Emekliye zam müjdesi
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile İş Kanunu’nda değişiklikler öngören torba yasa komisyondan geçti.
Meclis Genel Kurulu’na gelmesi bekleniyor. Bu torba yasada hem İş Sağlığı ve Güvenliği, hem İş Kanunu’nda çok önemli değişiklikler yer alıyor.
Bunun yanında Başbakan Davutoğlu’nun ailenin ve dinamik nüfus yapısının korunması ile açıkladığı tedbirleri içeren torba yasa da komisyonda görüşülüyor. Dolayısıyla Mart ayında da çalışma hayatı ile ilgili önemli gelişmelerin yaşanabileceğini öngörmek mümkün. Diğer yandan SGK Şubat ayı içerisinde tüp bebek ile ilgili sağlık uygulama tebliğinde önemli değişikliklere imza attı. Bu sayede daha fazla kişi tüp bebek tedavisinden SGK vasıtasıyla yararlanabilir hale geldi.
Torba yasaların hazırlıkları dışında çalışma hayatının en önemli gündem maddelerinden birisi de 2000 sonrası emeklilere tanınacak intibak hakkı. 2000 öncesi emekliler için intibak geçtiğimiz yıllarda hayata geçmişti. Ancak 2000 sonrası emeklilerin de intibaktan yararlanması gerekiyor. İntibak aslında bütün emeklilerin hakkı. Emekli aylıklarının hesaplanmasındaki yöntem farklılıkları dolayısıyla farklı tarihte emekli olmuş kişilerin emekli aylıklarının da farklı olması durumu söz konusu oluyor. Özellikle 2008 sonrası emekli olacak kişilerin emekli aylıkları önceki dönemlere göre çok daha düşük olacak. Bu nedenle intibak konusunda gerekli adımların atılması gerekiyor. Ancak kalıcı olarak atılacak adımın ise emekli aylıklarının hesaplanması kriterlerini değiştirilmesi ve hem emekli aylıklarının giderek düşmesinin hem de çalıştıkça emekli aylığının azalmasının önüne şeklinde olması gerekiyor.
Milliyet’in haberine göre, 2000 sonrası emeklilere intibak konusunda bürokratların çekincesi kamu maliyesine getirilecek yük. Bu yükten endişe eden bürokratlar intibak konusunda adım atılmasının bütçeye hasar vereceğini düşünüyor. Diğer yandan konuyla ilgili açılmış bir dava var. Davanın 29 Nisan’da sonuçlanması bekleniyor. Davanın sonucu olumlu olur ve 2000 sonrası emeklilere de intibak uygulanması gerektiği karara bağlanırsa hükümetin konuyla ilgili düzenleme yapması gerekecek. Böyle bir düzenleme ile emeklilerin aylıklarına göre 50 TL ila 355 TL arasında iyileştirmeler söz konusu olacak.
Davanın sonucu olumsuz olursa konunun Anayasa Mahkemesine taşınması da mümkün. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse Anayasa Mahkemesi’nin kararı beklenecek ve hükümetin konuyla ilgili yeni bir düzenleme yapması gerektiğine Anayasa Mahkemesi tarafından da karar verilebilecek.
Geçtiğimiz hafta SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde değişikliğe gitti. Tüp bebek tedavisinin kapsamı genişletildi. Buna göre, SGK tüp bebek tedavisi almak isteyen çiftlerden biri önceki evliliğinden çocuk sahibi olmuş olsa bile tedavinin masraflarını karşılayacak. Değişiklik öncesi çiftler tüp bebek tedavisi ile ilgili diğer tüm şartları taşımış olsalar bile önceki evliliklerinden çocuk sahibi olmuşlarsa SGK tüp bebek tedavisinin masraflarını karşılamıyordu. Değişiklik sonrası SGK çiftlerin önceki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadığına bakmaksızın tüp bebek tedavisinin masraflarını karşılayacak.