Memurun Yıl Sonunda Alacağı Rapor Süresi Hangi Yıla Sayılır?

Hastalık memurların da başlarına gelebilecek, gelen bir olay. Doğal olarak devam zorunluluğunun bulunduğu memuriyette hastalık nedeniyle işe devam edememe hallerinde uygulanacak işlemler bir disipline bağlanmış bulunuyor. Kurumlarca bu konularda hem memurun haklarını korumak ve hem de bu konularda suiistimali önleyerek kamu hizmetini teminat altına almak gerekiyor.

Memurların hastalık raporlarının; kendilerini tedavi eden kurum tabipliği, aile hekimliği veya SGK ile sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları (resmi/özel) tarafından düzenlenmesi gerekiyor.

Yıllık İzinde Hastalanma

Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin, yıllık izninin bittiği tarihten önce sona ermesi hâlinde, memur kalan yıllık iznini kullanmaya devam edebilir.

Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izin süresinin yıllık izninin kalan kısmından daha fazla olması hâlinde ise, hastalık izninin bitimini izleyen tarihten itibaren memurun göreve başlaması zorunlu bulunuyor.

Yıllık iznini kullanmakta iken hastalık raporu verilen memurun hastalık izni ile yıllık izninin aynı tarihte bitmesi hâlinde, memurun izinlerin bittiği tarihte görevine başlaması gerekiyor.

Bir Defada En Çok On Gün

Memurlara tek hekim raporu ile bir defada en çok on gün rapor verilebiliyor. Raporda kontrol muayenesi öngörülmüş ise kontrol muayenesi sonrasında tek hekim tarafından en çok on gün daha rapor verilmesi mümkün olabiliyor.

Kontrol muayenesi sonrası hastalığın devam etmesi nedeniyle verilecek hastalık raporlarının on günü aşması durumunda bu raporun sağlık kurulunca verilmesi zorunlu bulunuyor. Ancak o yerde sağlık kurulu bulunan SGK ile sözleşmeli bir sağlık hizmet sunucusu bulunmaması ve hastanın tıbbî sebeplerle sağlık kurulu bulunan SGK ile sözleşmeli sağlık hizmet sunucusuna nakline imkân bulunmaması hâlinde tek hekimler en çok on gün daha hastalık raporu düzenlemesi mümkün bulunuyor.

“1 Takvim Yılı” Ne Demek?

Memurlara bir takvim yılı (1 Ocak -31 Aralık) içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı kırk günü geçemiyor. Bu süreyi geçen hastalık raporlarının sağlık kurulunca verilmesi gerekiyor.

Burada geçen “bir takvim yılı” ifadesinden ne anlaşılması gerektiği konusunda kamu kurumlarının personel birimleri ile memurlar arasında istifham oluşabilmektedir.

657 sayılı Kanun konusundaki tereddütleri gidermekle yükümlü olan Devlet Personel Başkanlığı da bu konu hakkındaki 06.04.2016 tarihli görüş yazısında;

“-Mezkur Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “Memurlara bir takvim yılı içinde tek hekim tarafından verilecek raporların toplamı kırk günü geçemez.” hükmünde geçen “bir takvim yılı” ibaresinden 1 Ocak ve 31 Aralık tarihleri de dâhil olmak üzere bu tarihler arasında geçen sürenin anlaşılması gerektiği,

  • Devlet memurunun yılın sonunu ve izleyen yılın başını kapsayan tek hekim raporu alınması durumunda 31 Aralık tarihi ve bu tarihten önceki rapor sürelerinin içinde bulunulan yıla ait olduğu, 1 Ocak ve bu tarihten sonraki rapor sürelerinin ise takip eden yıla ait olduğu,

mütalaa edilmektedir.”

Deniliyor.

Dolayısıyla 27.12.2017 tarihinde hakkında 10 günlük bir istirahat raporu düzenlenen memurun bu rapor süresinden beş gününün 2017 yılına, ikinci beş gününün ise 2018 yılına ait olduğu saptanacaktır. Şevket Tezel

https://alitezel.com.tr/index.php?sid=yazi&id=9047

Related Posts

Denetim Tazminatı Kimlere Ödenir

DENETİM TAZMİNATI   –657 md.  213’den sonra gelen (9.4.1990-KHK 418/8 ile değişik Ek Madde. -30.12.1991 – 91/2574 Bakanlar Kurulu Kararı -20.03.1997 tarih ve 570 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Denetim Tazminatı…

Cumhuriyet Öncesi Memurların Maaş Rejimi

Cumhuriyet Öncesi Memurların Maaş Rejimi: Cumhuriyetin ilanından  önceki Osmanlı İmparatorluğu döneminde, memurların hukuki statüleri aşağıdaki mevzuatlar çerçevesinde  düzenlenmiştir.(30) 9  Cemazeyülevvel.  1874 tarihli  “ Harcırah Kararnamesi “, 17 Cemazeyülevvel. 1880  tarihli …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Kuzu Kol mu Kuzu But Mu Lezzetli?

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 147 views
Kuzu Kol mu Kuzu But Mu Lezzetli?

Alıştan İadelere İlişkin Muhasebe Uygulama Örneği

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 64 views
Alıştan İadelere İlişkin Muhasebe Uygulama Örneği

Geçici görevlendirme süresinin uzatılması

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 42 views
Geçici görevlendirme süresinin uzatılması

Ev Alma Duası…Denenmiş En Güzel Ev Alma Duaları…Ev Alma Salavat, Aşır ve Duaları

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 337 views
Ev Alma Duası…Denenmiş En Güzel Ev Alma Duaları…Ev Alma Salavat, Aşır ve Duaları

Mal alımı ihalelerinde istenecek belgeler

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 75 views
Mal alımı ihalelerinde istenecek belgeler

Kamu İhalelerinde İş Deneyimi Nedir? İş Deneyimi Nasıl Belgelendirilir?

  • By admin
  • Aralık 19, 2024
  • 39 views
Kamu İhalelerinde İş Deneyimi Nedir? İş Deneyimi Nasıl Belgelendirilir?