığı halde tarife üzerinden fatura edilmesi (ki esasen böyle bir mevzuat hükmü de mevcut değildir) ve sonuçta zarar edilmesi de düşünülemez. Böyle bir uygulama işletmenin amacına da ters düşer.

Açıklanan bütün bu nedenlerle, bahse konu uygulamanın mevzuata aykırı bulunmadığına,

  • Related Posts

    Yönetmelik Taslaklarının Sayıştay Tarafından İncelenmesi

    Karar Tarihi : 11.3.1992 Karar No : 810/3 ÖZET : Sayıştay’a gönderilen yönetmeliklerin Sayıştay’ca incelenerek mütalaa verilebilmesi için öncelikle, bir bakanlık veya Sayıştay denetimine tabi diğer idare ve kurumlar tarafından…

    Harcırah Kanunu İle İlgili Örnek Sayıştay Kararları-1

    Harcırah Kanunu İle İlgili Örnek Sayıştay Kararları-1 1. Daire Karar Tarihi : 26.3.1996 Tutanak No : 6029 İzmir Büyükşehir Belediyesi Saymanlığı 1992 6245 sayılı Kanunu’nun muvakkat vazife harcırahı başlığını taşıyan…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Geri Tepme Etkisi Nedir?

    • By admin
    • Kasım 18, 2024
    • 5 views
    Geri Tepme Etkisi Nedir?

    Denetim Türleri Nelerdir?

    • By admin
    • Kasım 18, 2024
    • 10 views
    Denetim Türleri Nelerdir?

    Son 15 Yılda Özelleştirilen Kurumlar…..

    • By admin
    • Kasım 18, 2024
    • 8 views
    Son 15 Yılda Özelleştirilen Kurumlar…..

    Teklif Mektubu ve Eklerinin Her Sayfasının Yetkili Kişilerce İmzalanıp Kaşelenmesi Gerekir mi?

    • By admin
    • Kasım 18, 2024
    • 5 views
    Teklif Mektubu ve Eklerinin Her Sayfasının Yetkili Kişilerce İmzalanıp Kaşelenmesi Gerekir mi?

    KURUMLAR VERGİSİ KANUNU GAYRİMENKUL ve İŞTİRAK SATIŞ KAZANCI İSTİSNASI UYGULAMASI, DEĞİŞİKLİKLER ve MUHASEBESİ

    • By admin
    • Kasım 18, 2024
    • 6 views

    Çok Yıllı Bütçelemenin Amaçları Nelerdir?

    • By admin
    • Kasım 18, 2024
    • 6 views
    Çok Yıllı Bütçelemenin Amaçları Nelerdir?