Bilanço Bilgilerinin İstenilen Kriterleri Sağlamaması Nedeniyle İdareden Bilgi İstenilmesine Gerek Bulunmadığı

Toplantı No : 2016/019
Gündem No : 34
Karar Tarihi : 16.03.2016
Karar No : 2016/UH.III-791
Şikayetçi:
Ergörmüş İnşaat Nakliyat Turizm Tekstil Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi

İhaleyi Yapan Daire:

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (Makina İmalat Ve Donatım Dairesi Başkanlığı)

Başvuru Tarih ve Sayısı:

22.02.2016 / 11362

Başvuruya Konu İhale:

2015/180620 İhale Kayıt Numaralı “Dsi 10 Bölge Müdürlüğü Şoförlü Taşıma Hizmeti Alımı” İhalesi

Kurumca Yapılan İnceleme ve Değerlendirme:

Karar:

TOPLANTIYA KATILAN ÜYELER:     

Başkan: Mahmut GÜRSES

Üyeler: II. Başkan Kazım ÖZKAN, Ahmet ÖZBAKIR, Mehmet Zeki ADLI, Hasan KOCAGÖZ, Hamdi GÜLEÇ, Dr. Mehmet AKSOY

 

BAŞVURU SAHİBİ:

Ergörmüş İnşaat Nakliyat Turizm Tekstil Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

Cami Mah. Çarşı İçi Ilık Market No: 21 Hazro/DİYARBAKIR

 

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Makina İmalat ve Donatım Dairesi Başkanlığı,

Varlık Mahallesi Etlik Caddesi No: 47 06170 Yenimahalle/ANKARA

 

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2015/180620İhale Kayıt Numaralı “DSİ 10 Bölge Müdürlüğü Şoförlü Taşıma Hizmeti Alımı” İhalesi

 

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

            Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Makina İmalat ve Donatım Dairesi Başkanlığı tarafından 27.01.2016 tarihinde açık ihale usulü ile gerçekleştirilen “DSİ 10 Bölge Müdürlüğü Şoförlü Taşıma Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarak Ergörmüş İnşaat Nakliyat Turizm Tekstil Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin 08.02.2016 tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin 12.02.2016 tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince 22.02.2016 tarih ve 11362 sayı ile Kurum kayıtlarına alınan 22.02.2016 tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

 

            Başvuruya ilişkin olarak 2016/507 sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

 

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

 

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle,

 

1) Bilanço bilgilerinin uygun olmadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, hâlbuki bilanço bilgilerinin 2012-2013 yıllarına ait olduğu, bu yıllar üzerinden hesaplandığı ve oranlarının mevzuat ile ihale dokümanına uygun olduğu ve istenilen oranı karşıladığı,

 

2) İdari Şartname’de istekliler tarafından sunulması gereken K1 yetki belgesinin İdari Şartname’nin 7.7’nci maddesine uygun olarak tevsik edilmediği gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ancak sunmuş oldukları belgenin Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nden verilmiş ıslak imzalı mühürlü ve yine Bölge Müdürlüğünce örnektir resmi mührü basılı olan belge sundukları, belge üzerindeki örnektir yazısı ile ilgili kurumdan resmi yazı ile görüş istenebileceği, değerlendirme dışı bırakma işleminin mevzuata aykırı olduğu iddialarına yer verilmiştir.

 

Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

 

1)      Başvuru sahibinin 1’inci iddiasına ilişkin olarak:

 

27.01.2016 tarihinde yapılan ihaleye 5 isteklinin katıldığı, isteklilerden Pekcanlar Turizm Taşımacılık Kuyumculuk Bilgi İşlem Hizmetleri Temizlik İnşaat Medikal Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin teşekkür mektubu sunduğu, Pirkanlılar Taşımacılık Nakliyat Otomotiv Tarım Petrol İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin A1 yetki belgesi sunmadığı ve iş deneyim belgesinin asgari iş deneyim tutarını karşılamadığı gerekçesiyle, başvuru sahibi Ergörmüş İnş. Nak. Tur. Teks. Gıda San. Tic. Ltd. Şti.nin K1 yetki belgesini İdari Şartname’nin belgelerin sunuluş şekli başlıklı maddesine uygun olarak sunmadığı ve ihalede sunulan bilanço bilgilerinin İdari Şartname’ de istenen oranları sağlamadığı gerekçesiyle tekliflerinin değerlendirme dışı bırakıldığı, ihalenin Öner Nakliye Turizm İnşaat Otomotiv Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi üzerinde bırakıldığı ve Gök-Er Taşımacılık Sınır Ticaret İth. İhr. San. ve Tic. Ltd. Şti.nin ihalede ekonomik açıdan en avantajlı ikinci teklif sahibi olarak belirlendiği anlaşılmıştır.

