Emeklilikte Son 7 Yıla Dikkat

SSK’lı olarak emeklilik hakkını kazananlar, ikramiye değil kıdem tazminatı alabilir. Öte yandan ilk kez 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olanlar, son 7 yılda hangi kuruma en uzun süre prim ödemişse o statüde emekli olur.4 SORU CEVAP

1- Soru: 1984 SSK başlangıcım var. 5250 günü 17 Kasım 2017’de doluyor. 2008’den sonra taşeron işçi olarak çalışıyorum. Emekli olmadan ikramiyemi alabilir miyim? (Ömer D)
9 yıllık süreye ait kıdem

Cevap: Bir 1984’teki girişiniz nedeniyle 48 yaşında, 25 yıl sigortalılık ve 5225 günle emekli olabilirsiniz. Yaş ve sigortalılık süreniz dolmuş. Primleriniz de 17 Kasım’da doluyorsa 17 Kasım’da emekli olabilirsiniz. Emekli olmanız nedeniyle 2008’den bugüne olan 9 yıllık süreye ait kıdem tazminatınızı da alabilirsiniz. SSK’lılar emekli olurken ikramiye değil kıdem tazminatı alabilir. Emekli olmak nedeniyle kıdem tazminatınıza hak kazanıyorsunuz.

2- Memura istifayla ikramiye

Soru: Memuriyette 12 yılı doldurdum, 10 ayda dışarıda sigortam var. 2 yıl da kızımdan dolayı emekliliğe süre olarak sayılıyor. Toplamda yaklaşık 14 yıl oluyor. 15 yılını dolduran memurların istifa edebilecekleri bilgisini edindim, doğru mudur?

Cevap: Memuriyetten istifa ettikten sonra ikramiye alabilmek için gerekli bazı şartlar var. Askerlik için ayrılan ve memuriyete dönmeyen, evlenip 1 yıl içinde istifa eden ve yine tekrar memuriyete dönmeyen kadınlar ve 8.9.1999’dan önce memur olanlardan 15 yıllık hizmeti ve 3600 prim günü varken istifa edenler ikramiye haklarını kaybetmiyor. Ancak 8.9.1999 tarihinden sonra memur olanlar 25 yıl ve 4500 gün primi varsa ileride SSK’lı veya Bağ-Kur’lu olarak emekli olduklarında memuriyet süreleri için ikramiye alabiliyor. Sizin durumunuzda ne yazık ki böyle bir hakkınız bulunmuyor.

3- Son 7 yıl ödenen primlere dikkat!

Soru: İlk kez 1990’da sigortalı oldum ve bugüne kadar hep SSK’lı oldum. İki yıl önce çalıştığım şirkete ortak oldum. SSK’lı olarak emekli olamayacağımı söylediler. Bu doğru mu? (Yusuf Sert))
Cevap: İlk kez 1 Ekim 2008 öncesi sigortalı olmuş kişiler son 7 yıl içerisinde hangi kuruma en uzun süre prim ödemişlerse o kurumdan yani o statüde emekli olur. Dolayısıyla siz son 7 yıl içerisinde 2 yıl Bağ-Kur’lu, 5 yıl SSK’lısınız. Bu nedenle SSK’dan emekli olabilirsiniz.

4- Dul aylığı yüzde 50 seviyesini geçemez

Soru: Annem rahmetli eşinden memur emeklisi maaşı alıyor. 1550 TL ve yüzde 40 engellilik oranıyla. Kendisinin emekli olabilme durumu var mı ve maaş olarak bir azalma olur mu? (Altan K)

Cevap: Anneniz, babanızdan dolayı ölüm aylığı alıyorsa ve kendisi üzerinden de emekli olursa dul aylığının miktarı yüzde 50’yi geçemez. Dolayısıyla şu an için annenizle maaş alan bir kız kardeşiniz varsa anneniz kendi emekli aylığıyla dul aylığını da alabilecek ve bir azalma olmayacak. Ancak şu an yetim aylığı alan bir kız kardeşiniz yoksa, annenizin dul aylığında düşüş olur.

5- Öncelikle 1800 günü borçlanabilir

Soru: 69 yaşında teyzem var, yurtdışında kalıyor. Eşi 2012’de vefat etti. Ancak Türkiye’de askerlik de yaptı. Sigortalı çalışması yok. Şimdi teyzem eşi adına yurtdışı borçlanması yapmak istiyor. 1800 günün tamamını mı borçlansın, yoksa askerliğini borçlanıp kalanı için mi borçlansın? (Kemal K)

Cevap: Teyzenizin eşi 1 Ekim 2008’den sonra vefat ettiği ve Türkiye’de çalışmadığı için en az 1800 gün borçlanma yaparak 4/b’li statüsünde ölüm aylığına hak kazanabilir. Teyzeniz öncelikle eşinin yurtdışında 1800 gün borçlanabileceği süre varsa bunu borçlanmak durumunda. Eğer borçlanabileceği süre 1.800 günün altında ise bu durumda Türkiye’deki askerliğini borçlanabilir. Okan Güray Bülbül

http://www.aksam.com.tr/yazarlar/okan-guray-bulbul/ssklilar-emekli-olurken-c2ikramiye-degil-tazminat-alir/haber-681812

  • Related Posts

    Şükrü Kızılot – Şirket ortağına ve işyeri kirasına vergi müjdesi (07.01.09)

    ANONİM ya da limitеd şirkеt ortağı olanlar ilе işyеri kira gеliri еldе еdеnlеr, 2009 yılında vеrgi yönündеn avantajlılar. KÁR PAYINDA 239 BİN TL SINIRI 2009 yılında еldе еdilеn vе 239…

    Sosyal güvencesi olmayan muhtaç dul kadınlara maaş bağlanır

    Soru: “Sayın Şеrif Akcan Bеy. Eşim 15 gün öncе vеfat еtti. Eşimin 800 gün SSK prim ödеmеsi var. Askеrlik borçlanması yaparak maaş talеbindе bulunmak istеdim ancak bana borçlanma yapamayacağım söylеndi.…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Tam Gün Yasası Nedir? Tam Gün Nasıl Uygulanır?

    • By admin
    • Kasım 16, 2024
    • 7 views
    Tam Gün Yasası Nedir? Tam Gün Nasıl Uygulanır?

    Sözleşmeli Personel (4/B) Nedir?

    • By admin
    • Kasım 16, 2024
    • 3 views
    Sözleşmeli Personel (4/B) Nedir?

    Yapım İşlerinde Yaklaşık Maliyet Hesabına Esas Fiyat ve Rayiçlerin Tespiti

    • By admin
    • Kasım 16, 2024
    • 3 views
    Yapım İşlerinde Yaklaşık Maliyet Hesabına Esas Fiyat ve Rayiçlerin Tespiti

    Denetim Tazminatı Kimlere Ödenir

    • By admin
    • Kasım 16, 2024
    • 3 views
    Denetim Tazminatı Kimlere Ödenir

    Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği

    • By admin
    • Kasım 16, 2024
    • 2 views
    Kamu Haznedarlığı Genel Tebliği

    Yargı Harcı Nedir? Yargı Harçları Konusunda Özellik Gösteren Durumlar Nerlerdir?

    • By admin
    • Kasım 16, 2024
    • 2 views
    Yargı Harcı Nedir? Yargı Harçları Konusunda Özellik Gösteren Durumlar Nerlerdir?