Değerli okuyucularımız…kasabagittiğinizde siz de benim gibi hangi eti almam gerekiyor diye tereddüte düşüyorsunuz bu çalışmayı mutlaka okuyun…..
Soru şu….kuzu kol mu kuzu but mu daha lezzetli….???
Bu konuyla ilgili internet siteleri araştrıdım acaba ne yazılmış diye….
Bu yazılanlara geçmeden önce lafı uzatmadan kendi (annemin) fikrimi sizle paylaşmak istedim))))
Bu konuda aslında kendim şimdiye kadar bir ayrım yapmadan kuzu etini özellikse sorgulamadan yerim…..
Ama anneme sordum….acaba kuzu but mu kuzu kol mu daha lezzetli….
Annemin cevabı kuzu but oldu…..
Konuyla ilgili aşağıdaki yorumları ister okuyun…..ister okumayın ama annemin düşüncesi kuzu butun daha lezzetli olduğu yolunda….
Bunu da annem kuzu butun kuyruk bölgesine daha yakın olması nedeniyle butun kısmen daha yağlı olacağı ve bu nedenle kuzu butun, kuzu koldan daha lezzetli olduğunu ifade ediyor annem…..
Bana da bu açıklama makul ve mantıklı geldi….
Şimdi diğer yazarların kuzu but mu kuzu kol mu lezzetli sorusuna verdikleri cevaplara göz atalım….
Ben şöyle bir göz attım fakat yazarlar direk açıklama yapmak, net cevap vermek yerine iki parça konusunda hangi yemeklerin yapılabileceği üzerinde durmuşlar…
Bu noktada kuzu but mu kuzu kol mu lezzetli soruna en direk ve net cevap veren site yine kamu finans olmuş değerli arkadaşlar….
Şimdi diğer yazarların kuzu but mu kuzu kol mu lezzetli sorusuna verdikleri cevapları inceleyelim…..
Ön bacakların üst kısmında yer alan kol etleri ise kasların arasında ince yağ tabakalarına sahip olan ve oldukça lezzetli olan bir bölümdür. Kuzunun bu bölümünden çeşitli kızartmalar pişirilebilmekte ve bunun yanı sıra kuşbaşı et yemekleri ve tas kebap gibi yemekler de son derece lezzetli bir şekilde pişirilebilmektedir.
Atalarımızın “Et alırsan koldan, kız alırsan soydan” sözü boşuna söylenmemiştir. En iyi kavurma da kuzunun kolundan yapılır. Kavurma yaparken et ve yağ eşit parçalar halinde doğranmalı ki parçalar eşit sürede pişsin. Aksi takdirde küçükler daha erken pişecek büyük parçayı pişireyim derken de küçükleri yakacaksınız. Kavram yağı kavrulduktan ve sıvısını tencereye bıraktıktan sonra tüm taneleri tencereden alınmalı. Zira etler ilave edildiğinde, et pişerken yağ yanıp siyah noktalar haline dönüşebilir. En önemli püf noktalarından biri tuz. Izgaralık ette iri taneli tuz kullanılmalı (kaya ya da deniz tuzu), etli tencere yemeklerinde ise sofra tuzu. Izgaralık ette tuz önceden atılırken tencere yemeklerinde ise sonradan konulmalı. Bu yüzden kavurmaya da tuz en son eklenmeli. Kuzu kavurma yapıyorsanız kuzu etinin o keskin kokusunu yumuşatmak için kavururken bir miktar limon sıkabilirsiniz. Asidik özelliği olduğundan bu kokunun gitmesine yardımcı olacak. Birkaç dal biberiye de ilave edilebilir
Bir Cevap