7) Fonlarla İlgili Özellikler:
a)Fonların İçereceği Yatırım Araçları:
Fon portföyü aşağıda yer alan para ve sermaye piyasası araçları ile işlemlerinden oluşur:
a) Nakit, vadeli ve vadesiz mevduat,
b) Borçlanma araçları (ters repo dahil) ile hisse senetleri,
c) Kıymetli madenlere ve gayrimenkule dayalı varlıklar,
d) Repo işlemleri,
e) Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri,
f) Borsa para piyasası işlemleri, yatırım fonu katılma belgeleri,
g) Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygun görülen ve kamuya ilan edilen diğer para ve sermaye piyasası araçları.
Emeklilik yatırım fonları, Sermaye Piyasası Kurulu’na tabi portföy yönetim şirketleri tarafından profesyonel portföy yönetim ilkeleri çerçevesinde yatırıma yönlendirilecektir.
Katılımcılar sözleşme süresince bir fondan diğer fona geçebilecekleri gibi ödedikleri katkı payını birden çok fon arasında da paylaştırabilirler. Katkı paylarının ve birikimlerin fonlara dağılım oranları yılda en fazla 4 kez değiştirilebilecektir. Katılımcı ayrıca dahil olduğu emeklilik planını da yılda en fazla 4 kez değiştirebilecektir. Sistem, bu yapısı ile katılacak kişilere kendi bireysel emeklilik hesaplarının yatırım sürecine katılma imkanı vermektedir.
Emeklilik şirketleri fonlar hakkında günlük, üç aylık ve yıllık rapor düzenlemek zorunda olacaklar ve hazırlanan günlük rapor, her gün sonu itibariyle Takasbank’ a ve SPK’ ya iletilecektir.
Ayrıca emeklilik şirketleri; kurulca onaylanmış fon içtüzüğü, izahname ve tanıtım formu ile üç aylık ve yıllık raporları merkezlerinde, bölge müdürlüklerinde, şubelerinde, temsilciliklerinde ve internet sitelerinde güncellenmiş olarak katılımcıların incelemesi amacıyla bulunduracaklar ve katılımcının talep etmesi halinde kendisine ileteceklerdir.
Sistem getiri garantisi öngörmemektedir. Katılımcılar emeklilik şirketi tarafından sunulan, değişik risk ve getiri düzeyine sahip çeşitli emeklilik fonları arasından kendilerine en uygun fonlara kararları doğrultusunda yatırım yapabileceklerdir.
Bireysel emeklilik sistemi devlet güvencesi altında değildir. Fakat Hazine Müsteşarlığı, SPK, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank, Bağımsız Denetim Şirketleri dahil olmak üzere birçok kurumun denetimi ve kontrolü altındadır. Katılımcıların birikimleri fonlar bazında Takasbank’ ta saklanmaktadır ve katılımcının her zaman birikimlerini alma ve aktarma hakkı vardır.