İHALE YETKİLİSİ İHALE KOMİSYONUNDA YER ALABİLİR Mİ?
I-GİRİŞ
Kamu ihalelerinde, özellik gösteren hususlardan biri, ihale komisyonlarının çalışma esaslarıdır.
İhale komisyonlarının çalışmasıyla ilgili olarak, çeşitli hatalar yapılabilmekte, hazırlanması ve gerçekleştirilmesi günler, hatta aylar süren ihaleler, komisyonların hatalı çalışması nedeniyle iptal edilmesi sonucu ortaya çıkabilmektedir.
İhale komisyonlarının oluşturulması ve çalışması noktasında yapılan önemli hatalardan biri de, ihale yetkilisinin, ihale komisyonuna dahil edilmesi durumudur.
Bu çalışmada, ihale yetkilisinin, ihale komisyonu üyesi olarak görevlendirilmesi bağlamında, ihale komisyonlarının oluşturulması ve çalışma esasları üzerinde durulacaktır.
II-İHALE KOMİSYONUNUN OLUŞTURULMASI
A-İHALE YETKİLİSİ KİMDİR
İhale yetkilisi, ihale sürecinde yer alan önemli görevlerden biridir.
4734 sayılı Kanunun “Tanımlar” başlıklı 4 üncü maddesinde “ihale yetkilisi”; idarenin, ihale ve harcama yapma yetki ve sorumluluğuna sahip kişi veya kurulları ile usulüne uygun olarak yetki devri yapılmış görevlileri olarak belirlenmiştir.
Bu çerçevede ihale yetkilisi ile ilgili olarak yapılan tanım, 5018 sayılı kanunda belirtilen harcama yetkilisi kavramına paralellik arz etmektedir.
Öte yandan zaman zaman idarelerde harcama yetkilisi ile ihale yetkilisinin kim olacağı hususlarında karışıklık olmaktadır.
Bu çerçevede Kamu İhale Kurumunca belirlenen temel ilke; idarelerin harcama yapma yetki ve sorumluluğuna sahip kişi, kurul veya görevlilerin kendi mevzuatlarında belirlenmiş olduğu ve bu nedenle, idarenin tabi olduğu mevzuat çerçevesinde, ihale yetkilisinin idarelerce belirlenmesi gerektiğidir.
B-İHALE KOMİSYONUNUN OLUŞTURULMASI
İhale komisyonunun oluşturulması, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununun 6’ ıncı maddesinde ifade edilmiştir.
Bu madde gereğince ihale komisyonunu ihale yetkilisi görevlendirir.
İhale yetkilisi ihale yetkilisini en az beş kişiden oluşturur.
Komisyondaki üyelerin dağılımı; ihaleyi yapacak olan idareden biri başkan olmak üzere, ikisinin ihale konusu işin uzmanı olması şartıyla, en az dört kişinin ve birde muhasebe veya malî işlerden sorumlu bir personelin katılımıyla kurulacak en az beş ve tek sayıda kişiden oluşan ihale komisyonunu, yedek üyeler de dahil olmak üzere görevlendirir.
İhaleyi yapan idarede yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması halinde, Kamu İhale kapsamında bulunan idarelerden komisyona üye alınabilir.
İhale komisyonunun eksiksiz olarak ihaleyi sonuçlandırabilmesi için idarece yeterli sayıda yedek üyenin belirlenmesi gerekmektedir.
Bu çerçevede, yedek üyeler tespit edilirken ihale konusu işin uzmanları ile muhasebe veya mali işlerden sorumlu personel yerine geçecek yedek üyeler mutlaka belirlenmelidir.
Yedek üyelerin asıl üyelerin taşıması gereken özellikleri haiz olması gerekir.
Bir makamdaki görevi nedeniyle ihale komisyonunda görevlendirilen kişinin o görevinden herhangi bir şekilde ayrılması sonucu komisyon üyeliğinden de ayrılmak zorunda kalması halinde ayrılan personelin yerine atanan kişi değil, o asıl üyenin yedeği ile ihaleye devam edilmesi ve herhangi bir nedenle asıl üyenin yerine geçen yedek üyenin geçerli mazeret durumları hariç ihale sonuçlanıncaya kadar komisyon üyeliğine devam etmesi gerekmektedir.
İhale komisyonlarının idare personelinden oluşturulması gerekmekte olup, ihaleyi yapan idarede yeterli sayı veya nitelikte personel bulunmaması halinde Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerden komisyona üye alınabilecektir.
Danışmanlık Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliğinin 19 uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca, ihale komisyonunun muhasebe ve mali işlerden sorumlu personeli dışındaki diğer üyelerinin ihale konusu işin uzmanı olması zorunludur.
İhale sürecindeki değerlendirmeleri yapmak üzere oluşturulan ihale komisyonu dışında, başka adlar altında komisyonlar kurulamaz.
D-İHALE KOMİSYONUNDA GÖREV ALAN KİŞİLERİN KABUL KOMİSYONUNDA YER ALIP ALAMAYACAĞI
İhaleyi gerçekleştiren ihale komisyonu üyeleri, söz konusu ihaleye ilişkin olarak yapılan sözleşme sonucunda teslim edilecek mal ve hizmet alımları ile yapım işlerinin muayene ve kabul komisyonunda veya kontrol teşkilatında görev alabilir.
Ancak yapılan bir sözleşme ile ilgili olarak kontrol teşkilatında yer alan görevliler, sözleşme sonucunda hizmet alımları ve yapım işleriyle ilgili muayene ve kabul komisyonunda görev alamazlar.