Milyonlarca emekliyi sevindirecek emsal karar..

Emekli

Elazığ’da 2000 yılında emekli olan Haci Uçar’ın açtığı yaşlılık aylıkları hesaplama sistemi davasını kazanması 9 milyondan fazla emekliye umut oldu.

Haci Uçar’ın avukatı, müvekkilinin açtığı dava nedeniyle aylık 300 liradan fazla maaşında eksik hesaplanma olduğunun tespit edildiği ve geçen süre içerisinde toplamda 37 bin lira alacaklı olduğunun Yargıtay tarafından emsal teşkil edecek şekilde karara bağlandığını söyledi.

Türkiye genelinde yaklaşık 9 milyondan fazla emekliyi emsal teşkil eden Yargıtay kararı nedeniyle avukat Kemal Çelebi,  Elazığ Tüm İşçi Emeklileri Derneği Elazığ Şube Başkanı Mehmet Kayabaş ve Bingöl Şube Başkanı Mehmet Evran ile birlikte basın açıklaması yaptı.

PEK ÇOK HESAPLAMA TEKNİĞİ KULLANILDI

Elazığ’ın Kovancılar ilçesinde ikamet eden ve 2000 yılının 15 Ekim tarihinde emekli olan müvekkili Haci Uçar adına, emekli maaşı ile ilgili açtıkları davada emsal bir kara çıktığını beliren avukat Çelebi, “Yaklaşık 5 yıllık bir süredir davamız devam ediyordu. Bu çok teknik bir konu olduğu için pek çok hesaplama tekniği nedeniyle bilirkişilere gitti geldi. Çok değişik raporlar verildi. Yargıtay burada yapılacak sistemin teknik boyutları ile kat sayı hesap sistemleri ile ayrı ayrı belirtti. Müvekkilimin davası emeklerimiz açısından gündemi oluşturdu. Biz inanıyoruz ki bakanlığımız yargıtayın işaret ettiği hususları gözeterek, Türkiye’deki diğer emeklilerimizin dava açmasına imkan vermeyecek şekilde düzenlemeye gitmesi en uygun yol olacaktır” dedi.

BİR İŞÇİ AYLIK 300 İLE 500 ARASINDA AYLIK FARK ALACAK

Emsal teşkil eden dava nedeniyle her işçinin maaşlarına farklı oranlarda yansıma olabileceğini belirten avukat Çelebi, “Bir işçi aylık 300, 400 hatta 500 lira bile fark alabilir. Bizim dava açtığımız işçi emeklisi arkadaşımızın bilirkişi raporunda 37 bin lira fark alması gerekiyor. Yargıtay verdiği kara sonrasında yine bilir kişi raporu alınacaktır ama böylesine çok önemli rakamlar ortaya çıkabilir. Sadece maaşlarına fark işlemeyecek, geçmişe yönelik tüm kayıplarını faizi ile birlikte geri alma imkanları olabilecek. Yagıtay bu kararı verdiği için temyize gidilse bile değişme ihtimali çok zayıftır. Zaten yolu gösteren yargıtayın kendisi olmuştur. Bu karala yaklaşık 9-10 milyon emeklinin bu haktan yararlanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

31 Aralık 1999 tarihine kadar yaşlılık aylıkları hesabında kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi uygulanmaktayken, 4447. sayılı yasa ile anılan maddede değişiklik yapılması sonucu 1 Ocak 2000 tarihinden itibaren kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi yürürlükten kaldırıldığını hatırlatan Avukat Çelebi  şöyle devam etti:

“Buna göre 2000 yılı sonrası emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında çalışılan süre gelişme hızı, ödenen prim ve sair gibi unsurların gözetildiği ve emeklilerin lehine olan yeni hesaplama sistemi göz önüne alınması gerekmektedir. Bugüne kadar 2000 yılından sonra emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında yeni sistem gözetilmeyip eski sisteme göre uygulama yapıldığından bu durum milyonlara emeklinin mağduriyetine yol açmıştı. Yargıtay açmış olduğumuz emsal davada vermiş olduğu kararla bundan sonra yaşlılık aylıklarının tespitinde nasıl bir hesaplama sistemi yapılacağını ayrıntısı ile belirtmiştir. Böylece 1 Ocak 2000 yılından sonra emekli olan tüm işçi emeklilerinin  yaşlılık aylıklarının hesabında yargıtayın vermiş olduğu bu karar esas alınarak milyonlarca emeklinin aylıkları lehlerine olacak şekilde yeniden düzenlenecektir. O günden bugüne kadar almadıkları maaş farklarını geri alacaklardır.”

Kaynak: ELAZIĞ (İHA)

  • Related Posts

    Ertelenen Primlerin KDV Mahsubu Yoluyla Ödenmesi – SGK Genel Yazı

      Ertelenen Primlerin KDV Mahsubu Yoluyla Ödenmesi – SGK Genel Yazı T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Sayı: E-24010506-206.04.05-13263845 Tarih: 4/11/2020 Konu: Ertelenen Primlerin KDV Mahsubu Yoluyla…

    Kıdem ve İhbar Tazminatından Vergi ve Prim Kesilir mi ?

    Kıdem ve İhbar Tazminatından Vergi ve Prim Kesilir mi ? Kıdem tazminatından sadece binde 7,59 oranında damga vergisi kesilir. Bunun dışında kıdem tazminatından herhangi bir vergi veya prim kesintisi yapılmaz.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    2019 Kira Beyan Sınırı, Kira Muafiyeti Sınırı

    • By admin
    • Kasım 23, 2024
    • 12 views
    2019 Kira Beyan Sınırı, Kira Muafiyeti Sınırı

    Kurum Kültürü Nedir?

    • By admin
    • Kasım 23, 2024
    • 11 views
    Kurum Kültürü Nedir?

    Mahkeme Kararına İstinaden Karşı Tarafın Avukatına Yapılan Vekalet Ücreti Ödemelerinden Tevkifat Yapılıp Yapılamayacağı hk.

    • By admin
    • Kasım 23, 2024
    • 9 views
    Mahkeme Kararına İstinaden Karşı Tarafın Avukatına Yapılan Vekalet Ücreti Ödemelerinden Tevkifat Yapılıp Yapılamayacağı hk.

    Daha iyi yönetebilmek…..Aile Şirketleri ve Kurumsallaşma Sancıları

    • By admin
    • Kasım 23, 2024
    • 8 views

    Tapusu Olmayan Evin Emlak Vergisi Olur mu?

    • By admin
    • Kasım 23, 2024
    • 12 views
    Tapusu Olmayan Evin Emlak Vergisi Olur mu?

    İflas eden işyerinden alınacak maaşlar…

    • By admin
    • Kasım 23, 2024
    • 13 views