 

Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Bilanço veya eşdeğer belgeler” başlıklı 35’inci maddesinde “(1) Bilançonun veya eşdeğer belgelerin istenildiği ihalelerde ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait;

a) Yayınlanması zorunlu olan yıl sonu bilançosunun veya gerekli bölümlerinin,

b) (a) bendinde belirtilen belgelere eşdeğer belgelerin,       

her ikisinin de idarece istenilmesi zorunludur.

(2) Bilanço veya eşdeğer belgeler kapsamında;

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan aday ve istekliler yıl sonu bilançosunu veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere  serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavirce standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi sunar.

(3) Adayın veya isteklinin ikinci fıkra uyarınca sunduğu belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.

(4) Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

(5) İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

            (6) 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 174 üncü maddesine göre takvim yılından farklı hesap dönemi belirlenen aday ve isteklinin bilançoları için bu hesap dönemi esas alınır.

            (7) Bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun üçüncü fıkradaki kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

            (8) Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

                   

            (10) Aday veya isteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve üçüncü fıkranın (a), (b) ve (c) bentlerinde veya serbest meslek kazanç defteri özetine ilişkin dokuzuncu fıkrada belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.” hükmü yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhale konusu işe ilişkin bilgiler” başlıklı 2’nci maddesinde “1. İhale konusu hizmetin;

a) Adı: DSİ 10 BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ŞOFÖRLÜ TAŞIMA HİZMETİ ALIMI

b) Miktarı ve türü:

10. Bölge Müd. için 28 araç 31 şoför;

101. Şb. Müd. için 21 araç 21 şoför;

102. Şb. Müd. için 5 araç 5 şoför;

103. Şb. Müd. için 7 araç 7 şoför;

104. Şb. Müd. için 4 araç 4 şoför;

65 adet araç ve 68 kişi Şoförlü Taşıma Hizmeti Alımı

Ayrıntılı bilgi idari şartnamenin ekinde yer almaktadır.

c) Yapılacağı yer: DSİ 10. Bölge Müdürlüğü Sorumluluk Sahası dahilinde ve haricinde tüm hizmetlerde kullanılacaktır.”  düzenlemesi,

 

“İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…7.4. Ekonomik ve mali yeterliğe ilişkin belgeler ve bu belgelerin taşıması gereken kriterler:

7.4.2. İsteklinin ihalenin yapıldığı yıldan önceki yıla ait yıl sonu bilançosu veya eşdeğer belgeleri.

a) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağlandığını gösteren bölümlerini,

b) İlgili mevzuatı uyarınca bilançosunu yayımlatma zorunluluğu olmayan istekliler, yıl sonu bilançosunu veya bilançonun gerekli kriterleri sağladığını gösteren bölümlerini ya da bu kriterlerin sağlandığını göstermek üzere serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir tarafından standart forma uygun olarak düzenlenen belgeyi (Standart Form: KİK025.1/H)

sunmaları gerekmektedir.

Sunulan bilanço veya eşdeğer belgelerde;

a) Belli sürelerde nakit akışını sağlayabilmesi için gerekli likiditeye ve kısa dönem (bir yıl) içinde borç ödeme gücüne sahip olup olmadığını gösteren cari oranın (dönen varlıklar/kısa vadeli borçlar) en az 0,75 olması, (hesaplama yapılırken; yıllara yaygın inşaat maliyetleri dönen varlıklardan, yıllara yaygın inşaat hakediş gelirleri ise kısa vadeli borçlardan düşülecektir),

