En avantajlı isteklinin teklif geçerlik süresini uzatmaması üzerine idarece ihalenin iptaline karar vermesi mevzuata uygun mudur?

Kararın Özü

İhale yetkilisi tarafından onaylanan ihalenin iptaline ilişkin kararda ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin teklifi için süre uzatımının uygun görülmemesi üzerine 12.06.2014 tarihinde ihalenin iptal edildiği anlaşılmış olup ekonomik açıdan en avantajlı isteklinin teklif bedeli ile idarece belirlenen yaklaşık maliyet dikkate alındığında ekonomik açıdan ikinci avantajlı isteklinin teklif geçerlilik süresinin uzatılmaması yönünde idarece tesis edilen söz konusu işlemde ihale yetkilisinin ihalenin iptaline ilişkin takdir yetkisini kullanmış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Söz konusu kararın bu haliyle 4734 sayılı Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde yer alan“… İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.

 

Kamu İhale Kurulunun  2014/UH.I-2561 Sayılı Kararında:

Mevzuatın yukarıda yer alan hükümleri çerçevesinde idarece ihale dokümanında teklif geçerlilik süresi ihale tarihinden itibaren 90 (doksan) takvim günü olarak belirlenmiş olup 25.02.2014 tarihinde yapılan ihalenin ihale komisyonu kararı da 04.03.2014 tarihinde alınmış ve 05.03.2014 tarihinde ise ihale yetkilisi tarafından onaylanmıştır. Ancak başvuru sahibinin 21.03.2014 tarihinde idareyeşikayet başvurusunda bulunduğu, idarece şikayetin 27.03.2014 tarihli yazı ile cevaplandırıldığı, bu defa 10.04.2014 tarihinde Kurum kayıtlarına alınan dilekçe ile itirazen şikayet başvurusunda bulunulduğu, söz konusu başvuru üzerine de 07.05.2014 tarihinde alınan Kamu İhale Kurulu kararı ile itirazen şikayet başvurusunun reddine karar verildiği, Kamu İhale Kurulu kararının idareye tebliği üzerine idarece İdari Şartname’nin 24’üncü maddesinde yer alan düzenlemeye göre ekonomik açıdan en avantajlı istekliye teklif geçerlik süresinin uzatılma talebinde bulunulduğu, anılan isteklinin teklif geçerlik süresini 4734 sayılı Kanun’un 32’nci ve Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin 54’üncü maddesinde yer alan hükümler çerçevesinde uzatmama hakkını  kullandığı anlaşılmış olup bu nedenle teklifinin de değerlendirme dışı bırakılması gerekmektedir. İdarece ekonomik açıdan en avantajlı isteklinin teklifi, teklif geçerlilik süresinin uzatılmaması sebebiyle değerlendirme dışı bırakılmış olup tesis edilen işlem bu haliyle mevzuata uygun bulunmuştur.

Bu aşamadan sonra ihale komisyonu tarafından geçerli teklifler arasından varsa ekonomik açıdan en avantajlı isteklinin belirlenmesi gerekmektedir. Ancak ihale yetkilisi tarafından onaylanan ihalenin iptaline ilişkin kararda ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi isteklinin teklifi için süre uzatımının uygun görülmemesi üzerine 12.06.2014 tarihinde ihalenin iptal edildiği anlaşılmış olup ekonomik açıdan en avantajlı isteklinin teklif bedeli ile idarece belirlenen yaklaşık maliyet dikkate alındığında ekonomik açıdan ikinci avantajlı isteklinin teklif geçerlilik süresinin uzatılmaması yönünde idarece tesis edilen söz konusu işlemde ihale yetkilisinin ihalenin iptaline ilişkin takdir yetkisini kullanmış olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Söz konusu kararın bu haliyle 4734 sayılı Kanun’un “İhalenin karara bağlanması ve onaylanması” başlıklı 40’ıncı maddesinde yer alan“… İhale komisyonu gerekçeli kararını belirleyerek, ihale yetkilisinin onayına sunar. Kararlarda isteklilerin adları veya ticaret unvanları, teklif edilen bedeller, ihalenin tarihi ve hangi istekli üzerine hangi gerekçelerle yapıldığı, ihale yapılmamış ise nedenleri belirtilir.

İhale yetkilisi, karar tarihini izleyen en geç beş iş günü içinde ihale kararını onaylar veya gerekçesini açıkça belirtmek suretiyle iptal eder.

İhale; kararın onaylanması halinde geçerli, iptal edilmesi halinde ise hükümsüz sayılır.” hükmüne uygun olduğu anlaşılmıştır.

Sonuç olarak, idarece alınan iptal kararının yerinde olduğu anlaşıldığından başvuru  sahibinin iddiası yerinde bulunmamıştır.

kaynak:ihalece.com

Related Posts

Eşik Dğer Nedir? Eşik Değer Ne İşe Yarar?

Eşik değer, ihale ilan süreleri ve kuralları ile ihalelere sadece yerli isteklilerin katılmasına veya yerli malı teklif eden yerli istekliler lehine fiyat avantajı sağlanmasına ilişkin hükümlerin uygulanmasında kullanılmak üzere, mal…

İşe Gelinmeyen Günlerde Yol ve Yemek Yardımları Kesilir mi ?

İşe Gelinmeyen Günlerde Yol ve Yemek Yardımları Kesilir mi ?  Giriş Günümüzde neredeyse tüm kamu idareleri tarafından, temizlik, yemek, bakım ve onarım gibi yardımcı nitelikte olan hizmetlerin, yükleniciler aracılığı ile…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Hatır Senedi Nedir? Hatır Senedi Geçerli mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 2 views

696 sayılı KHK İle Sürekli İşçi Kadrolarına Geçişleri Yapılan İşçiler Hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı Uygulaması

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
696 sayılı KHK İle Sürekli İşçi Kadrolarına Geçişleri Yapılan İşçiler Hakkında T.C. Sağlık Bakanlığı Uygulaması

Ev Alırken Ödenmesi Gereken Vergi ve Harçlar Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 3 views
Ev Alırken Ödenmesi Gereken Vergi ve Harçlar Nelerdir?

Vergiler nereye harcanıyor

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views

Öğretmen, internet sitesinden para kazanabilir mi?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Öğretmen, internet sitesinden para kazanabilir mi?

Yol ve Yemek Yardımı Kıdem Tazminatında Dikkate Alınır mı?

  • By admin
  • Kasım 15, 2024
  • 1 views
Yol ve Yemek Yardımı Kıdem Tazminatında Dikkate Alınır mı?