MALİ HİZMETLER UZMANLARI DERNEĞİ
BASIN AÇIKLAMASI
(Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Strateji ve Bütçe Görevleri/Birimleri Yapılanması Hk.)
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile mevcut mali yönetim sistemi değiştirilerek daha etkin bir yönetim ve kontrol sistemi oluşturulmuş ve kamu idarelerinin yönetim ve hesap verme anlayışı çerçevesinde sorumlulukları artırılmıştır.
Bu kapsamda, yüklenen sorumlulukların etkin bir şekilde yerine getirilebilmesi için Kamu idarelerinde Strateji Geliştirme Birimleri kurulmuş ve bu birimlerde uzman personel istihdam etmek üzere Mali Hizmetler Uzmanlığı mesleği oluşturulmuştur.
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 60. maddesi ile Düzenleyici ve denetleyici kurumlar hariç olmak üzere genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerini kapsayan Strateji Geliştirme Birimlerinin Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelikte; bu birimlerin görevleri, çalışma usul ve esasları, istihdam edilecek uzman personelin nitelikleri gibi hususlar belirlenmiştir.
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini açıklayarak teşkilat şemasını kamuoyu ile paylaşmıştır. Söz konusu sistemde bütçe hazırlığı ve yönetiminin Cumhurbaşkanına doğrudan bağlı olacak şekilde kurulacak Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından koordine edileceği anlaşılmaktadır.
Cumhurbaşkanımızın açıklamasında söz konusu Başkanlığa ilişkin, “Cumhurbaşkanına Bağlı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ise iletişimle beraber bu iki başkanlık büyük önem arz ediyor. Strateji ve Bütçe Başkanlığıyla artık cumhurbaşkanının uhdesinde olan bütçe yapımı ve yönetimini daha etkin şekilde yürütmeyi ve mali disiplini verimliliği sağlamayı hedefliyoruz. Onun için bu başkanlık çok önem arz ediyor.”
denilmek suretiyle konunun önemi bizzat vurgulanmıştır.
Bu kapsamda, yeni hükümet sisteminin uygulamaya geçirilmesi için gereken düzenlemeler, gerek yetki kanunu gerekse de Cumhurbaşkanı Kararnamesi çerçevesinde yapılacaktır.
Ülkemiz, yeni hükümet sistemine geçerken mesleki olarak görev alanımızda olan stratejik yönetim ve bütçe konuları ile yeni sistemde kurulacak olan Strateji ve Bütçe Başkanlığının görev ve sorumlulukları, teşkilat yapısı ve personel istihdam politikası gibi hususların belirlenmesinde bazı noktalara vurgu yapılarak hatırlatılmasının ve bu kapsamda önerilerimizin dile getirilmesinin, Cumhurbaşkanımız tarafından da yeni sistemde amaçlandığı ifade edilen bütçe yapımı ve yönetiminin daha etkin şekilde yürütmesine ve mali disiplin ile verimliliğin sağlanmasına katkı sağlayacağı düşünülmüştür. Zira üyelerinin mesleki, kültürel, sosyal, ekonomik ve hukuki yönlerden hak ve menfaatlerini araştırmak ve korumak, sorunlarının giderilmesi için girişimlerde bulunmak, mesleki gelişmeyi, aralarındaki dayanışma ve yardımlaşmayı artırmak ve ülkemiz mali yönetim sisteminin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla faaliyetlerine devam eden Derneğimiz, ülkemiz mali yönetim sisteminde büyük değişikliklere yol açan 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu vesilesiyle uygulamaya geçirilmeye çalışılan stratejik yönetim, performans yönetimi, performansa dayalı bütçeleme, iç kontrol ve iç denetimin geliştirilmesi gibi konularda çalışmaktadır. Bu doğrultuda, Derneğimiz tarafından ülkemizde mali yönetim ve kontrol sistemini geliştiren, izleyen, kontrol mekanizmalarını kuran ve denetleyen kurumlardan Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Sayıştay Başkanlığı, Maliye Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı ile ortak projeler ve çalışmalar yürütülmektedir/yürütülmüştür.
Strateji ve Bütçe Başkanlığının, stratejik yönetim ve planlama ile bütçe işlemlerine ilişkin görevleri, bünyesinde barındıracağı anlaşılmaktadır. Bu görevler mevcut durumda; Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve İdarelerin Strateji Geliştirme Birimleri tarafından yürütülmektedir.
Derneğimizce daha önce hazırlanan bilgi notlarında ve raporlarda da dile getirildiği üzere, yeni sistemde kurulacak Başkanlık ile stratejik yönetim ve bütçe konularında merkezi uyumlaştırma ve koordinasyondan kaynaklanan sorunların giderileceği düşünülmektedir.
Kamu idarelerinde stratejik yönetim anlayışının uygulamaya geçirilmesine yönelik teşkilatlanmanın oluşturulması amacıyla 22.12.2005 tarihinde çıkartılan “5436 sayılı KMYKK ile Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile kamu idarelerinde strateji geliştirme birimleri (SGB) kurulması öngörülmüştür. Başkanlık, daire başkanlığı ya da müdürlük biçiminde örgütlenmesi öngörülen strateji geliştirme birimlerine idarenin stratejik plan ve performans programının hazırlanmasını koordine ile sonuçlarının konsolide edilmesi çalışmalarının yürütülmesi görevi verilmiştir.
Strateji Geliştirme Birimlerinin fonksiyonlarına ve görevlerine detaylı bir şekilde bakıldığında çok önemli görevleri yerine getirdikleri görülmektedir. Bunlar aşağıda belirtilmiştir.