Kömür yardımına ilişkin düzenleme; 29 Aralık 2023 CUMA tarih ve 32414 sayılı Resmi Gazete yayınlaran yürürlüğe girmiştir.
Detayları aşağıdadır….
CUMHURBAŞKANI KARARI
Karar Sayısı: 8013
Ekli “İhtiyaç Sahibi Hanelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karaim’in yürürlüğe konulmasına, 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesi gereğince karar verilmiştir.
28 Aralık 2023
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
İHTİYAÇ SAHİBİ HANELERE ISINMA AMAÇLI KÖMÜR YARDIMI YAPILMASINA
İLİŞKİN KARAR
Amaç, kapsam ve dayanak
MADDE 1- (1) Bu Karar, 2024 yılında ihtiyaç sahibi hanelere ısınma amaçlı kömür yardımı yapılmasının sağlanması amacıyla hazırlanmıştır.
- Bu Karar, kömür dağıtımı yapılacak ihtiyaç sahibi hanelerin ve kömür miktarının belirlenmesi, kömürün tedarik edilmesi, sevkiyat programı ve dağıtım organizasyonunun yapılması, dağıtılacak kömürün niteliği ve görevlendirme bedeline esas teşkil edecek satış fiyatının tespitine yönelik usul ve esasları kapsar.
- Bu Karar, 8/6/1984 tarihlî ve 233 sayılı Kamu İktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 2-(î) Bu Kararda geçen;
- Bakanlık: Hazine ve Maliye Bakanlığını,
- CİF Satış Esası: Kömürün ocak başı satış fiyatına sigorta, taşıma ve taşıma İle ilgili giderler ilave edilmek suretiyle belirlenen satış fiyatım gösteren esasları,
- TCDD Taşımacılık: Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğünü,
ç) TKİ: Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğünü,
- Vakıf: 29/5/1986 tarihli ve 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu uyarınca tüm il ve ilçelerde kurulu bulunan sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarını,
ifade eder.
Miktar ve sevkiyat
MADDE 3- (1) Her bir il ve ilçede dağıtımı yapılacak toplam kömür miktarı, il/ilçe bazında tespit edilen hane başı kömür miktarları ve yardımdan faydalanacak ihtiyaç sahibi hane sayıları esas alınarak belirlenir.
- İl/ilçe bazında hane başı kömür miktarları; bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllara ait dağıtım miktarları ve kömürün ısıl değerleri dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir. Vakıfların yıl içinde hane başı kömür miktarındaki değişiklik taleplerini değerlendirmeye Bakanlık yetkilidir.
- Yardımdan faydalanacak haneler 3294 sayılı Kanun uyarınca her il ve ilçede kurulu bulunan vakıflarca aynı Kanunda yer alan muhtaçlık kriterine uygun olarak tespit edilir. Valcıflarca tespiti yapılan hane sayıları ise Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının değerlendirmeleri sonucunda onaylanır. Vakıfların yıl içinde hane sayısındaki değişiklik taleplerini değerlendirmeye Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilidir.
- Dağıtımı yapılan kömür muhatap hanenin ısınma ihtiyacının karşılanması dışında herhangi bir tasarrufa konu edilemez. Dağıtımı yapılan kömürün amacı dışında kullanıldığının tespit edilmesi durumunda yardımdan faydalanan hanelerin hak sahiplikleri vakıflar tarafından yeniden gözden geçirilir.
- Kömür teslimatları, Bakanlıkça belirlenen il/ilçe bazlı hane başı kömür miktarını aşmamak kaydıyla bu Karar hükümleri çerçevesinde hanelerin ihtiyaçları nispetinde yapılır.
- 2024 yılında bu Karar kapsamında vakıflara yapılacak kömür sevkiyatları, TKİ tarafından belirlenen sevkiyat programı dâhilinde yapılır. Sevkiyat programı, ekte yer alan dağıtım takvimine uygun olarak hazırlanır.
Görevlendirme
MADDE 4- (1) TKİ tarafından CİF satış esaslarında vakıflarca bildirilen teslim noktalarına gönderilecek kömür, sevkiyat noktalarının konumuna göre belirlenecek nakil vasıtalarıyla TKİ sorumluluğunda nakledilir.
(2) Vakıflar, TKİ’nin dağıtım takvimine uyar ve bu hususta gerekli tedbirleri alır. Dağıtım takvimine uyulamaması durumunda vakıfların talepleri TKİ’nin imkânları dâhilinde hazırlayacağı sevkiyat programına göre karşılanır.
- TKİ’nin bu Karar kapsamında dağıtacağı kömürü öncelikli olarak kendi işlettiği sahalardan temin etmesi esastır. TKİ, bu Karar kapsamında dağıtacağı kömürü ve gerekli hizmeti, işleticisi kim olursa olsun kendisine ait sahalar ile bağlı ortaklık veya iştiraklerine ait sahalardan da temin edebilir ve kömürün kendi sorumluluğu altında vakıflara ulaştırılmasını sağlar.
- TKİ, bu Karar kapsamında oluşacak görevlendirme bedelinin asgari düzeyde tutulması için gerekli tedbirleri alır.
- TCDD Taşımacılık ile taşınacak kömüre bu kuruluş tarafından öncelik verilir. TKİ ile TCDD Taşımacılık arasında öncelik ve taşıma konusunda protokol yapılır.
- TCDD Taşımacılık kömürlerin eksiksiz, zamanında ve en uygun maliyetle teslim edilmesi için gerekli önlemleri alır.
Organizasyon ve denetim
MADDE 5- (1) Vakıflarca belirlenecek ihtiyaç sahibi hanelere il ve ilçe içerisinde dağıtım organizasyonu vakıflar tarafından yapılır.
- Dağıtılacak kömürün niteliği, 13/1/2005 tarihli vc 25699 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Isınmadan Kaynaklanan Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliğinin 23 üncü maddesinde belirlenen kriterlere uygun olması gerekir.
- Vakıflar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı vc İçişleri Bakanlığınca bu Karar hükümleri kapsamında denetlenebilir,
Vergi, harç ve faturalandırma
MADDE 6- (1) Kömür tesliminden doğan vergi ve harçlar (KDV dâhi!) TKÎ tarafından
ödenir.
(2) Vakıflarca belirlenecek ihtiyaç sahibi hanelere iletilecek kömür bedeline ilişkin faturalar hanenin ikamet ettiği ilçede bulunan vakıf adına düzenlenir.
Görevlendirme bedeli
MADDE 7- (1) TKİ tarafından bu Karar kapsamında belirlenen kriterlere uygun olarak CİF satış esaslarına göre teslim edilecek kömüre ilişkin bedel görevlendirme bedeli sayılır ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 35 inci maddesi çerçevesinde TKİ’ye ödenir.
- Bu Kararla ilgili olarak 233 sayılı Kamu iktisadi Teşebbüsleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümleri kapsamında inceleme yapmaya Hazine Kontrolörleri Kurulu Başkanlığı yetkilidir.
- Bu Karar kapsamında yapılan iş ve işlemlere ilişkin tüm bilgi ve belgeler görevlendirme incelemelerine sunulmak üzere muhafaza edilir ve inceleme esnasında talep edilmesi halinde denetim elemanlarının bilgisine sunulur.
Uygulama
MADDE 8- (1) Bu Kararın uygulanmasına dair usul ve esaslar, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görüşleri alınarak, Bakanlık tarafından belirlenir.
Yürürlükten kaldırılan Karar
MADDE 9- (1) 11/8/2023 tarihli ve 7486 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan İhtiyaç Sahibi Hanelere Isınma Amaçlı Kömür Yardımı Yapılmasına İlişkin Karar yürürlükten kaldırılmıştır.
Yürürlük
MADDE 10- (1) Bu Karar 1/1/2024 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11- (1) Bu Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.
Yardım yapılacak iller için tıklayınız…..
Kömür Yardımı Detayları;
Kömür yardımı ne zaman dağıtılacak? 2023 Kömür Yardımı Şartları
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, hane başına tahsis edilecek kömür miktarını belirlerken il ve ilçe bazında çeşitli faktörleri dikkate almaktadır. Bu faktörler arasında bölgenin iklim koşulları, geçmiş yıllarda yapılan dağıtımların miktarları, kömürün ısıl değerleri ve acil durumlar gibi unsurlar bulunmaktadır.
Muhtaçlık kriterlerine uygun olarak belirlenen ihtiyaç sahibi hane sayıları, Vakıflar tarafından değerlendirildikten sonra Bakanlığa sunulacak ve kesinleştirilecektir. Bu süreçte, hassas bir yöntem kullanılıp titizlikle değerlendirme yapılacaktır.
Kömür sevkiyatları, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü’nün yönergelerine uygun olarak düzenlenen bir program dahilinde gerçekleştirilecektir. Bu program, Bakanlık tarafından belirlenen kriterlere göre yapılmaktadır.
Kömür yardımı nasıl alınır?
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile birlikte belediyeler tarafından da sunulan muhtaç ailelere yönelik yardımlar arasında kış aylarında ısınma masraflarını karşılamayı hedefleyen kömür ve odun yardımı bulunuyor. Bu yardımlaşma programı, ihtiyaç sahibi ailelere yakacak malzemelerinin temin edilmesini amaçlamaktadır.
Kömür yardımı almak için başvuru yapılması gerekiyor. Başvuruyu şahsen veya e-devlet üzerinden yapabiliyorsunuz.
Kömür yardımı başvurusu nasıl yapılır?
Kömür yardımı başvurusu yapmak isteyenler için doğru bilgiye ulaşmak oldukça önemlidir. Kömür yardımı başvurularının nereye yapıldığını öğrenmek isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Kömür yardımı başvuruları genellikle Valilikler veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından kabul edilmektedir.
Kömür yardımı almak için, ikamet ettiğiniz il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına veya Kaymakamlık sosyal yardımı birimine başvurabilirsiniz. Bu kurumlara yapılan başvurular sonucunda kömür yardımı taleplerinizi değerlendiriyorlar ve uygun olduğunuz durumlarda size destek sağlıyorlar.
Kömür yardımı başvurusu için gerekli belgeler şu şekildedir: kimlik fotokopisi, gelir beyanı, adres teyit belgesi ve başvuru formu. Bu belgeleri sağlayarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Belediyeler ve sosyal yardımlaşma vakıfları, kış aylarında ihtiyaç sahibi ailelere her yıl yaklaşık 30 torba kömür dağıtarak onlara destek oluyorlar. Bu sayede, soğuk kış aylarında güvenli ve sıcak bir ortam sağlanırken, toplumun dayanışması da güçleniyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından belirlenen dağıtım tarihi, Türkiye’de kömür dağıtımının başlatılmasını sağlamaktadır. Çoğunlukla Aralık ayında dağıtılıyor.