Amacına Göre Denetim Türleri:
Amacına göre denetim üçe ayrılır. Bunlar; mali tablolar denetimi, uygunluk denetimi ve faaliyet denetimidir.
Amacına göre denetim üçe ayrılır. Bunlar; mali tablolar denetimi, uygunluk denetimi ve faaliyet denetimidir.
Mali tablolar denetimi, bir işletmenin mali tablolarının genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine, ulusal veya uluslararası muhasebe standartlarına veya vergi mevzuatındaki düzenlemelere uygun olarak düzenlenip düzenlenmediğini belirlemeye yönelik olarak yapılan denetimdir.
Mali tablolar denetimi, bağımsız denetçiler veya kamu denetçileri tarafından yapılır. Denetimin konusu ortaklara veya vergi dairesine verilen mali tablolardır.[1]
Uygunluk denetimi, işletmede gerçekleştirilen işlemlerin işletme tarafından veya işletme dışındakilerce belirlenmiş kurallara ve yöntemlere uygun olup olmadığını belirlemeye yönelik olarak yapılan denetimdir. Bu kural ve yöntemler; işletme politikaları, sözleşmeler, hukuki düzenlemeler olabilir. Uygunluk denetimi; iç denetçiler, kamu denetçileri veya dış denetçiler tarafından yapılabilir.
Faaliyet denetimi, işletmenin kısa ve uzun vadeli hedeflerine ulaşıp ulaşamadığını ve işletmede faaliyetlerin etkin ve verimli şekilde yürütülüp yürütülmediğini belirlemeye ve yönetime bu konularda önerilerde bulunmaya yönelik bir denetimdir. Faaliyet denetimi, genelde iç denetçiler tarafından yapılır.
[1] Celal Kepekçi, a.g.e.,S.2
1050 sayılı Kanunun en önemli müesseselerinden birisi “Mahsup Dönemi Müessesesi” idi. Maliye teorisinde de yer bulan bu müessese 1050 sayılı Kanunun 108. maddesinde şu şekilde tanımlanmıştı, “Mali yılın bitimine kadar…
2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu 58 inci maddesi’ne göre ayrılacak olan asgari tutarlar 1- % 1 HAZİNE PAYI Muhasebat Genel Müdürlüğü 26.01.2011 tarihli ve 01126 sayılı yazısı ile; 01.01.2011 tarihinden…