Devlet Muhasebe Sisteminde Mali Raporlarma Nedir?
MUHASEBE VE MALİ RAPORLAMA
Devlet muhasebesi, devletin mali nitelikteki işlemlerinin ve olaylarının kayıtlarını tutan ve raporlayan bir sistematiktir. Devlet muhasebesi yüklendiği işlev ve kapsadığı alan itibariyle mali hesap verilebilirliğin ve saydamlığın temelini oluşturan verilerin elde edilmesinde en önemli araçlardan biridir.
Gelişmiş bir muhasebe ve raporlama sistemi, hükümetlerin uyguladıkları mali politikaların mevcut ve gelecek dönemlerdeki etkileri hakkında en sağlam referans kaynağıdır. Bu yönüyle, devlet muhasebesi yatırımcılara, akademisyenlere, politika oluşturanlara ve diğer ilgili kişi ve kuruluşlara karar alma ve bu kararların uygulanması sürecinde zamanında, doğru ve tutarlı bilgi sağlar. Tahakkuk esaslı devlet muhasebesi ile varlık ve yükümlülüklerin bir bütünlük içinde ve kapsama dahil idarelerde faaliyet dönemleri itibariyle kamu kaynağının elde edilmesi ile kullanılmasına yönelik faaliyetleri oluşturan mali işlem ve olayların muhasebe kayıtlarına alınması amaçlanmaktadır. Tahakkuk esaslı muhasebe sisteminde kaydedilecek mali işlemlere ilişkin veriler kullanılarak mali raporların üretilmesi sağlanacaktır.
Mali raporlar genel olarak kaynakların dağıtımı, mali politikaların etkileri ve ileriye yönelik politika oluşturulması ve karar verilmesinde kullanıcılara kamu idaresinin mali durumu, performansı ve nakit akımları hakkında kapsamlı bilgi sağlayan dokümanlardır.
Kamu mali yönetim sisteminde kamu idaresi yöneticilerinin ve bütçe hakkı doğrultusunda vergi verenlerden elde edilen kamu kaynaklarının ne şekilde kullanıldığının uluslararası genel kabul görmüş muhasebe ve raporlama standartları doğrultusunda raporlanması ve ilgililer ile kamuoyunun bilgisine sunulması mali saydamlık ve hesap verilebilirliğin temelini oluşturur.
Mali raporlama, mali saydamlığın sağlanması için kamu kaynaklarının kullanımı üzerinde kamuoyu denetimi ve yetkili mercilere ilgililerin hesap verme sorumluluğu yerine getirmesinde kullanılması gereken ana unsurdur. Ayrıca kamu yöneticilerinin idareleri ile ilgili gelecek kararlarının alınmasında, mevcut durumun görülerek, kaynaklarının etkin ve verimli alanlara yönlendirilmesinde ve etkinliği yüksek faaliyetlerin yürütülmesinde doğru veriler sağlayacaktır. Dış dünya açısından bakıldığında genel yönetime ait mali raporlar uluslararası alanda belirlenmiş standartlara uygun olarak hazırlandığında, ülke uygulamalarının karşılaştırılabilmesine ve değerlendirilebilmesine olanak sağlayacaktır.