Açıktan atama nedir, ne demektir? 657 Açıktan atama anlamı nedir? Açıktan atama nasıl yapılır? Açıktan atama ne zaman yapılacak? Açıktan atama yapan kurumlar hangileridir? Açıktan atamaya kimler başvuru yapabilir? Açıktan atamaya nasıl başvurulur?
Açıktan Atama Nedir?
Memur olarak görev almak isteyen vatandaşların memur olabilmeleri için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi de, adını son zamanlarda daha sık şekilde duymaya başladığımız açıktan atama yolu ile atanmadır. Özellikle son dönemde boşalan devlet kadrolarına açıktan atama yolu ile memur alımı
gerçekleştirileceği söylenmektedir. Peki açıktan atama nedir?
Çoğu vatandaşımız açıktan atamanın kuralsız bir şekilde yapılan memur alımı olarak bilmektedir. Ancak bu yanlış bir tabirdir. Gerçekte boş olan kadrolara, işsiz kişilerin atanması açıktan atama yolu ile yapılmaktadır. Yani genel tabiriyle herhangi bir kamu görevinde bulunmayan kimselerin, memur kadrolarına atanması işlemine açıktan atama denilmektedir.
Bir kamu kurumuna açıktan atama yolu ile nasıl memur alımı gerçekleştirileceği ise yönetmeliklerce belirlenmiştir. Hali hazırda bazı istisnalar bulunsa da, genel itibariyle kamu kurumlarına atanmak için KPSS sınavına katılmak gerekmektedir. KPSS ile atamanın ardından bazı kadrolara ÖSYM tarafından yürütülen merkezi yerleştirme yöntemi ile, bazı kadrolara da kurumların yürütmüş oldukları KPSS + mülakat yöntemi ile memur ve personel alınmaktadır. Hali hazırda bulunduğumuz OHAL döneminde de bu uygulama değiştirilmemiştir.
Bu sebeplerden dolayı açıktan atama yolu ile memur olmanın herhangi bir kurala tabi olmadan doğrudan memur alımı şeklinde yorumlanması doğru bir tabir değildir. Açıktan atama ile personel