Dünya Bankası son on yıldan beri ülkelerin kamu mali yönetimleri ile ilgili olarak önermiş olduğu politikalarda önemli bir değişim süreci yaşamaktadır. Bu değişim özellikle Dünya Bankası tarafından ülkelerin kamu mali yapılarını incelemek ve gerekli değerlendirmeleri yapmak amacıyla düzenli olarak hazırlanan Kamu Harcamaları Raporlarında (Public Expenditure Review) kendisini göstermektedir.
Dünya Bankası’nın Kamu Harcamaları Raporu (KHR) ile temel olarak amaçladığı ülkelerin bütün bir bütçe sürecinin gözden geçirilmesidir. Bankanın uyguladığı diğer politikalarla birlikte düşünüldüğünde ise, KHR’dan beklenilen ülkelerin uymak konusunda dikkat edecekleri konuların sadece bir bir gözden geçirilmesinin dışında başka konularında amaçlandığı görülmektedir. Bu anlamda banka KHR yoluyla aşağıda sıralanan konuları gerçekleştirmeye çalışmaktadır;
Ülkeye kredi veren bir kuruluş olarak Banka KHR’nı kendi iç karar alma süreci içinde ülkeyle ilgili değerlendirmelerinde önemli bir doküman olarak kullanmaktadır.
İlk baskısını 1998 yılı sonunda yapan Kamu Harcamaları Yönetimi El Kitabı (The Public Expenditure Management Handbook) ile Banka kamusal karar alma süreci içinde kamu kaynaklarının nasıl etkin ve verimli bir şekilde dağıtılacağının yeni prensiplerini ve uygulama çerçevesini ülke örnekleri ile birlikte vermeye çalışmaktadır. Bu anlamda Dünya Bankası,
temin etmek amacıyla Orta Vadeli Harcama Sistemi (Medium Term Expenditure Framework – MTEF) diye adlandırdığı ve çok yıllı (üç yıl) bütçe projeksiyonlarına dayanan bir kamu kaynak kullanım sistemi geliştirmektedir.
Aslında asıl olarak Banka, bu çalışma ile ülke departmanlarının (country departments) gelişmekte olan ülkelerin mali ve ekonomik yapılarının işleyişi sürecinde önermiş olduğu kamu mali yönetimi ve kaynak kullanımı ile ilgili politikaların birbirleriyle olan tutarlılıklarının sağlanması çabasını da taşımaktadır.