Ankara; 14/06/2011
Sirküler: 2011/8
Üye Olunan Meslek Örgütlerine Ödenen Aidatlar Gider Kaydedilebilir
1) Giriş
Ticari yaşamın gereği, kurumlar ve/veya ortakları dernek, vakıf, oda ve/veya birlik ve benzeri mesleki ve/veya gönüllü kuruluşlara üye olmakta ve bu kuruluşlara kurumlar tarafından aidat, katkı payı, masraflara katılma payı ve benzeri adlar altında kurumlarca ödemeler yapılmaktadır. Bahsi geçen ödemelerin kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider kaydedilip edilemeyeceği işbu sirkülerin konusunu oluşturmaktadır.
2) Yasalar gereği üye olunan kuruluşlara ödenen aidatlar gider kaydedilebilir
Bilindiği üzere, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 40 ıncı maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendine göre; ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınabilir. Ancak, genel olarak, bir masrafın genel gider adı altında gider yazılabilmesi için, gelirin elde edilmesi için yapılmış olması, masrafla iş arasında açık, güçlü bir illiyet bağının mevcut olması, masrafın işin önemi ölçüsünde yapılmış bulunması gerekir.
Yukarıda izah edilen ölçüler çerçevesinde; üye olunması yasal olarak zorunlu olmayan dernek üyeliği veya sivil toplum örgütlerine kayıtlı olmak tamamen tüzel kişinin iradesi sonucudur; bu türden faaliyetler gelirin elde edilmesi veya devam ettirilmesi açısından zorunlu bir harcamayı gerektirmez. Bu itibarla dernek üyeliği karşılığı ödenecek olan üyelik aidatlarının ticari kazancınızın elde edilmesi ile sıkı sıkıya bağlı olmaması nedeniyle kazancınızın tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değildir(BMVD Başkanlığı’nın 16/06/2008 gün ve 18410 sayılı özelgesi).
Ancak, yasal zorunluluklar nedeniyle üye olunan meslek örgütleri ile (Ticaret ve sanayi odaları gibi) kuruluş amacına ve faaliyet konusuna uygun olarak üye olunan uluslararası kurum ve kuruluşlara (Maliye Bakanlığı’nın 03/02/2007 gün ve 009264 sayılı özelgesi) ödenen aidat ve benzeri ödemelerin, kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkündür (GVK. md.40/1, KVK. Md.6/2).
Buna karşılık, mükelleflerin yasal bir zorunluluk olmadan kendi aralarında kurmuş oldukları dernek, vakıf veya birliklere, masrafa katılma payı veya başka bir ad altında yapılan ödemeler kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider kaydedilemez (Hesap Uzmanları Kurulu Danışma Komisyonu’nun 28/12/1979 tarih ve 247 Genel Yayın No.lu Kararı, Maliye Bakanlığı’nın 28/06/1999 tarih ve 026532 sayılı ve BMVD Başkanlığı’nın 16/06/2008 tarih ve 18410 sayılı özelgeleri)
Diğer taraftan, kurumların ve/veya ortaklarının yasal bir zorunluluk bulunmadan iradi olarak üye oldukları dernek veya vakıflara yaptıkları bağış ve yardımlar, derneğin kamu yararına çalışan bir dernek statüsünde olması, vakfın ise Bakanlar Kurulunca vergiden muaf tutulmuş bir vakıf olması şartıyla ve beyan edilen kurum kazancıyla orantılı olarak beyanname üzerinde matrahtan indirim olarak dikkate alınabilmektedir (KVK. 10/1-c, KDVK md.17/2-b).
Uçak Biletlerindeki Alan Vergisi Gider Kaydedilebilir mi?
Uçak Biletlerindeki Alan Vergisi Gider Yazılabilir Mi? ALAN VERGİSİ NEDİR? Mevzuattaki tam adı “yolcu servis hizmeti ücreti ” olan, ancak sektör tarafından “alan vergisi” adı verilen ve uçak bilet ücretine dâhil…
Arızi Serbest Meslek Kazançları Nelerdir?
Arızi serbest meslek kazançları Serbest meslek kazancı; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi…