Kısmi Birleşme ve Kurumlar Vergisi Mükellefiyeti
Sayı:
B.07.1.GİB.4.63.15.01-010-22
Tarih:
16/08/2012
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ŞANLIURFA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Vergi ve Anlaşmalar Uygulama Müdürlüğü
ÇOK İVEDİ
Sayı:
B.07.1.GİB.4.63.15.01-010-22
16/08/2012
Konu:
Kısmi Bölünme
İlgide kayıtlı özelge talep formunda; Başkanlığımız … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olduğunuzu, ayrıca, ortaklarınızın … Vergi Dairesi Müdürlüğünün … vergi kimlik numaralı mükellefi olan … A.Ş.’nin de ortağı olduklarını, şirketinizin aktifinde bulunan ve yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilen … ili … ilçesindeki “Elektrik Enerjisi Baraj Yapımı” … A.Ş’ye sermaye olarak koymak suretiyle devir etmek istediğinizi belirterek, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununa göre kısmen birleşmenin mümkün olup olmadığı, mümkün ise kısmen birleşmenin hangi şartlarda olabileceği hususunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendinde; “Kısmi bölünme: Tam mükellef bir sermaye şirketinin veya sermaye şirketi niteliğindeki bir yabancı kurumun Türkiye’deki iş yeri veya daimi temsilcisinin bilançosunda yer alan taşınmazlar ile en az iki tam yıl süreyle elde tutulan iştirak hisseleri ya da sahip oldukları üretim veya hizmet işletmelerinin bir veya birkaçını kayıtlı değerleri üzerinden ayni sermaye olarak mevcut veya yeni kurulacak tam mükellef bir sermaye şirketine devretmesi, bu Kanunun uygulanmasında kısmi bölünme hükmündedir. Ancak, üretim veya hizmet işletmelerinin devrinde, işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümünün devredilmesi zorunludur. Kısmi bölünmede devredilen varlıklara karşılık edinilen devralan şirket hisseleri, devreden şirkette kalabileceği gibi doğrudan bu şirketin ortaklarına da verilebilir. Taşınmaz ve iştirak hisselerinin bu bent kapsamında devrinde, devralan şirketin hisselerinin devreden şirketin ortaklarına verilmesi halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin borçların da devri zorunludur.” hükmüne yer verilmiştir.
Kısmi bölünme uygulaması ile ilgili ayrıntılı açıklamalar 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “19.2.2.Kısmi bölünme” başlıklı bölümünde yapılmıştır.
Anılan hükümlerle getirilen kısmi bölünme müessesesinin temel amacı, şirketlerin yeniden yapılanma yoluyla verimlilik ve kârlılıklarını artırmalarına imkan sağlamak olup kısmi bölünmenin bir üretim tesisinin veya hizmet işletmesinin parça parça elden çıkarılması sonucunu doğurmaması gerekmektedir. Dolayısıyla üretim tesisi ve hizmet işletmelerinin devrinde, işletme bütünlüğü korunacak şekilde faaliyetin devamı için gerekli aktif ve pasif kalemlerin tümünün devredilmesi zorunludur.
Bu çerçevede, kısmi bölünme işlemine taşınmazlar, iştirak hisseleri ile işletme bütünlüğü çerçevesinde üretim veya hizmet işletmeleri konu edilebilmektedir.
Başkanlığımızca konu ile ilgili olarak bağlı bulunduğunuz … Vergi Dairesi Müdürlüğü ile yapılan yazışma sonucu alınan … tarih ve … sayılı yazıda; şirketinizin temizlik, güvenlik ve inşaat taahhüt faaliyetlerinde bulunduğu, ancak mevcut bir elektrik üretim tesisinin işletildiği konusunda dairelerinde hangi bir kaydın bulunulmadığı bildirilmiştir.