Cloud Sunucu Nedir? Cloud Sunucu Nasıl Kurulur?

Eskiden kullanıcılar web sitelerinin veya uygulamalarının yönetimi ve barındırma işlemlerini VDS, VPS, Reseller vb. isimler altında tam anlamıyla hosting firmalarına teslim ederken, artık Cloud tabanlı çözümler ile tüm yönetimi kendi ellerine alıyorlar. Ancak kontrolün tamamen kullanıcının elinde olması bir takım soruların ortaya çıkmasıyla birlikte başta biraz ürkütücü gelebilmektedir.

Kullanıcıların aklına gelen soruların başında;

  • Cloud sunucu, içinde işletim sistemi ile beraber mi gelmektedir yoksa kendim mi kuracağım?
  • Cloud sunucu işletim sistemi olmadan tarafıma teslim edilecek ise ihtiyacım olan sistemi nasıl kurarım? Bu işlem zahmetli midir?
  • İşletim sistemini kurduktan sonraki adımım ne olacak?
  • Kurmuş olduğum sunucuda websitemi yayınlamak için gereken Linux (LAMP – Linux, Apache, MySQL, PHP) ve Windows (IIS, MSSQL ASP, ASP.NET) bileşenlerini nasıl kuracağım?
  • Webserver için gerekli bileşenleri (Eposta sunucusu, FTP sunucusu vb.) tek tek kurmak zorunda mıyım yoksa bir panel mi kurmalıyım?
  • Bir panel ile işleri kolaylaştırmak istersem hangi paneli (cPanel, Plesk, VestaCP, CentOS Web Panel vb.) tercih etmeliyim?
  • Yukarıdaki sorulara verilecek tek bir cevap olmamakla birlikte, Cloud sunucu yönetiminin hiç de sanıldığı kadar zor olmadığını, her sorunun oldukça basit cevapları bulunduğunu belirtelim.

    Dilerseniz şimdi Cloud sunucu denince akla gelen sorulara kısaca değinelim:

    Cloud Sunucu Nedir?

    Cloud sunucu günümüzün ve hatta geleceğin teknolojisidir. Birden fazla sunucunun koordineli olarak çalıştığı Cloud teknolojisinde mevcut yük dengelenir. Yani websiteniz ya da uygulamalarınız ne kadar kaynağa ihtiyaç duyuyorsa o kadarını kullanırsınız. Bu bağlamda sadece kullandığınız kadarını ödeyerek bilgi teknolojileri maliyetinizi düşürürsünüz. Bununla birlikte ziyaretçi sayınız arttığında ve sunucu kaynaklarınız yetmediğinde, yeni bir donanıma/sunucuya geçmek yerine mevcut sunucunuza ilave RAM, CPU veya depolama alanını kolaylıkla ekleyebilir/ekletebilirsiniz.

    Cloud Sunucuda Hangi İşletim Sistemi Kullanılmalı?

    Cloud sunucunuza kurabileceğiniz bir çok Linux dağıtımı ve Windows işletim sistemi vardır ancak unutmamak gerekir ki, her Linux dağıtımının bir üretilme amacı vardır. Önemli olan ihtiyacınıza yönelik (webserver amaçlı üretilen) dağıtımı kullanmaktır.

    CentOS, Red Hat tabanlı ve ücretsiz olması ile, özellikle webserver olarak kullanılmak üzere üretilmesi sebebiyle, birçok sorununuza kısa ve çabuk çözümler bulabileceğiniz ve sitenizi kısa sürede yayınlayabileceğiniz yegane dağıtımdır. Sunucu yapısında hazır firewall (firewalld) bulunması ve fail2ban gibi DDOS saldırılarını önlemeye yönelik uygulamaların sorunsuz ve uyumlu bir şekilde çalışması nedeniyle, tam ihtiyacınız olan dağıtımdır diyebiliriz.

    CloudLinux, Red Hat/CentOS tabanlı olup son yıllarda yıldızı parlayan güçlü ve ücretli bir dağıtımdır. CentOS ve Red Hat gibi sunucu olarak kullanılmak üzere üretilmiştir. Ancak bu dağıtımın esas özelliği sunucuda bulunan websitelerini, sunucu kaynaklarını kullanırken dengeli paylaştırmasıdır. Uygulama ile örnek vermek gerekirse; websiteniz normalden fazla trafik aldığında derhal hosting firması tarafınızdan size bir uyarı gelir ve hatta sitenizi bekleme moduna alabilirler, çünkü sizin yoğun trafiğiniz diğer siteleri etkilemektedir. Ancak CloudLinux’ta sitelerin ziyaretçi trafiği ve sunucu kaynaklarının kullanımı adil bir şekilde paylaştırılır ve dengelenir.

    Red Hat (RHEL), ücretli olmasının yanında en köklü, stabil ve profesyonel dağıtımlardan biridir. Tamamen sunucu olarak çalışmak üzere üretilmiştir.

    Debian/Ubuntu/Mint, aynı altyapıya sahip dağıtımlar olmakla birlikte günümüz son kullanıcısına yönelik en çok kullanılan dağıtımlardır. Bu dağıtımların CentOS ve Red Hat’ten farkı, sunucu olarak kullanılmaktan ziyade Windows benzeri güzel, şık arayüz tasarımları ile masaüstü kullanıcılarına hitap etmeleridir. Fakat şunu da söylemek gerekir, bu dağıtımları sunucu olarak kullanmanızda hiçbir problem bulunmamaktadır, tamamen tercih meselesidir.

    Windows 2012 R2 Standard Edition, Microsoft’un çıkarmış olduğu ücretli ve en yaygın kullanılan yazılımlarından biridir. Asp.Net ve MSSQL tabanlı geliştirilmiş uygulamalarınız için Windows server işletim sistemini tercih edebilirsiniz.

    Linux veya Windows İşletim Sistemi Kurulu mu Gelir, Biz mi Kurmalıyız?

    Vargonen sistem destek ekibi, hangi işletim sistemini kullanmak istediğiniz konusunda sorular sorarak sizleri en doğru şekilde yönlendirir ve seçtiğiniz işletim sistemini kurulu olarak tarafınıza teslim eder. Sonrasında sunucunuzu dilediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.

    Dilerseniz Vargonen’in size sunmuş olduğu yönetim paneli arayüzünden kendi imaj dosyanızı cloud sunucunuza bağlayıp işletim sistemini siz de kurabilirsiniz.

    Linux Kuruldu, Peki ya Sonra?

    Bir websitesinin temel ihtiyaçlarını kurarak hayata geçirmek aslında çok basittir. LAMP olarak da adlandırılan öğeler kurulduktan sonra siteniz yayına hazırdır. Gerekli bileşenleri (apache, veritabanı sunucusu vb.) tek tek kurabileceğiniz gibi bazı dağıtımlarda LAMP kurulumu tek satırlık komuta kadar düşmüştür. Mesela Ubuntu/Mint dağıtımlarında aşağıdaki komut sitenizi yayına almanız için gereken tüm temel bileşenleri kuracaktır:
    $ sudo apt-get install lamp-server^

     

    Windows Kuruldu, Peki ya Sonra?

    Bir web sitesini yayınlamak için Windows rolleri ve özelliklerinden IIS, ASP.NET ve bileşenleri kurulduktan sonra siteniz yayına hazır hale gelir. Veritabanı olarak MSSQL Web/Standard Edition ücretli yazılımı ya da MSSQL Express ücretsiz yazılımlarından herhangi birini tercih edebilirsiniz.

     

    Web Server ve Bileşenlerinin Kurulumu için, Daha Kolay Bir Çözüm Yöntemi Var Mıdır?

    Elbette var. Tüm dünyanın tercih ettiği cPanel, Plesk gibi ücretli hosting kontrol panellerinin yanı sıra tamamen yerli Maestropanel’i tercih edebilirsiniz. Vargonen ayrıcalığı ile 30 domaine kadar Maestropanel yazılımını ücretsiz kullanabilirsiniz. Ayrıca VestaCP, Ajenti gibi ücretsiz hosting kontrol panellerinden herhangi birini kurarak, tüm işlemlerinizi (siteye dosya yüklenmesi, veritabanı yönetimi, eposta hesabı açılıp kapanması, istatistik servisi vb.) hızlıca yerine getirebilirsiniz. Daha fazla bilgi için alternatif hosting kontrol panelleri yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

    kaynak:blog.vargonen.com

    Related Posts

    Karşılıksız Çek Düzenlemeden Kimler Şikayetçi Olabilir?

    Yargıtay 19. Ceza Dairesi Kararı E. 2018/3072 – Karşılıksız Çek Düzenleme Tarih: 18 Mayıs 2018 Yargıtay 19. Ceza E. 2018/3072 18 Mayıs 2018 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 30425 Yargıtay 19. Ceza…

    Yapım İhalelerinde İş Hacmi ve Bilanço ile İlgili Belgelerin İstenilmesi Zorunlu mudur…Kik Kararı

    Hangi Yapım ihalelerinde iş hacmi ve bilanço ile ilgili belgelerin istenilmesi zorunlu, hangilerinde idarenin takdirindedir? Toplantı No : 2012/038 Gündem No : 51 Karar Tarihi : 27.06.2012 Karar No :…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Karşılıksız Çek Düzenlemeden Kimler Şikayetçi Olabilir?

    • By admin
    • Kasım 15, 2024
    • 1 views
    Karşılıksız Çek Düzenlemeden Kimler Şikayetçi Olabilir?

    Çek Yasaklarının Bildirilmesi ve Duyurulması (Tebliğ)

    • By admin
    • Kasım 15, 2024
    • 3 views
    Çek Yasaklarının Bildirilmesi ve Duyurulması (Tebliğ)

    Yapım İhalelerinde İş Hacmi ve Bilanço ile İlgili Belgelerin İstenilmesi Zorunlu mudur…Kik Kararı

    • By admin
    • Kasım 15, 2024
    • 3 views
    Yapım İhalelerinde İş Hacmi ve Bilanço ile İlgili Belgelerin İstenilmesi Zorunlu mudur…Kik Kararı

    Emlak Vergisinden Nasıl Muaf Olunur?

    • By admin
    • Kasım 15, 2024
    • 4 views
    Emlak Vergisinden Nasıl Muaf Olunur?

    Noter Onaylı Kira Sözleşmesi İhale İptal Nedeni Olabilir mi?

    • By admin
    • Kasım 15, 2024
    • 8 views
    Noter Onaylı Kira Sözleşmesi İhale İptal Nedeni Olabilir mi?

    Malullük aylığı alanlardan çalışanın maaşı kesilir mi?

    • By admin
    • Kasım 15, 2024
    • 4 views