KDV İadesi Tasdik Raporu Düzenlenen Dönemlere İlişkin e-Defter Berat Uygulaması

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı

Mükellef Hizmetleri Kdv Grup Müdürlüğü

Sayı : 39044742-130 [DUYURU] -E.78154

Tarih: 24.03.2017

Konu : KDV İadesi Tasdik Raporu Düzenlenen Dönemlere İlişkin e-Defter Berat Uygulaması

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : 10/01/2017 tarih ve 39044742-130-E.8323 sayılı yazımız.

Başkanlığımıza gerek mükellefler gerek vergi dairesi müdürlükleri aracılığı ile intikal ettirilen olaylardan, katma değer vergisi (KDV) iadesi talep eden ve e-Defter uygulamasına tabi mükelleflerin iade talepleri yerine getirilirken karşılaşılan sorunlar nedeniyle uygulama birliğinin sağlanması amacıyla aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

E-Defter uygulaması kapsamında yer alan mükellefler için;

1. Kendisi KDV iade talebinde bulunan mükelleflerin mutlak surette GİB onaylı berat dosyalarının alınmış/oluşturulmuş olması ve bilgilere raporda yer verilmesi gerekmektedir.

2. Nezdinde karşıt inceleme yapılan alt firmanın,

– Karşıt inceleme tutanağı ve teyit/bilgi istemi cevap yazısının düzenlendiği tarih itibarıyla; berat dosyaları e-Defter sistemine yüklenmişse GİB onaylı berat dosyalarının KDV iadesi tasdik raporuna/karşıt inceleme tutanağına/teyit/bilgi istemi cevap yazısına eklenmesi gerekmektedir.

– Karşıt inceleme tutanağı ve teyit/bilgi istemi cevap yazısının düzenlendiği tarih itibariyle; berat dosyaları e-Defter sistemine yüklenmişse karşıt inceleme tutanağı ve teyit/bilgi istemine konu faturanın Ba-Bs formları ile beyan edildiği bilgisinin verilmesine gerek bulunmamaktadır.

– Karşıt inceleme tutanağı ve teyit/bilgi istemi cevap yazısının düzenlendiği tarih itibariyle; berat dosyaları e-Defter sistemine yükleme süresi dolmadığından yüklenmemişse muavin hesap dökümünün mükellefçe de onaylı çıktısı gerektiğinde (tereddüt oluşması halinde) ilgili mercilere ibraz edilmek üzere KDV iadesi tasdik raporuna/karşıt inceleme tutanağına/tey it/bilgi istemi cevap yazısına eklenmesi gerekmektedir.

– Karşıt inceleme tutanağı ve teyit/bilgi istemi cevap yazısının düzenlendiği tarih itibariyle; berat dosyaları e-Defter sistemine yükleme süresi dolmadığından yüklenmemişse. söz konusu faturaların Ba-Bs formları ile beyan edildiğine dair mükelleflerin bilgi verdiği beyanı karşıt inceleme tutanağı veya teyit/bilgi istemi cevap yazılarında yeterli olacaktır.

– Karşıt inceleme tutanağı ve teyit/bilgi istemi cevap yazısının düzenlendiği tarih itibariyle: berat dosyaları e-Defter sistemine yükleme süresi dolmadığından yüklenmemiş ancak rapor vergi dairesine ibraz edildikten sonra bu süre dolmuşsa GİB onaylı berat dosya bilgisinin aranmasına gerek bulunmamaktadır.

3. Mükelleflere ait e-Defter berat dosya sayılarının birden çok olması durumunda vergi dairesi müdürlükleri tarafından berat bilgilerinin (liste halinde) elektronik ortamda (CD) talep edilmesi, kağıt ortamında kesinlikle döküm istenmemesi gerekmektedir.

4. Berat dosyalarının Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminde olup olmadığı. e-Defter dosyaları ile uyumlu olup olmadığı hususu “www.edefter.gov.tr” adresinde yer verilen e-Defter görüntüleme programlarından yararlanılarak tereddüt oluşması halinde kontrol edilebilecektir.

5. Berat bilgisi olarak ilgili berat çıktısının mükellef ve YMM tarafından onaylı örneğinin tutanağa eklenmesi esas olmakla birlikte, birden çok sayıda berat dosyası olması halinde: “Defterin Nev’i (berat üzerinde ‘Doküman Tipi’ olarak belirtilen alan). Dönemi. Tekil No’su. Oluşturma Tarihi. Oluşturan, ETTN (2017 yılına ait beratlarda alınmaya başlanacak olup, önceki dönemler için bu alan kullanılmamaktadır.)” bilgilerini ihtiva eden berat dosya bilgilerinin aşağıda örneği verilen bir tablo ile ibraz edilmesi mümkün bulunmaktadır.

Defterin Nev’i Dönem Tekil No’su Oluşturma Tarihi Oluşturan ETTN
Yevmiye Defteri 01/01/201631/12/2016 YEV201601000001 24/05/2016 ZEYNEP CAN
Büyük Defter 01/01/201631/12/2016 KEB201601000001 24/05/2016 ZEYNEP CAN

Bilgi edinilmesini, gereğini ve Grup Müdürlüğünüze bağlı Vergi Dairesi Müdürlüklerine konuya ilişkin bilgi verilmesini rica ederim.

Hakkı SAYAN

Vergi Dairesi Başkanı a.

Grup Müdürü V.

Related Posts

Monetizasyon Nedir? Monetizasyon Etkisi Nedir?

Monetizasyon nedir ? Devletin borçlarının,Merkez bankası tarafından para tabanının genişletilmesiyle(para basılmasıyla) ödenmesine denir. Borcun parasallaşması(monetizasyon): Olağanüstü borç yöntemlerindendir. Devletin, vadesi gelen kamu borcunu, merkez bankası aracılığı ile para basarak ödemesidir. Monetizasyon: Zaman zaman…

Vekil Nedir? Müdafi Nedir? Vekil ile Müdafi Arasındaki Fark nedir?

Vekil Nedir? Müdafi Nedir? Vekil ile Müdafi Arasındaki Fark nedir? Vekil, vekalet eden kişi anlamına gelir…Yargı sürecinde avukatları temsil etmektedir… Fakat vekalet etme durumu iki farklı konuma göre değişir…. Savunma…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Monetizasyon Nedir? Monetizasyon Etkisi Nedir?

  • By admin
  • Kasım 18, 2024
  • 8 views
Monetizasyon Nedir? Monetizasyon Etkisi Nedir?

Whistleblower Ne Demek?

  • By admin
  • Kasım 18, 2024
  • 3 views
Whistleblower Ne Demek?

Vekil Nedir? Müdafi Nedir? Vekil ile Müdafi Arasındaki Fark nedir?

  • By hy nt
  • Kasım 18, 2024
  • 9 views
Vekil Nedir? Müdafi Nedir? Vekil ile Müdafi Arasındaki Fark nedir?

Geri Tepme Etkisi Nedir?

  • By admin
  • Kasım 18, 2024
  • 6 views
Geri Tepme Etkisi Nedir?

Denetim Türleri Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 18, 2024
  • 10 views
Denetim Türleri Nelerdir?

Son 15 Yılda Özelleştirilen Kurumlar…..

  • By admin
  • Kasım 18, 2024
  • 9 views
Son 15 Yılda Özelleştirilen Kurumlar…..