KAMU İDARELERİNDE İÇ KONTROL SÜRECİ
I-GİRİŞ
5018 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber, kamu mali yönetimi alanında köklü değişiklikler olmuştur.
Bu değişikliklerin önemli bir parçası da, kontrol süreçlerinde yaşanan değişikliklerdir.
Kamu kaynaklarının dengeli, verimli ve etkin kullanılmasını amaç edinmiş olan 5018 sayılı kanunda, kamu harcamasının mevzuata uygunluğunun kontrolü konusunda çoklu bir kontrol süreci oluşturulduğu görülmektedir.
Oluşturulan süreçlerin temel özelliği ise, idarenin harcamalarının idari olarak kendisine bağlı birimler tarafından kontrol edilmesi esasına dayanmaktadır.
Bu çalışmada, 5018 sayılı kanunla oluşturulmuş olan harcama kontrol süreçleri üzerinde durulacaktır.
Kontrol süreci, harcamanın yapılması safhasındaki kontrolleri ifade etmektedir. Bilindiği üzere, bir kamu harcamasının yapılması dört safha içerisinde gerçekleşmektedir.
1050 sayılı kanunda yer alan bu yapının, 5018 sayılı kanunda da korunduğu görülmektedir.
Kontrol sürecinde; yukarıda belirtilen dört safhada çeşitli kontrol işlemleri ve bu kontrolleri yapan görevliler mevcuttur.
Burada üzerinde durulması gereken önemli bir ayrıntı; bu süreçler için Sayıştay kanununda yer alan sorumluluklarla, 5018 sayılı Kanunda yer alan sorumlukların paralellik arz etmekle beraber, çeşitli noktalarda farklılık gösterebilme durumunun da söz konusu olabileceğidir.
Buradaki kontrol süreçleri esasen idarenin kendi içerisinde oluşturması gereken ve üst yöneticinin mali sorumluluğunu yerine getirme amacıyla oluşturulan süreçlerdir.
Konunun Sayıştay Kanunu açısından değerlendirilmesi, ayrı bir çalışma konusunu oluşturmaktadır.
Tekrar kontrol süreçlerinin kapsamına dönülecek olursa, Kamu idarelerinde oluşturulan iç kontrol süreçlerinin kapsamı