b) Aktif varlıkların ne kadarının öz kaynaklardan oluştuğunu gösteren öz kaynak oranının (öz kaynaklar/toplam aktif) en az 0,15 olması, (hesaplama yapılırken, yıllara yaygın inşaat maliyetleri toplam aktiflerden düşülecektir),

c) Kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının 0,50’den küçük olması,

ve belirtilen üç kriterin birlikte sağlanması zorunludur. Sunulan bilançolarda varsa yıllara yaygın inşaat maliyetleri ile yıllara yaygın inşaat hakediş gelirlerinin gösterilmesi gerekir.         Yukarıda belirtilen kriterleri bir önceki yılda sağlayamayanlar, son iki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu takdirde, son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

İhale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanlar, iki önceki yıla ait belgelerini sunabilirler. Bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabilirler. Bu durumda, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılır.

Bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylanmış olması zorunludur. Yabancı ülkede düzenlenen bilanço veya bilançonun yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığını gösteren bölümlerinin ise o ülke mevzuatına göre düzenlenmesi ve bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış olması gereklidir.

Yabancı ülkede düzenlenen yayımlanması zorunlu olmayan bilançoların veya bunların bölümlerinin ibraz edilmemesi durumunda, yukarıda belirtilen kriterlerin sağlandığı o ülke mevzuatına göre bu belgeleri düzenlemeye yetkili merci tarafından onaylanmış belge ile tevsik edilebilir.

Serbest meslek erbabı tarafından sunulan, ilgili mevzuatına göre düzenlenmiş ve onaylanmış serbest meslek kazanç defteri özetinde gösterilen değerlere göre, son yıla ait toplam gelirin toplam gidere oranının veya son iki yıla ait gelir ve giderlerin parasal tutarlarının ortalaması üzerinden bulunacak oranın en az (1,25) olması şartı aranır. Serbest meslek kazanç defteri özetinin serbest muhasebeci, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir ya da vergi dairesince onaylı olması gerekir.

İsteklinin ortak girişim olması halinde, ortakların her birinin istenen belgeleri ayrı ayrı sunması ve yukarıda belirtilen kriterleri sağlaması zorunludur.” düzenlemesi yer almaktadır.

 

 Yukarıda aktarılan mevzuat hükümleri ve İdari Şartname’nin ilgili maddelerinde isteklilerin bilanço veya eşdeğer belge kapsamında ihale tarihinden önceki yıla ait belgeleri sunmalarının gerektiği, ihale tarihinden bir önceki yılda kriterleri sağlayamayanların son iki yıla ait belgelerini sunabileceği, bu durumda son iki yılın parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılacağı, ihale veya son başvuru tarihi yılın ilk dört ayında olan ihalelerde, bir önceki yıla ait belgelerini sunmayanların, iki önceki yıla ait belgelerini sunabileceği, bu belgelerde yeterlik kriterini sağlayamayanlar ise iki önceki yılın belgeleri ile üç önceki yılın belgelerini sunabileceği, belgeleri sunulan yılların parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yeterlik kriterlerinin sağlanıp sağlanmadığına bakılacağı düzenlenmiştir.

 

Başvuru sahibi istekli tarafından bilanço veya eşdeğer belge kapsamında, 2013 ve 2014 yıllarına ait SMMM onaylı kurumlar vergisi beyannamesi ile 18.01.2016 tarihli SMMM onayının bulunduğu 2012 ve 2013 yıllarındaki bilgiler esas alınarak düzenlenmiş bilanço bilgileri tablosunun sunulduğu, teklif zarfı kapsamında 2015 yılına ait bilanço veya eşdeğer belgenin sunulmadığı, ancak ihale tarihi yılın ilk dört ayı içinde yer aldığından iki önceki yıla ait bilgiler üzerinden hesaplama yapılabileceği anlaşılmış olup bilanço bilgileri tablosunda yer alan bilgiler ile sunulan vergi beyannamesinin ekinde yer alan 2014 yılı tek düzen hesap planı ayrıntılı bilanço ve ayrıntılı gelir tablosunda yer alan bilgilerden cari oranının 0,5834, öz kaynak oranının 0,2871, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının ise 0,2105 olduğu, isteklinin 2014 yılı bilgilerinde cari oranının istenilen oranı sağlamadığı (en az 0,75 olması gerektiği) görülmüştür. Bu nedenle mevzuat hükümleri gereğince 2014 ve 2013 yıllarına ait parasal tutarlarının ortalaması üzerinden yapılan hesaplamada cari oranın 0,6503, öz kaynaklar oranının 0,3678, kısa vadeli banka borçlarının öz kaynaklara oranının ise 0,1185 olduğu, ortalamalar üzerinden yapılan hesaplama sonucunda da cari oranının istenilen oranı karşılamadığı anlaşılmıştır. Başvuru sahibi Ergörmüş İnşaat Nakliye Turizm Tekstil Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti.nin itirazen şikayet dilekçesinde belirttiği gibi 2012 yılına ait bilanço bilgilerinin mevzuat gereği hesaplamaya dahil edilemeyeceği anlaşıldığından başvuru sahibinin iddiası yerinde görülmemiştir.

