Evrakta Sahtekarlık Nedir? Evrakta Sahtekarlık Suçunun Türleri Nelerdir?
5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’ndaki Resmi Belgede Sahtecilik Suçları ile 765 Sayılı Türk Ceza Kanunundaki Resmi Evrakta Sahtekarlık Suçlarının Karşılaştırılması:
RESMİ BELGEDE SAHTECİLİK (5237 sayılı Kanun Md.204)
(1) Bir resmi belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmi belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmi belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren, gerçeğe aykırı olarak belge düzenleyen veya sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(3) Resmi belgenin, kanun hükmü gereği sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan belge niteliğinde olması halinde, verilecek ceza yarısı oranında artırılır.
Suçun Unsurları:
1. Resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi,
2. Resmi bir belgenin başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi,
3. Sahte resmi bir belgenin kullanılmasıdır.
Suçun oluşumu için, unsurlardan birinin varlığı yeterlidir.
Resmi belgede sahtecilik suçunun, görevi gereği belgeyi düzenleme yetkisine sahip kamu görevlisi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza ağırlaştırılmaktadır. Resmi belgede sahtecilik suçunda ağırlaştırıcı ceza verilebilmesi için, kamu görevlisinin sahte belgeyi “görevi gereği düzenlemeye yetkili olması” gerekir.