Kredi Kartı Kara Liste Risk Raporunu Kim Tutuyor?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), halk arasında kara liste olarak da bilinen kayıtları, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nda yapılan değişiklikle hayata geçirilen Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne aktardı. Bankaların özellikle tüketicilerden gelen kredi ve kredi kartı başvurularını değerlendirirken referans olarak başvurduğu bu veriler, bundan sonra TBB tarafından toplanıp bankalarla ve diğer finans kurumlarıyla paylaşılacak. Bu uygulama değişikliğinin belki de en önemli bacağı, kişilerin onay vermesi durumunda üçüncü kişilerin bu bilgilere ulaşabilmesine imkan veren risk raporu

kısmı.

Risk Raporu ile kredi sicilinizi ve riskinizi öğrenin

Risk Merkezi, bankalardan topladığı tüketicilerin kredi, kredi kartı performans ve risk durumu hakkındaki bilgileri derleyip bir rapor halinde 5 TL karşılığında ilgili şahıslara sunabiliyor. Tüketiciler, sahip olduklar kredi sicil performans raporunu talep eden üçüncü şahıslarla paylaşarak bir çeşit referans olarak kullanabilecekler. Özellikle ticari ilişkilerde veya ev sahibi-kiracı ilişkilerinde zamanla sıklıkla kullanılacağını düşünüyoruz.

Merkez Bankası Kara Listesi ve KKB Sicili birleşiyor

Yeni düzenlemeyle, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) bağlı olarak faaliyet yürüten bankalar ve diğer finansal kuruluşlar, müşteri bilgilerini TBB’nin Risk Merkezi’ne iletecek, Risk Merkezi de finansal kuruluşlar ile bu bilgileri paylaşarak kurumların müşterileriyle ilgili karar vermelerine yardımcı olacak bir altyapı sunacak. Paylaşılan bilgilerin müşteri mahremiyetini bozmayan ve rekabet kuralları çerçevesinde olması esas kural.

Taktir edersiniz ki bu yeni oluşumda çok kapsamlı bir veriden bahsediyor olacağız. Yeni oluşum neticesinde ortaya önemli bir veri işleme, saklama, paylaşma, kapasite ve beceri ihtiyacı çıkıyor. Aslında bir meslek kuruluşu olan TBB, Risk Merkezi’nin oluşturulması ve yönetimi konusundaki ihtiyaçlarını Kredi Kayıt Bürosu’ndan (KBB) hizmet alarak karşılıyor. KBB’nin teknolojik altyapı hizmeti de verdiği Risk Merkezi, KBB’nin Ataşehir’deki binasında kuruldu.

Finansal sicil bilgileri 10 yıl geriye gidiyor

TBB Risk Merkezi, banka ve finansal kuruluşların müşterilerine ait kredi limit, kredi risk ve tasfiye olunacak alacaklar, protestolu senet, karşılıksız çek, ibrazında ödenen çek ve negatif nitelikli bireysel kredi bilgilerini topluyor. Daha sonra bu bilgileri sisteme üye banka, finans ve aracı kuruluşlarla paylaşacak.

Gerçek ve tüzel kişiler ise başvuru yapmaları halinde, kendileriyle ilgili 10 yıl geriyi giden finansal performans ve risk bilgilerini 4 farklı türde Risk Merkezi Raporu’ndan birini tercih ederek temin edebilecek. Finansal müşterinin yanlışlık olduğunu düşündüğü rapor bilgilerinin değiştirilmesi için ilgili bankaya başvuruda bulunup düzeltme talep etmeleri gerekiyor.

4 farklı türde Risk Raporu ise aşağıdaki gibi olacak:

– Kredi Limit, Kredi Risk, Tasfiye Olunacak Alacaklar Raporu,
– Çek Raporu
– Protestolu Senet Raporu
– Negatif Nitelikli Bireysel Krediler Raporu

Risk Raporu’nu gerçek veya tüzel kişilerin, TBB Risk Merkezi’nin adresine ve banka şube adreslerine şahsen, posta yoluyla ya da e-posta yoluyla başvuru yaparak alabilmeleri mümkün olacak. Gerçek kişiler her yıl için bir kez ücretsiz rapor alabilirken, bir takvim yılında birden fazla talepte bulunan gerçek kişiler ve tüzel kişiler için raporu teslim alma yöntemine göre aşağıdaki gibi ücretlendirilecek:

– Posta ile teslim: 17.25 TL
– E-posta ile gönderim: 5.18 TL
– Şahsen teslim alma: 5.00 TL

TBB Risk Merkezi’yle ilgili daha ayrıntılı bilgiyi TBB’nin hazırlamış olduğu aşağıdaki videodan öğrenebilirsiniz:

Kaynak: tüketicifinansman.net

Related Posts

Bireysel Emeklilik Sistemi – 4

4-Bireysel Emeklilik Sistemin İşleyişi: Sistemin üç aşaması vardır: a) Sözleşmenin kurulması ve katkıların toplanması: Sisteme girmek isteyen katılımcı; gelir düzeyi, emeklilik dönemindeki gelir beklentileri ve yatırım tercihleri yönünde plan seçerek…

Ekonomi Kurumları (Ekonomi Bakanlıkları) Görev Dağılımı ve Görevleri

  Bilmeyenler ama politik konularda konuşmayı sevenler içim …bir kac mali bilgi verelim….. Ekonomi konusunda yorum yapan bir çok ekonomistin dahi bilmediği ya da yanlış bildiği ekonomik kurumların yatıkları iş…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Beş Vakit Namaz Nasıl Kılınır? Namaz Nasıl Kılınır?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 17 views
Beş Vakit Namaz Nasıl Kılınır? Namaz Nasıl Kılınır?

Şahmerdan Nedir? Şahmerdan Ne İşe Yarar?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 39 views
Şahmerdan Nedir? Şahmerdan Ne İşe Yarar?

2020 Memur Maaş Katsayıları Temmuz

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 12 views
2020 Memur Maaş Katsayıları Temmuz

Votka ile Rakı Arasındaki Farklar Nelerdir? Votka mı Rakı mı?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 40 views
Votka ile Rakı Arasındaki Farklar Nelerdir? Votka mı Rakı mı?

Bağlamada Tel Kalınlıkları Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 58 views
Bağlamada Tel Kalınlıkları Nelerdir?

Stajyer Öğrencilerin Yetim Aylıklarının Kesilmesi

  • By admin
  • Kasım 23, 2024
  • 19 views
Stajyer Öğrencilerin Yetim Aylıklarının Kesilmesi