Gizli Bilgileri Açıklama Yasağı
Devlet memurlarının kamu hizmetleri ile ilgili gizli bilgileri görevlerinden ayrılmış bile olsalar, yetkili bakanın yazılı izni olmadıkça açıklamaları yasaktır (Madde:31).
Devlet memurları görevleri gereği vakıf oldukları gizli bilgileri görevlerinden ayrılmış olsalar bile açıklamaları yasaklanmıştır.
Hangi bilginin gizli olduğu memurların görevleri ile bağlantılı olup bununla ilgili olarak, mevzuatımızda çeşitli düzenlemeler mevcuttur.
Örneğin Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesinde “vergi mahremiyeti” düzenlemiştir. Söz konusu 5 inci maddede özetle;
“Aşağıda yazılı kimseler görevleri dolayısıyla, mükellefin ve mükellefle ilgili kimselerin şahıslarına, muamele ve hesap durumlarına, işlerine, işletmelerine, servetlerine veya mesleklerine müteallik olmak üzere öğrendikleri sırları veya gizli kalması lazım gelen diğer hususları ifşa edemezler ve kendilerinin veya üçüncü şahısların nef’ine kullanamazlar;
Bu yasak, yukarıda yazılı kimseler, bu görevlerinden ayrılsalar dahi devam eder…” denilmiştir.
Yine güvenlik hizmetleri ve benzeri kamu hizmetleri yapılması neticesinde elde edilen gizli bilgilerin açıklanması yasaktır….
Devlet Memuru olarak görev yapan kişilerin yapması yasak olan faaliyetlerden biriside “Gizli bilgileri açıklama yasağı dır.657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 31 . maddesinde “Devlet memurlarının kamu hizmetleri ile ilgili gizli bilgileri görevlerinden ayrılmış bile olsalar, yetkili bakanın yazılı izni olmadıkça açıklamaları yasaktır.” hükmüne yer verilmiştir.
Yine aynı kanunun 125. maddesinde Devlet memurluğundan çıkarma cezasını gerektiren fiil ve hallerin anlatıldığı kısımda 125/E-h” Yetki almadan gizli bilgileri açıklamak,” fiiline yer verilmiştir.
Buna göre devlet memuru olarak görev yapanların yetki veya izin almadan gizli bilgileri açıklamaları durumunda devlet memurluğundan çıkarılmaları gerekmektedir.
Yine Devlet memurları kanununun 125/D-k maddesinin: “Açıklanması yasaklanan bilgileri açıklamak,” hükmü gereğince “Kademe ilerlemesinin Durdurulması” cezası verilmesi gerekmektedir.
Memurlar tarafından işlenebilecek olan gizli bilgilerin açıklanması ve açıklanması yasak bilgilerin açıklanması fiillerinin hangi durumlarda ortaya çıkabileceği hususunda 5237 sayılı kanunda yer alan ve aşağıda başlıklar halinde sayılan suçların tanımından yararlanılabilir.
Konuya ilişkin örnek bir Danıştay Kararı yazımız ekinde yer almaktadır.
Olayda; davacının, kaçakçılık organizasyonunu yöneten Uğur, Mücayip, Doğan isimli şahısların üçüyle temasının olduğu, her üçüyle de telefonla konuşarak bilgi aktardığı, diğer görevli polis memurlarının da kaçakçılığa göz yumması için onlara önderlik yaparak kaçakçılarla memurlar arasında iletişim sağladığı, görev sırasında … numaralı otomobilde ekip amirliği yaptığı, bu sırada kaçakçılık yapanlara polisin faaliyetleri hakkında bilgi verdiği, hangi ekibin görevli olduğunun bildirildiği iletişim tespit tutanaklarının incelenmesinden anlaşılmıştır.