ALIŞ İADELERİNDE MUHASEBE UYGULAMALARI
İadeler söz konusu olduğunda dikkat edilmesi gereken konular ise, msugt hesap planı açıklamaları yanında finansal tablo ilkeleri ve muhasebe genel prensipleri (ilkelerini) çerçevesinde hareket edilerek işlemin özüne göre muhasebe kaydı oluşturulmalıdır. BURADA EN ÖNEMLİ OLAN iade işleminin cari hesap takvimini içeren dönemdeki işlemlerden kaynaklı olup olmadığının belirlenmesidir. Yani cari dönen alış veya satışından mı iade işlemi gerçekleşmiştir. Finansal tablolarını aylık hazırlayan ve aylık dönem kapanışı yapan işletmelerde ise aylık dönem bazda işlemler gerçekleştiğinden iadelerin hangi ayın alışı veya satışından olduğu da bilinmelidir. Önceki dönem alış veya satışından iade işlemleri ise Gelir tablosu açısından ayrı bir önem arz eder. İşlemlerin para birimlerine ayrı bir dikkat edilmelidir.
Örnek uygulamalar ile açıklayalım.
3a. Alış İadeleri
Bu tür bir işlem de ilk bakılacak konu, İadesi gereken alışın (mal veya hizmet) 1.Yurt içi alış mı, 2.Yurt dışı alış mı, ya da 3. İhraç kayıtlı mal alışımı Olduğunu tespit etmek, sonra Cari yıl içinde yapılan alış mı, Önceki yıldan yapılan alış mı olduğunu kesinleştirilmesi, daha sonra ise yapılan alışın para birimini (TL,DÖVİZ veya Dövize Endeksli) Döviz veya dövize endeksli alışlar için ise uygulanan döviz kurunun tespiti önem arz eder.
Netleştirilmesi yada bilinmesi gerekir. Bütün bu işlemler atılacak muhasebe kayıtları için önemlidir.
Ülkemizde uygulanan mevzuat gereği TDHP ‘da işletmemiz için uyarlanan hesap planında KDV hesapları 191/391 kdv oranlarına göre alt kırılım detayı açılmalı ve iadeler için ana grup bu hesapların alt başlığı olarak alış iadeleri ve satış iadeleri ile oranlara göre detay hesaplar açılmalıdır. Bu açılım raporlama, istatistik ve beyannameler için büyük kolaylık sağlayacaktır.