 

2) Başvuru sahibinin 2’nci iddiasına ilişkin olarak:

 

            Hizmet Alımı İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nin “Belgelerin Sunuluş Şekli” başlıklı 31’inci maddesinde “ (1) Bu Yönetmeliğin uygulanmasında idareler; belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini isterler. Bu kapsamda sunulan fatura örnekleri de asıl olarak kabul edilir. Adaylar veya istekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale veya son başvuru tarihinden önce idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini başvuruları veya teklifleri kapsamında sunabilirler. Bu yönde yapılacak başvuruların, ihaleden önce idarenin ilgili birim yetkilisi veya bu hususta görevlendirilmiş personelince karşılanması zorunludur.

(2) Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmez. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde, Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri veya bunların noter onaylı suretleri de kabul edilir.” hükmü,

 

“Başvuruların ve tekliflerin alınması, açılması ve belgelerdeki bilgi eksikliklerinin tamamlatılması” başlıklı 56’ncı maddesinde “…(4) Başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan belgelerden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler idarelerce tamamlatılamaz.

            (5) Başvuru ve teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmaması kaydıyla, sunulan belgelerde bilgi eksikliği bulunması halinde idarece belirlenen sürede bu eksik bilgilerin tamamlanması yazılı olarak istenir. Bu çerçevede, tamamlatılması istenen bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak, idare tarafından iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilir. Belirlenen sürede bilgileri tamamlamayanların başvuru veya teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve geçici teminatları gelir kaydedilir.

            (6) İdarelerce bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin olarak verilen süre içinde aday veya isteklilerce sunulan belgelerin, son başvuru veya ihale tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi halinde, bu belgeler, aday veya isteklinin son başvuru veya ihale tarihi itibarıyla ihaleye katılım şartlarını sağladığını göstermesi gereklidir.” hükmü,

 

Kamu İhale Genel Tebliği’nin “İdarelerce belgelerdeki eksik bilgilerin tamamlatılması” başlıklı 16.6.1’inci maddesinde “16.6.1 İhale dokümanında başvuru veya teklif zarfı içinde sunulması istenilen belgeler ve bu belgelere ilgili mevzuat gereğince eklenmesi zorunlu olan eklerinden herhangi birinin, aday veya isteklilerce sunulmaması halinde, bu eksik belgeler ve ekleri idarelerce tamamlatılmayacaktır. Ancak,

a) Geçici teminat ve teklif mektuplarının Kanunen taşıması zorunlu hususlar hariç olmak üzere, sunulan belgelerde ihale sonucu açısından teklifin esasını değiştirecek nitelikte olmayan bilgi eksikliklerinin bulunması halinde, bu tür bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgeler,

b) Aday ve isteklilerce sunulan ve başka kurum, kuruluş ve kişilerce düzenlenen belgelerde, belgenin taşıması zorunlu asli unsurlar dışında, belgenin içeriğine ilişkin tereddüt yaratacak nitelikte olan ve belgeyi düzenleyen kurum, kuruluş veya kişilerden kaynaklanan bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgeler,

İdarelerce tamamlatılacaktır. Bu çerçevede, bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgeler, idarece ilgili kurum veya kuruluştan re’sen istenebilir. Söz konusu belgelerin aday veya istekliler tarafından tamamlatılmasının istenilmesi halinde ise bilgi eksikliklerinin giderilmesine ilişkin belgelerin niteliği dikkate alınarak idarelerce aday veya isteklilere iki iş gününden az olmamak üzere makul bir tamamlama süresi verilecektir.

