Dolaylı Vergi Nedir? Dolaysız Vergi Nedir?
DOLAYLI VERGİ-DOLAYSIZ VERGİ GİRİŞ Dolaylı ve dolaysız vergi ayırımı verginin iktisadi mükellef ile vergi idaresi arasına başka birilerinin girip girmemesine göre yapılan bir ayırımdır.[1][1] Peki dolaylı…
T.C.
MALİYE BAKANLIĞI
Muhasebat Genel Müdürlüğü
Sayı : B.07.0.MGM.0.41/18050 27/10/2006
Konu: Ödenek Üstü Harcamalar
Bilindiği üzere, Bakanlığımızca yayınlanan 29.09.2006 tarih ve 11111 sayılı, 11.07.2006 tarih ve 11828 sayılı genel yazılarda belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde, 5018 sayılı Kanuna ekli Genel Bütçe kapsamındaki kamu idarelerinin yeterli ödeneği bulunmayan bütçe tertiplerinden ödenek üstü harcama yapmalarını engellemek üzere say2000i sistemi uygulama yazılımında gerekli değişiklikler yapılarak, 01 Ağustos 2006 tarihi itibariyle uygulama başlatılmıştır.
Bakanlığımızca uygulamanın takip edilmesi neticesinde; kapsama dahil idarelerin denetim elemanlarının denetmen avansı almak için ödemeler yönünden bağlı oldukları merkez muhasebe birimlerine müracaat ettiklerinde ödenek yokluğu nedeniyle ödeme yapılmaması üzerine, merkez veya taşradaki diğer genel bütçeli idare muhasebe birimlerine gittiklerinde ödenek kontrolü yapılmadan 511- Muhasebe Birimleri Arası İşlemler Hesabı yoluyla avans ödendiği, bu avanslara ilişkin muhasebe işlem fişlerinin ilgili merkez muhasebe birimine elektronik olarak ulaştıktan sonra yapılan ödenek kontrolü nedeniyle söz konusu tutarların avans hesabına alınamadığı ve sisteme kaydedilemediği için merkez muhasebe biriminin Muhasebe Birimleri Arası İşlemler Tablosunda beklediği görülmüştür.
03.10.2006 tarihinde say2000i sisteminde yapılan Bakanlığımız duyurusunda, taşra muhasebe birimlerince yapılacak denetmen avansı ödemelerinde; ilgili merkez muhasebe birimi ile irtibata geçilerek avans talep eden merkez denetim elemanının bağlı olduğu idarenin merkez muhasebe birimi hesaplarında ödeneğinin olup olmadığının araştırılıp, ödeneği varsa ödemenin yapılabileceği belirtilmesine rağmen taşra muhasebe birimlerince bu uyarının dikkate alınmadığı anlaşılmıştır.
Konu, sistem ve mevzuat yönüyle yeniden değerlendirilmiş olup, say2000i sistemi üzerinden denetmen avansı ödemelerinde taşrada ödenek kontrolü yapılması dahil gerekli açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:
1- Denetim elemanları il dışına gitmeden önce ihtiyacı olan avans tutarını doğrudan özlük hakları ödemeleri yönünden bağlı olduğu muhasebe biriminden talep edebileceklerdir. Bu şekilde talep edilen avans tutarı için say2000i sisteminde 161- Personel Avansları Hesabının ilgili ekonomik koduna giriş yapılırken gerekli ödenek kontrolü girilen bütçe tertibine göre yapılmakta olup, yeterli ödeneğin bulunmaması durumunda sistem ödeme işlemine izin vermeyecektir.
2- Denetim elemanlarının ödeme yönünden bağlı oldukları muhasebe birimleri dışında diğer muhasebe birimlerinden talep ettikleri avans karşılığı ödemelerde ise, 511- Muhasebe Birimleri Arası İşlemler Hesabının 01- İşlemi Başlatan Muhasebe Birimi ekonomik koduna giriş yapılırken sistem yapılan işlemin niteliğini sormaktadır. İşlem türü 01- Denetmen Yolluk Avansı Ödemeleri seçildiğinde ödenek kontrolü yapılmak üzere ilgili muhasebe biriminde gerekli ödeneğin bulunup bulunmadığının sorgulandığı Ödenek Kontrolü formu ekrana gelecektir. Formda ilgili bütçe tertibi girildiğinde kalan ödenek alanında yeterli ödeneğin bulunmaması durumunda sistem ödeme işlemine izin vermeyecektir. Bu nedenle, idareler görevlendirme ile ödenek bulundurma ilişkisini mutlaka kuracaklardır.
3- Bu güne kadar ödenek olmaksızın avans karşılığı merkez muhasebe birimleri dışından alınıp, ödemeye ilişkin muhasebe işlem fişi merkez muhasebe biriminde kayda alınmaksızın sistem üzerinde bekleyen tutarlara ilişkin gerekli ödeneğin bir an evvel tedarik edilerek, avans hesabına kayıt ve mahsup işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir.
Bilgilerini ve gereğini önemle rica ederim.
Kemal UNAKITAN
Maliye Bakanı
DOLAYLI VERGİ-DOLAYSIZ VERGİ GİRİŞ Dolaylı ve dolaysız vergi ayırımı verginin iktisadi mükellef ile vergi idaresi arasına başka birilerinin girip girmemesine göre yapılan bir ayırımdır.[1][1] Peki dolaylı…
15 yıl vе 3.600 günü olanların, “Tazminat alabilir Yazısı” nı nasıl alacakları SGK’ nın 22.06.2013 tarih vе 2013/26 sayılı gеnеlgеsi ilе talimatlandırılmıştır. 4447 sayılı Kanunun 45’inci maddеsiylе 1475 sayılı İş…