Hizmet Çakışmalarında Hangi Sigortalılık Esas Alınır?
Ülkemizde çalışanların sosyal güvenlikleri üç büyük sosyal güvenlik kurumunca sağlanmış bulunmaktaydı. Bir iş sözleşmesiyle bir işverene bağlı çalışanlar SSK sigortalılığında, bağımsız çalışanlar Bağ-Kur sigortalılığında, memurlar ise Emekli Sandığı iştirakçiliğinde sayılıyordu. 2008 yılında tek çatı altında birleştiler ancak bu sigortalılıklar ayrı isimlerle aynı çatı altında devam etmektedir.
Bu ayrı çalışma ve sigortalılık koşulları aynı kişi için de söz konusu olabiliyor. Yani memur olan bir kişi istifa edip bir süre SSK’lı olarak özle sektörde çalıştıktan sonra kendi işini kurup Bağ-Kurlu olabiliyor. Ya da şirket ortağı iken başka bir işyerinde danışman olarak SSK statüsünde çalışmış olabiliyor. Veyahut memur iken limitet şirkete ortak olabiliyor. İşte bu sigortalılık çakışmalarının ne gibi sonuçlara yol açtığını zamanında bilmekte yarar bulunuyor.
Sosyal güvenlik kurumları arasında 2829 sayılı Kanunun uygulamasından doğan işlemlere ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Geçen Hizmetlerin Birleştirilmesiyle Bu Kurumlar Arasında Diğer İşlemlere İlişkin Protokolün “Hizmet Çakışmaları” başlıklı 10 uncu maddesinde “Sosyal Sigortalar Kurumu ile Bağ-Kur arasındaki hizmet çakışmalarında, ilgili kanunlarda aksine bir hüküm olmadığı takdirde önce başlayan hizmetin geçtiği kurumdaki sigortalılık sona ermedikçe diğer kurumdaki sigortalılığın geçerli sayılmayacağı”
hükmü öngörülmüş bulunduğundan 01.03.2011 tarihinden önceki dönemde SSK ve Bağ-Kur sigortalılıkları çakıştığında önce başlayan sigortalılık hangisiyse kesintisiz devam ettiği sürece o sigortalılığın geçerli sayılması gerekiyor.
01.03.2011 tarihinden sonraki çakışmalarda ise 4/1-b (Bağ-Kur) – 4/1-a (SSK) sigortalılıkları çakıştığında önce sonra başlamasına bakılmaksızın 4/1-a (SSK) sigortalığı geçerli sayılır. SSK sigortalılığı durursa ertesi günü 4/1-b sigortalılığı başlatılır.
01.03.2011 tarihi öncesi SSK-Bağ-Kur çakışmalarında bu kuralın bir istisnası bulunuyor. O da gelir vergisinden muaf iş yaptığı için zorunlu Bağ-Kur sigortalısı sayılanların bu süreleri ile SSK sürelerinin çakışmasında SSK sigortalılığına üstünlük tanınması gerektiğidir.