16.6.2. İdarelerce bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin olarak verilen süre içinde aday veya isteklilerce sunulan belgelerin, başvuru veya ihale tarihinden sonraki bir tarihte düzenlenmesi halinde, bu belgeler, aday veya isteklinin başvuru veya ihale tarihi itibarıyla ihaleye katılım şartlarını sağladığını tevsik etmesi halinde kabul edilecektir.

16.6.3. Bilgi eksikliklerinin tamamlatılmasına ilişkin belgelerin yazılı olarak istenilmesi ve aday ve isteklilerce bir dilekçe ekinde sunulması gerekmektedir. İdarece belirlenen sürede eksik bilgileri tamamlamayan aday ve isteklilerin başvuruları veya teklifleri değerlendirme dışı bırakılır ve isteklilerin geçici teminatları gelir kaydedilir.

16.6.4. İlgili mevzuatına göre ihaleye katılma şartı olarak istenmesi gereken belge veya bilgilerin idarece istenmediği ve bu durumun tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında tespit edildiği hallerde, idarelerce bu tür belge veya bilgiler başvuruların ya da tekliflerin değerlendirilmesi aşamasında aday veya isteklilerden talep edilemeyecek ve tamamlatılamayacaktır.”  açıklaması yer almaktadır.

 

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde “…

h)

İhaleye katılacak olan istekliler; İhale konusu hizmetin yerine getirilmesinde, Ulaştırma Bakanlığının Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükmü gereğince;

1) İstekli, kendi adına kayıtlı olan, binek taşıtlar için A1 yetki belgesini teklifi ile birlikte verecektir.

2) İstekli, kendi adına kayıtlı olan, pick-up ve panelvan cinsi taşıtlar için K1 ve/veya R1 ve/veya L1 yetki belgesini teklifi ile birlikte verecektir.

3) İstekli, Karayolları Taşıma Yönetmeliği gereğince minibüs sınıfına giren şoförü dâhil 10 kişi ve daha üstü kiralık taşıtlar için, D2 yetki belgesini teklifi ile birlikte verecektir.

            7. Belgelerin sunuluş şekli:

7.7.1. İstekliler, yukarıda sayılan belgelerin aslını veya aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini vermek zorundadır. Ancak, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Nizamnamesinin 9 uncu maddesinde yer alan hüküm çerçevesinde Gazete idaresince veya Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine bağlı odalarca “aslının aynıdır” şeklinde onaylanarak isteklilere verilen Ticaret Sicili Gazetesi suretleri ile bunların noter onaylı suretleri de kabul edilecektir. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden temin edilebilen ve teyidi yapılabilen ihaleye katılım ve yeterlik belgelerinin internet çıktısı sunulabilir.

7.7.2. Noter onaylı belgelerin aslına uygun olduğunu belirten bir şerh taşıması zorunlu olup, sureti veya fotokopisi görülerek onaylanmış olanlar ile “ibraz edilenin aynıdır” veya bu anlama gelecek bir şerh taşıyanlar geçerli kabul edilmeyecektir.

7.7.3. İstekliler, istenen belgelerin aslı yerine ihale tarihinden önce İdare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şekilde şerh düşülen suretlerini tekliflerine ekleyebilirler.”  düzenlemesi yer almaktadır.

 

Yukarıda aktarılan Yönetmelik hükümleri ve İdari Şartname düzenlemeleri uyarınca isteklilerin başvuru veya ihale teklif dosyasında esas olarak belgelerin aslını sunmaları gerektiği, istekli tarafından belgenin aslının sunulmasının tercih edilmediği durumlarda belgelerin aslına uygunluğu noterce onaylanmış örneklerini veyahut idare tarafından “aslı idarece görülmüştür” veya bu anlama gelecek şerh düşülen suretlerini teklifleri kapsamında sunabilecekleri düzenlenmiştir. İhaleyi yapan idarece “aslı idarece görülmüştür” şerhinin idarenin ilgili birim yetkilisi veya bu konuda görevlendirilmiş personelince düşülmesi gerekmektedir.

