Kamu İhale Kanununun 33’üncü maddesinde Geçici Teminat açıklanmıştır….
Geçici teminat
Madde 33- (Değişik: 30/7/2003-4964/20 md.)
İhalelerde, teklif edilen bedelin % 3’ünden az olmamak üzere, istekli tarafından verilecek tutarda geçici teminat alınır. İhale dokümanında belirtilmesi şartıyla, danışmanlık hizmeti ihalelerinde geçici teminat alınması zorunlu değildir….
Geçici teminat alınmasının nedeni, teklif sahiplerinin tekliflerinde ciddi olmaları ve teklifin mali sorumluluğunu taşımalarıdır…Eğer geçici teminat alınmazsa ihaleye katılan istekliler ihalenin gereği olan ciddiyete sahip olmayacaklar ve afaki rakamlar ortaya çıkabilecektir….
Geçici teminat alınması, mevzuatta yer alan istisnalar dışında, ihaleye katılım için zorunluluk olup idarelerin isteklilerin geçici teminatlarını kontrol etmeleri gerekmektedir. İdareler ihale dokümanında ve ihale ilanında geçici teminat alacaklarına dair düzenlemeye yer vermek zorundadır. Geçici teminat alınma zorunluluğu danışmanlık ihaleleri için bulunmamaktadır. Danışmanlık ihalelerinde geçici teminat alınmayacaksa bu hususun ihale dokümanında mutlaka yer alması gerekmektedir. Aksi takdirde, danışmanlık ihaleleri için geçici teminat alınması lüzum eder.
Bu konuda merak edilen hususlardan birisi de doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda geçici teminat alınması gerekip gerekmediğidir. İhale kanununda yapılan değişiklikle ihale usulü olmaktan çıkarılan doğrudan temin usulü ile yapılan alımlarda geçici teminat alınma zorunluluğu bulunmamaktadır
İlgili mevzuatına göre Türkiye’de faaliyette bulunmasına izin verilen yabancı bankaların düzenleyecekleri teminat mektupları ile Türkiye dışında faaliyette bulunan banka veya benzeri kredi kuruluşlarının kontrgarantisi üzerine Türkiye’de faaliyette bulunan bankaların veya özel finans kurumlarının düzenleyecekleri teminat mektupları da teminat olarak kabul edilir. [1]
(c) bendinde belirtilen senetler ve bu senetler yerine düzenlenen belgelerden nominal değere faiz dahil edilerek ihraç edilenler, anaparaya tekabül eden satış değeri üzerinden teminat olarak kabul edilir.
Teminat mektupları dışındaki teminatlar ihale komisyonlarınca teslim alınamaz. Bunların saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine yatırılması zorunludur.
İhale üzerinde kalan istekli ile ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi istekliye ait teminat mektupları ihaleden sonra saymanlık ya da muhasebe müdürlüklerine teslim edilir. Diğer isteklilere ait teminatlar ise hemen iade edilir. İhale üzerinde kalan istekli ile sözleşme imzalanması halinde, ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibine ait teminat sözleşme imzalandıktan hemen sonra iade edilir.
Teminatlar, teminat olarak kabul edilen diğer değerlerle değiştirilebilir.