Memurların, Devlet memurluğundan çıkarılması sadece 657 sayılı Kanunda düzenlenmemiştir. Kefalet, Muhasebe-i Umumiye, Harcırah ve Ceza Kanunlarının ilgili maddelerine uymayan memurlarında Devlet memurluğundan çıkarılacağı hüküm altına alınmıştır.
-Kefalet Kanununa Göre Memurluktan Çıkarma:
Devlet memurlarından bazıları, nakit ve ayniyatı muhafaza etmek durumundadırlar. Farklı görev ve sorumlulukları olan bu memurların kefalete tabi görevde iken teftiş ve soruşturma sonunda zimmet ve ihtilası tespit olunduğu takdirde memurluktan çıkarılmaları gerekir(2489 S.K. Md:6).
Muhasebe-i Umumiye Kanununun 22 nci maddesinin D fıkrasına göre Devlet memurları memurluktan çıkarılabilirler. Kanunun 22/D maddesinde; “…tekrarlanması durumunda bunların ilgili hizmetlerde bir daha çalıştırılmamak üzere görevlerinin değiştirilmesine ya da memurluktan çıkarılmasına kanun, tüzük ve yönetmeliklerinde bu cezayı vermeye yetkili kılınmış mercii ya da kurullarca karar verilir…” hükmü yer almaktadır.
Her mutemet yılın son gününde avans akçesinden üstünde kalan tutarın tamamını, henüz mahsubunu yaptıramadığı harcama belgeleriyle birlikte, saymana geri verip hesabını kapatmakla yükümlüdür. Aksi takdirde mutemet zimmet suçunu işlemiş sayılarak hangi sınıf ve meslekten olursa olsun Maliye Bakanının talebi üzerine asli görevinden ihraç edilir (1050 S.K. Md:88).
Maddi hatalar dışında hakediş miktarını arttıracak şekilde gerçeğe aykırı beyanname düzenleyen memurlar hakkında, bağlı bulundukları disiplin kurulunun kararı ile işlenen şuçun niteliğine göre disiplin cezalarından birisi veya memurluktan çıkarma cezası uygulanır. Suçlu hakkında idarece verilen disiplin cezaları cezai kovuşturmaya engel değildir (6245 S.K. Md:60).