Öğrencilerinin Staj Ücreti, Staj Yeri Bulma Ve Staj Sigortaları İçin Bir Çözün Önerisi

Memur-4

Mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayanların istihdama kazandırılması amacıyla hazırlanan işbaşı eğitimi programı kapsamında hem maaş hem de sigorta primi desteği veriliyor.

Türkiye’de işsizliğin azaltılmasına yönelik programların sayısı artıyor. Mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilerin istihdama kazandırılması amacıyla işverenlere işbaşı eğitimi programı kapsamında hem maaş hem de sigorta primi desteği veriliyor. İŞKUR, işbaşı eğitimi programına katılan stajyere aylık verirken, sigorta prim teşviklerinden faydalanma süresi ise 6 ay daha uzatılıyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), İşbaşı Eğitim Programı kapsamında istihdam edilecek kişilerin ücretinin 6 ay boyunca karşılamaktadır. Program süresine bağlı olarak katılımcılara net asgari ücret düzeyinde gelir elde etme imkânı sağlanmaktadır. Sigorta prim teşvikine 2015 Haziran ayı sonuna kadar başvuran işverenlere ilave 6 ay daha teşvikten yararlanma imkânı sunulmaktadır. İşverenler 30 Haziran 2015 tarihine kadar başlayan işbaşı eğitim programlarına katılan 18 yaşından büyük, 29 yaşından küçük olanları program sonrasında üç ay içinde işe almaları halinde 42 aylık teşvikten yararlanma süresi 48 aya, 30 aylık teşvikten yararlanma süresi ise 36 aya uzatılmaktadır. Bu işverenlerin maliyetlerini azaltmak için önemli bir fırsattır.

İşverenlerin istihdam etmeyi planladıkları kişileri hiçbir gider ödemeden işbaşında yetiştirmelerini ve program devam ederken veya program sonunda istihdam etmelerini sağlayan İşbaşı Eğitim Programı ile en az 2 ile 10 sigortalı çalışanı olan işletmeye 1, 11 ve üstü sigortalı çalışanı olan işletmelere ise çalışan sayısının yüzde 10’u kadar elemanı alma imkânı sunulmaktadır.

Programın temel amacı mesleki deneyimi veya iş tecrübesi olmayan kişilere mesleki deneyim ve iş tecrübesi kazandırılarak bu kişilerin istihdam edilebilirliklerinin artırılması. Programdan yararlanmak için bütün illerdeki Çalışma Bakanlığı ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine başvuru yapılması yeterli oluyor.

İŞKUR bu uygulamalarının yanı sıra üniversitelerde staj gören öğrencileri de bu kapsamda değerlendirmeye aldı. İŞKUR’un yeni uygulaması kapsamında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü arasında, iş yerlerinde zorunlu staj yapan öğrencilere staj ücreti desteği verilmesine ilişkin protokol imzalandı. Öğrencilerin stajları esnasında burs ve kredilerinde herhangi kesinti olmayacaktır.Türkiye’de ilk defa Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile Çalışma ve İş Kurumu arasında böyle bir protokol imzalanmıştır. Çalışma ve İş Kurumuöğrencilerin herhangi bir işverenin yanında gönüllü ya da zorunlu stajlarını yapmaları halinde bu protokol kapsamında asgari ücret düzeyince ödeme yapılacaktır. Burs ve kredileri de kesilmeyecektir.

İŞKUR tarafından işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yürütülen aktif işgücü piyasası programlarından biri olan İşbaşı Eğitim Programı, kuruma kayıtlı işsizlerin yine kuruma kayıtlı işyerlerinde sahip oldukları mesleki bilgilerini uygulama yaparak pekiştirmelerini iş ve üretim süreçlerini görerek öğrenme imkânı sağlıyor.

Buna göre; üniversite öğrencilerinin staj uygulamaları İŞKUR ile bir protokol yapılarak, staj ücretinin, SGK primleri ve staj yeri bulma gibi işler İŞKUR tarafından yapılarak üniversitelerin üzerinden büyük bir maddi ve manevi yük kalkmış olur. Öğrenciler hem daha yüksek staj ücreti alır hem de SGK primleri İŞKUR tarafından yatırılarak takip edilmesi sağlanır. Böylelikle kurumların idari para cezası gibi sorunlarda ortadan kalkar diye düşünülmektedir.

Related Posts

Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Tesliminde KDV Tevkifat Oranı Kaçtır?

2.2.3.2. Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Teslimi 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.3.2) bölümünde, bakır ve alaşımlarından, çinko ve alaşımlarından, alüminyum ve alaşımlarından mamul ürünlerin Tebliğin (3.1.2) bölümünde sayılanlara…

Derneklerin Vergisel Yükümleri Nelerdir?

Derneklerin de Vergi Yükümlülüğü Var   Ülkemizde toplum hayatının gerektirdiği dayanışma ve organizasyon ihtiyacı, vakıf ve derneklerin yaygınlaşmasını sağlamıştır. Vakıf bir mal topluluğu olduğu için kısmen daha zor kurulurken, dernek…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Derneklerin Vergisel Yükümleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 9 views

Bağ-Kur’lular SSK’dan emekli olabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 8 views

Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Tesliminde KDV Tevkifat Oranı Kaçtır?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 11 views
Bakır, Çinko ve Alüminyum Ürünlerinin Tesliminde KDV Tevkifat Oranı Kaçtır?

Ekap nedir? Ekap’ a Kayıt ve Ekap İşlem Süreçleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 34 views
Ekap nedir? Ekap’ a Kayıt ve Ekap İşlem Süreçleri Nelerdir?

Dernek ve Vakıf Arasındaki Farklar Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 22 views
Dernek ve Vakıf Arasındaki Farklar Nelerdir?

Gayri Sahih Vakıflar ve Hazinenin Mirasçılık Durumu

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 12 views
Gayri Sahih Vakıflar ve Hazinenin Mirasçılık Durumu