Değer artış kazancı vergisi özelgesi!

Maliye Bakanlığı-2

Değer artış kazancı vergisi özelgesi!

Değer artış kazancı vergisi ile ilgili olarak 50426076-120.07.01[MÜK.80-2014/20-554]-48 sayılı özelge 16 Nisan 2014’te yayımlandı. Özelge kapsamında, değer artış vergisindeki safi değer artışına ilişkin bilgilere yer veriliyor.

Değer artış kazancı hk.

Tarih 16/04/2014

Sayı 50426076-120.07.01[MÜK.80-2014/20-554]-48

Kapsam

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

KAYSERİ VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

(Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü)

Sayı: 50426076-120.07.01[MÜK.80-2014/20-554]-48

Konu: Değer artış kazancı hk.

İlgide kayıtlı özelge talep formunda, gayrimenkul sahibinin bir firmaya kefilliğinden dolayı üzerinde ipotek olan dükkanını 08.11.2013 tarihinde 223.000,00 TL ye satın aldığınız, firmanın bankaya olan borcunu ödeyememesinden dolayı satın almış olduğunuz dükkanın banka tarafından firmanın kredi borcu tutarı olan 580.000,00 TL ye satın alınacağı ancak satış bedelinin sadece 223.000,00 TL lik kısmının tarafınıza ödeneceğinden bahisle, değer artışı kazancı yönünden beyanname vermenizin gerekip gerekmediği hususunda Başkanlığımız görüşünün talep edildiği anlaşılmıştır.

193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Değer Artışı Kazançları” başlıklı Mükerrer 80 inci maddesinde, “Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artış kazançlarıdır.

……

6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının (1), (2), (4) ve (7) numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tâbi çiftçilerin ziraî istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak beş yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (Kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkulleri tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır).

Bu maddede geçen “elden çıkarma” deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

Bir takvim yılında elde edilen değer artışı kazancının, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlananlar hariç, 9.700 TL.Yeni Türk Lirası gelir vergisinden müstesnadır.

……” hükümleri yer almaktadır.

Aynı Kanunun “Safi Değer Artışı” başlıklı Mükerrer 81 inci maddesinde ise “Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hâsılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanunu’nun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.

……

Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir. Şu kadar ki, bu endekslemenin yapılabilmesi için artış oranının % 10 veya üzerinde olması şarttır.” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298 inci maddesinin (C) bendinde, “Vergi Kanunlarında yer alan “toptan eşya fiyatları genel endeksi” ibaresi “üretici fiyatları genel endeksi” ve  “TEFE” ibaresi “ÜFE” olarak uygulanır.” hükmüne yer verilmiştir.

Aynı Kanunun 3 üncü maddesinin (B) bendinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, iktisadi, ticari ve teknik icaplara uymayan veya olayın özelliğine göre normal ve mutad olmayan bir durumun iddia olunması halinde ispat külfetinin bunu iddia eden tarafa ait olacağı hüküm altına alınmıştır.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; 08.11.2013 tarihinde satın aldığınız dükkanın satış bedeli olarak 580.000,00 TL nin dikkate alınması, satıştan doğan ve yıllık beyanname ile beyan edilmesi gereken değer artış kazancının ise Gelir Vergisi Kanununun Mükerrer 81 inci maddesi hükümleri çerçevesinde tespit edilmesi gerekir.

  • Related Posts

    Değer Artışı Kazançları ve Özellik Gösteren Durumlar

    Gerçek Kişilerce Taşınmazların Elden Çıkarılmasından Sağlanan Kazançların Vergilendirilmesi   Giriş Esas itibariyle bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan, yerinde sabit olan mallar “taşınmaz” olarak adlandırılmaktadır. Türk Medeni Kanunu’nun…

    Gider Yazma Şartları Nelerdir? Belgesiz Gider Yazılabilir mi?

    Herhangi bir belgeye dayanmaksızın yasal deftere herhangi bir gider yazmak ve bu gideri ilgili dönem beyanlarına aktarmak vergi zıyaı suçunu oluşturuyor, biliyorsunuz. Ama 213 s. VUK’un 344. maddesinin birinci fıkrası…

    Kaçırdığın Haberler

    Askerden Dönen Çalışanı İşe Almayan Tazminatı Öder

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 9 views
    Askerden Dönen Çalışanı İşe Almayan Tazminatı Öder

    Varlık Barışı Nedir? Yurt Dışından Döviz Getirme…

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 7 views
    Varlık Barışı Nedir? Yurt Dışından Döviz  Getirme…

    İhale Tarihinde Şirketi Temsil ve İlzama Yetkili Olmayan Şahsın İmzaladığı Teklif Mektubunun Geçersiz Sayılması Gerektiği

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 9 views
    İhale Tarihinde Şirketi Temsil ve İlzama Yetkili Olmayan Şahsın İmzaladığı Teklif Mektubunun Geçersiz Sayılması Gerektiği

    Ombudsman Nedir? Ombudsman Ne İşe Yarar?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 8 views
    Ombudsman Nedir? Ombudsman Ne İşe Yarar?

    Depremin vergisi olur mu?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 12 views

    Kanuni (Yasal) Faiz Oranı Nedir?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 19 views
    Kanuni (Yasal) Faiz Oranı Nedir?