Borsalar Yıl Sonunda Neden Artar?
Genelde yıl sonlarında kesin bir kural olmamakla birlikte borsa endeksleri yüksek olur. Çünkü borsaların asıl büyük yatırımcıları kendi bağımsız parasını yöneten bireysel yatırımcılar değil, orta ve büyük fonları yöneten ulusal ve uluslar arası fonlardır. Bu fonlar özel fonlar olabileceği gibi, devlet fonları da olabilir. Kendi parasını yöneten bireysel yatırımcı için esas olan yatırımının her zaman için yüksek olması ve para kazanmasıdır. Bunu başarırsa yatırımının değeri artar. Bu durumun yıl ortasında ya da sonunda olmasının bireysel yatırımcı için özel bir önemi yoktur.
Ancak fonlar ve fon yöneticileri için aynı durum söz konusu değildir. Fonlar yönettikleri fonlarının başarı hesaplamalarını değişik periyotlarla yapabilirler. Bu sürelerin sonlarındaki değerlere göre de fon başarı primi kesilir. Başkalarının para havuzunu yöneten fonların asıl geliri budur. Bu hesap kesim tarihlerinden birisi de yıl sonlarıdır. Takvim yılının bitişi o yılın son performans hesap tarihidir. Aynı şekilde bu fonları yöneten profesyonel fon yöneticileri için de yıl sonu değerleri önemlidir. Çünkü yönettikleri fonların yıl başı ve sonu arasındaki değer artışından performans primi alırlar. İşte bu nedenle yıl sonlarında hem fonlar, hem de fon yöneticileri fonlarının değerlerini mümkün olduğunca yüksek seviyelere çekmeye çalışırlar. Ekstra alıma giderler. Ekstra alım yapmasalar da, en azından mümkün olduğunca daha düşük oranlı satış yapmayı tercih edip, asıl kar satışlarını yeni yıla bırakırlar.
İşte bu nedenle yılın bu son günlerinde bu düşüncelerle belki yukarı zorlamalar görebiliriz ama yeni yılın başından itibaren yurt dışında tarihi zirvelerinde olan borsaların ve içeride BIST’in kar satışlarına sahne olabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle dikkatli olunması gerektiği görüşündeyim. Aynı sebeplerle borsalardaki fon satışlarının düşük olacağını düşündükleri için, kendi çapındaki spekülatörler de, bir çok bağımsız hisse hareketi yapabilirler. Kısacası bir çok hissede bu günlerde görülen sert hareketleri bu kapsamda değerlendiriniz derim. Son bir kaç günde benzer bağımsız hisse hareketleri yine olabilir.
Dow endeksleri yine tarihi zirvelere geldiler. Eğer dediğim sebeplerle yükseldilerse, bu seviyeleri yukarı kırmayıp, yeni yılın başıyla birlikte kar satışlarına sahne olabilirler. Bu durumda tüm endeksler için benzer kar realizasyonları beklentim hayata geçmiş olur. Ama eğer özellikle Dow tarihi zirvelerini kırıp da, aynı hızla yeni zirvelere yönelirse, bu durumda BIST de 87.000 direncini yukarı zorlayabilir. Ben BIST’in yakın tarihte 87.000 zirvesini kırmasını beklemiyorum.Hatta bu seviyelere yaklaştıkça satışların artmasını ve dirençlerini geçemeyen BIST’in sonrasında ikili tepe yaratacak düşüşler yaşamasını beklediğimi biliyorsunuz. Ama, bu düşüncem gerçekleşmez de, BIST 87.000’li seviyelerdeki direncini kırarsa, bu takdirde teknik olarak 93.000’li seviyelerdeki tarihi zirvesine doğru hızlı bir yükseliş yaşarız.