1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa Göre Aylık Alanlar:
Kanunun Kapsamı: “Genel ve Katma Bütçeli Kurumlar, İl Özel İdaereleri, Belediyeler, İl Özel İdareleri ve Belediyelerin kurudukları birlikler ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlarda, kanunlarla kurulan fonlarda, kefalet sandıklarında veya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüklerinde çalışan memurlar hakkında uygulanır (657 Sayılı kanun Md.1).”
657 sayılı Kanunla; yukarıda kamu sektörü içerisine dahil ettiğimiz ; Genel bütçeli kuruluşlarda (istinalar hariç) , Katma bütçeli kuruluşlarda , özel bütçeli kuruluşlarda döner sermaye ve fonlarda, kefalet sandıklarında çalışan personelin istihdam usullulleri 657 sayılı Kanun kapsamına sokulmuştur.
Bununla beraber 657 sayılı Kanunun 4’ üncü maddesinde istihdam şekilleri; Memur, Sözleşmeli Personel, Geçici Personel, İşçiler olarak ifade edilmiş, ayrıca işçilerin 657 sayılı Kanun hükümlerine tabi olmayacağı belirtilmiştir.
Kamu Sektörü kavramı içerisinde yer alan Özerk Bütçeli ve Özel Statüdeki kuruluşlarda çalışan personel de kendi kuruluş mevzuatındaki hükümler kapsamıda 657 Sayılı Kanunun 4’ üncü maddesinde belirtilen istihdam usullerinden “memur”, “sözleşmeli personel”, “geçici personel” ve “işçi” pozisyonunda peronel istihdam etmektedirler.
Bunlardan sözleşmeli personel ve geçici personel hakkında bu kanunda belirtilen özel hükümlerin uygulanacağı, işçilerin ise bu kanun hükümlerine tabi olmadıkları belirtilmiştir.
657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun 4’ maddesinin b fıkrasında sözleşmeli personel “Kalkınma planı, yıllık program ve iş programlarında yer alan önemli projelerin hazırlanması, gerçekleştirilmesi, işletilmesi ve işlerliği için şart olan, zaruri ve istisnai hallere münhasır olmak üzere özel bir meslek bilgisine ve ihtisasına ihtiyaç gösteren geçici işlerde, kurumun teklifi üzerine Devlet Personel Dairesi ve Maliye Bakanlığının görüşleri alınarak Bakanlar Kurulunca geçici olarak sözleşme ile çalıştırılmasına karar verilen ve işçi sayılmayan kamu hizmeti görevlileridir. (36 ncı maddenin II – Teknik Hizmetler Sınıfında belirtilen görevlerde yukarıdaki fıkra uyarınca çalıştırılanlar için, işin geçici şartı aranmaz.) Bunlara ödenebilecek ücretlerin üst sınırları Bakanlar Kurulunca kararlaştırılır. Ancak, yabancı uyrukluların; tarihi belge ve eski harflerle yazılmış arşiv kayıtlarını değerlendirenlerin mütercimlerin; tercümanların; dava adedinin azlığı nedeni ile kadrolu avukat istihdamının gerekli olmadığı yerlerde avukatlarını, kadrolu istihdamın mümkün olamadığı hallerde, Bakanlar Kurulunca tespit edilecek esas ve şartlarla tabip veya uzman tabiplerin; Adli Tıp Müessesesi uzmanlarının; Devlet Konservatuvarları sanatçı öğretim üyelerinin; İstanbul Belediyesi Konservatuvarı sanatçılarının; Milli Savunma Bakanlığı ile Jandarma Genel Komutanlığı ve dış kuruluşlarda belirli bazı hizmetlerde çalıştırılacak personelin de zorunlu hallerde sözleşme ile istihdamları caizdir.
Sözleşmeli personel ; memur ve hizmetli tanımı dışında kurumlarda sözleşmeli olarak istihdam edilen personeli kapsamaktadır.” İfadeleriyle tanımlanmıştır.
657 sayılı kanunun 4.maddesinin c bendine göre, geçici personel: “Bir yıldan az süreli veya mevsimlik hizmet olduğuna Devlet Personel Dairesinin ve Maliye Bakanlığının görüşlerine dayanılarak Bakanlar Kurulunca karar verilen görevlerde ve belirtilen ücret ve adet sınırları içinde sözleşme ile çalıştırılanlar ve işçi sayılmayan kimselerdir.” Şeklinde ifade edilmiştir.
Sözleşmeli personel; personel kanunu hükümlerine göre aylık değil Bakanlar Kurulunca belirlenecek esas ve ölçülere göre ücret almaktadırlar.
657 sayılı kanunun 4.maddesinin d fıkrasında; “(A), (B) ve (C) fıkralarında belirtilenler dışında kalan kişilerdir.” İfadeleriyle tanımlanmıştır. Bunlar hakkında bu Kanun hükümleri uygulanmaz. 1475 Sayılı İş Kanuna tabi olarak çalışan işçiler.