 

İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde ihaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterlerine yer verilmiş olup, bu kapsamda anılan Şartname ’nin 7.1.(h) maddesinde isteklilerden teklifleri ile birlikte K1 yetki belgesini sunmaları istenilmiştir. Başvuru sahibi istekli Ergörmüş İnş. Nak. Tur. Teks. Gıda San. Tic. Ltd. Şti. tarafından teklif dosyasında üzerinde  “Örnektir” ibaresinin yer aldığı DİY.U.NET.K1.21.159532 numaralı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmiş K1 belgesinin sunulduğu görülmüştür. Her ne kadar başvurunun sonuçlandırılması için belgeyi düzenleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü’nden “Örnektir” ibaresinin mahiyetine ilişkin bilgi alınması gerektiği anlaşılmışsa da 1’inci iddianın incelenmesi sonucunda isteklinin bilanço bilgilerinin istenilen kriterleri sağlamadığı anlaşıldığından, usul ekonomisi ilkesi gereği başvurunun mümkün olan en kısa sürede sonuçlandırılmasını teminen başvuruyla ilgili belgeyi düzenleyen idareden bilgi istenilmesine gerek bulunmadığı anlaşılmıştır.

 

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun’un 65’inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen 30 gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

 

Anılan Kanun’un 54’üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

 


Oybirliği ile karar verildi.

 

 

 

Mahmut GÜRSES

Başkan

 

Kazım ÖZKAN

II. Başkan

Ahmet ÖZBAKIR

Kurul Üyesi

Mehmet Zeki ADLI

Kurul Üyesi

 

Hasan KOCAGÖZ

Kurul Üyesi

Hamdi GÜLEÇ

Kurul Üyesi

Dr. Mehmet AKSOY

Kurul Üyesi

 

 

 

 

 

 

 

Related Posts

Banka Referans Mektubunda “Serbest Mevduat” Yazısı Olması Durumu Mevzuata Uygun mudur?

Banka Referans Mektubunda “Serbest Mevduat” Yazısı Olması Durumu Mevzuata Uygun mudur? Toplantı No : 2009/076 Gündem No : 57 Karar Tarihi : 19.10.2009 Karar No : 2009/UH.I-2568 Şikayetçi: Ay –…

Yapım İşlerinde Yaklaşık Maliyetin Tespiti

Yapım İşlerinde Yaklaşık Maliyetin Tespiti Yaklaşık maliyete ilişkin ilkeler MADDE 8 – (1) İdare tarafından, ihale onay belgesi düzenlenmeden önce, bu Yönetmelikte belirlenen esas ve usullere göre miktar tespiti ve…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Gelirlerden takipli alacaklar hesabı

  • By admin
  • Ocak 5, 2025
  • 65 views
Gelirlerden takipli alacaklar hesabı

Derneğin Feshi Nasıl Yapılır?

  • By admin
  • Ocak 5, 2025
  • 77 views
Derneğin Feshi Nasıl Yapılır?

JOINT VENTURE (ORTAK GİRİŞİM) SÖZLEŞMELERİ VE TÜRK MEVZUATINDAKİ DURUMU

  • By admin
  • Ocak 5, 2025
  • 104 views
JOINT VENTURE (ORTAK GİRİŞİM) SÖZLEŞMELERİ VE TÜRK MEVZUATINDAKİ DURUMU

Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

  • By admin
  • Ocak 5, 2025
  • 111 views
Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Sistemi Nedir? Nasıl Çalışır?

Araç Kiralama İhalesinde Yakıt Dahil Edilir mi?

  • By admin
  • Ocak 5, 2025
  • 95 views
Araç Kiralama İhalesinde Yakıt Dahil Edilir mi?

Taşınır Konsolide Görevlileri Kimdir? Taşınır Konsolide Görevlileri Ne İş Yapar?

  • By admin
  • Ocak 5, 2025
  • 98 views
Taşınır Konsolide Görevlileri Kimdir? Taşınır Konsolide Görevlileri Ne İş Yapar?