İşyeri devredildiğinde çalışanların kıdem tazminatı hakkı yok
İşyerinin devri halinde işçilerin sözleşmeleri işyerini devralan işverenle devam edeceği için işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmaz. İşyeri devrolan işçiler, yeni işverenle çalışmaya devam etmek zorunda.
İşyerinin devredilmesi hukuki bir işlemdir. Bu hukuki işlem sonucunda işvereni değişen işçinin iş ilişkisi yeni işverenle devam eder. İşyerinin devredilmesi o işyerinde çalışanların iş sözleşmesinin sona erdiği anlamına gelmez. Bunun yanında çoğu kez işyerinin devrinin işçiye otomatikman kıdem tazminatı alabilme hakkı sağladığı düşünülmektedir. Hâlbuki durum böyle değildir. İşyerini devralan işveren işyerindeki işçilerin sözleşmesini tazminatsız feshedemeyeceği gibi, işçiler de “Ben bu işverenle çalışmayacağım” diyerek bildirim süresini beklemeden işyerinden ayrılamaz.İŞÇİLERİ KABUL ETMELİ
Devreden işverenle devralan işveren arasında işyerinin işçisiz devri gibi bir işlemin yapılması da mümkün değildir. Yeni işveren devreden işverenin işçileriyle çalışmaya devam etmek durumundadır. Ancak devir dışındaki nedenlerle iş sözleşmesinin feshedilmesi mümkündür. İşyerinin devredilmesi halinde işçilerin iş sözleşmesinin devam etmesi işçinin korunmasına yönelik bir düzenlemedir. İşyerini devralan işveren sırf işyerinin devri nedeniyle iş sözleşmeleri feshedemez. Bu nedenle feshedilmiş sözleşmeler ‘haklı nedenle’ feshedilmiş sayılmaz. Dolayısıyla yalnızca mevcut işyerinin devri dolayısıyla iş sözleşmesi sonlandırılan işçiler kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanırlar.
‘Çalışmıyorum’ diyemez
İşyerinin devri halinde işçilerin sözleşmeleri işyerini devralan işverenle devam edeceği için işçinin kıdem tazminatı hakkı doğmaz. İşçiler yeni işverenle çalışmaya devam etmek durumundadırlar. İşçilerin devir nedeniyle kıdem tazminatlarını alarak yeni işverenle çalışmama hakkı yok.
Bütün süre hesaplanır
Çalıştığı işyeri devredilen işçinin devir sonrasında iş sözleşmesinin kıdem tazminatını hak edecek şekilde sonlanması halinde kıdem tazminatı çalıştığı bütün süre dikkate alınarak hesaplanır. Örneğin 3 yıl işyerini devreden işveren yanında, 2 yıl da işyerini devralan işveren yanında çalışan bir işçinin ölümü halinde geride kalan hak sahiplerine 5 yıllık çalışması üzerinden 5 brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bu durumda işçinin hak sahipleri kıdem tazminatının tamamını devralan işverenden talep edeceklerdir.
2 YIL SORUMLULUĞU VAR
İşveren, devirden önce doğmuş ve devir tarihinde ödenmesi gereken borçlardan işyerini devralan işverenle birlikte sorumludur. Ancak devreden işverenin sorumluluğu açısından iki yıllık süre söz konusudur. Dolayısıyla işveren iki yıl süreyle işyerini devrettiği tarihe kadarki ücret, fazla çalışma, hafta tatili çalışması, bayram ve genel tatil ücretlerinden işyerini devrettiği işverenle birlikte sorumludur.
Reeskont Faiz Oranı Nedir? Reeskont Faiz Oranı Ne İşe Yarar?
Faizlere ilişkin yapılan açıklamarda, en çok duyduğumuz kelimlerden biri reeskont faiz oranı kelimesidir…. Peki reeskont faiz oranı nedir? Reeskont faiz oranı ne işe yarar? Reeskont işlemi, bankaların elinde olan senetlerin…
Kamu Kurumlarında Staj Yapan Öğrencilerin Yemek Yemeleri
Stajını kamu kurumlarında yapan öğrencilerin, yemek yardımından ücretsiz yararlanıp yararlanmayacaklarına ilişkin Maliye Bakanlığının görüşü şöyledir. “İlgi yazı ve eklerinin incelenmesinden, Bandırma M. Güven Karahan Hastanesinde staj yapan Üniversiteniz Bandırma…