Soru: Kot üretiminin yapıldığı işyerimizde 8 yıldan beri makineci olarak çalışan bir personelimiz kaburga bölgesinde sorun olduğunu ve oturarak da olsa bundan böyle makineci olarak çalışmayacağını söyledi. Hastaneden “ağır fiziksel aktivite gerektiren işlerde çalışması sakıncalıdır, her yıl kontrolü uygundur.” Şeklinde rapor aldı. Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyim. İşten çıkışını yaparsam işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanır mı? İdris G.
Cevap: Sayın Gür, işçiniz çalıştığı işi yapamayacağına dair sağlık raporu almış. Bu durumda iki seçeneğiniz var. Bu seçeneklerden biri işçinize raporda belirtilen duruma uygun yapabileceği başka bir iş önerebilirsiniz. Bu mümkün değilse işçinizin iş sözleşmesini sona erdirebilirsiniz. İş sözleşmesini sona erdirirseniz işçinize 8 yıllık kıdem tazminatını ödemeniz gerekir. İhbar tazminatı ödemeniz gerekmiyor.
Borçlanarak emeklilik
Soru: 29.12.1963 doğumluyum. 5230 gün prim ödemem var. 07.03.1990 tarihinde işe girdim. Ne zaman emekli olabilirim? Hizmet dökümümde başka insanların isimlerine rastlıyorum ne yapabilirim? Hakan U.
Cevap: Sayın Uysal, emeklilik için 25 yıl sigortalılık 5525 gün prim ödeme ve 52 yaşa tabisiniz. Buna göre yaş ve sigortalılık sürelerini tamamlamışsınız. Prim ödeme gününüz 295 gün eksik. Askerlik borçlanması yapmadıysanız askerliğinizi borçlanarak hemen emekli olabilirsiniz. Hizmet dökümünde başka insanların isimlerinin çıkmasını Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili birimine başvurarak düzelttirebilirsiniz. Hakan Uysal
Asansör giderleri
Soru: 4 katlı 12 haneli bir binada ev sahibiyim. 1.katta oturuyorum ve binadaki asansörü hiç kullanmıyorum. Her ay, aidat içerisinde olan bakım parasını veriyorum. Ama yakın zamanda asansör ün binadaki bir kiracı tarafından taşınma esnasında kullanmasıyla halatı kopmuş ve 1600 TL masraf çıkmış. Yönetici her daireden 150 lira almaya başlamış. Bu uygulama doğru ve adil mi? Sacittin D.
Cevap: Sayın Deniz, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre apartmanın ortak giderlerine kat maliklerinin tamamı katılmak zorundadır. Bu nedenle kat maliki ben asansöre binmiyorum, kullanmadığım asansöründe giderini ödemek istemiyorum, diyemez.
Sayın Deniz, sizin olayınızda eşya taşımadan kaynaklı bir asansör tamir parası söz konusu. Apartman yönetim planında veya alınmış olan kararda asansörlerde eşya taşınmayacağı yönünde karar alınmışa eşya taşıyarak asansörü bozan kat maliki veya kiracıdan asansör tamir parasını isteyebilirsiniz. Aksi halde kat malikleri ödemek durumunda.
Çeyiz yardımı alana yetim maaşı var mı?
Soru: Babamdan dolayı yetim maaşı alıyordum. Evlenmem nedeniyle çeyiz yardımı yapıldı. Eşimden 11 ay sonra boşandım. Tekrar yetim maaşı alabilir miyim? Emine T.
Cevap: 24 aylık süre geçmeden tekrar yetim maaşı bağlanamıyor. Sayın Toprak, babanızdan dolayı tekrar yetim maaşı alabilmeniz için 13 ay daha beklemeniz gerekiyor. Bu bekleme süresi çerisinde genel sağlık sigortalısı sayılarak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Kapıcının doğalgazı
Soru: Apartmanımızda doğal gaz kullanılmaktadır. Kapıcımızın doğalgaz ücretini 6 yıldan beri apartman yönetimi olarak ödüyoruz. Bundan sonra ödemeyebilir miyiz? Elif T.
Cevap: Doğalgaz ücretini ödemek işyeri uygulaması haline gelmiştir. Apartman yönetimi tek taraflı olarak bu uygulamayı son veremez. Sayın Tokgöz, kapıcınız doğalgazın ödenmemesine ilişkin talebinizi uygun görürse ödemeyebilirsiniz. Arif Temir
http://www.gunes.com/yazarlar/arif–temir/s-goremez-raporu-kidemi-engellemez-852852
Yapım İhalelerinde İş Hacmi ve Bilanço ile İlgili Belgelerin İstenilmesi Zorunlu mudur…Kik Kararı
Hangi Yapım ihalelerinde iş hacmi ve bilanço ile ilgili belgelerin istenilmesi zorunlu, hangilerinde idarenin takdirindedir? Toplantı No : 2012/038 Gündem No : 51 Karar Tarihi : 27.06.2012 Karar No :…
Çek Yasaklarının Bildirilmesi ve Duyurulması (Tebliğ)
13 Nisan 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30037 TEBLİĞ Türkiye Bankalar Birliğinden: ÇEK DÜZENLEME VE ÇEK HESABI AÇMA YASAĞI KARARLARININ BİLDİRİLMESİNE VE DUYURULMASINA İLİŞKİN TEBLİĞ Amaç ve kapsam MADDE…