BİLGİ EDİNME DEĞERLENDİRME KURULU İLKE KARARLARI

Mevzuat-17

 

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 14’üncü maddesinde BEDK’nun yapısı, görevleri ve çalışma yapısı düzenlenmiştir. Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hak-kında Yönetmeliğin 25’inci maddesinde; “Kurul; bilgi edinme başvurusuyla ilgili olarak yapılacak itirazlar üzerine, Kanunun 16 ve 17’nci maddelerinde öngörülen sebeplere dayanılarak verilen kararları inceler ve karara bağlar; kurum ve kuruluşlar için bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin olarak kararlar verir. Kurul, bilgi edinme hakkının kullanılmasına ilişkin hususları düzenlemeye yetkilidir.” Hükmü yer almaktadır. Bu bağlamda uygulamada ortaya çıkan veya çıkabilecek sorunların çözümlenmesine yönelik olarak Kurul bir takım ilke kararları almıştır. Uyulması zorunlu olan bu kararlara aşağıda yer verilmiştir.

Bilgi edinme başvurularında 2005 yılı içerisinde uygulanacak ücret tarifesi hakkında 25.03.2005 tarih ve 2005/1 sayılı İlke Kararı: 2005 yılı Bütçe Kanununda bilgi edinme başvurula-rında uygulanacak ücret tarifesine ilişkin ilkelerin belirlenmemiş olması nedeniyle, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunun 14’üncü maddesi uyarınca Kurulumuz bilgi verme yükümlüsü olan kamu kurum ve kuruluşları tarafından 2005 yılı için: 1- Kopyalama ücreti olarak A3 ve A4 kağıtları için sayfa başına 50 Yeni Kuruşu aşmayacak tutarda, 2- Postalama ücreti olarak ise Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğünce belirlenen tarife tutarında bilgiye erişim ücreti alınmasına … karar verilmiştir.

Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itirazda bulunma süresi hakkında 06.04.2005 tarih ve 2005/2 sayılı İlke Kararı: Kurulumuza yapılan itirazlarda sürelerle ilgili olarak, 1- 15 günlük Kurula itiraz süresinin, Kurum veya Kuruluşun cevabının başvuru sahibine tebliğinden itibaren başlamasına; itiraz dilekçesinde tebellüğ tarihi belirtilmemiş ise 7 (yedi) günlük tebligat süresinin tarafımızdan eklenmesine, 2- İtiraz dilekçesinin yanlış makam dahil resmi kurum veya kuruluşa ilk ulaştığı tarihin “Kurula itiraz tarihi” sayılmasına, 3- Kurula posta yoluyla yapılacak itirazlarda, dilekçenin Kurula ulaştığı tarihin itiraz tarihi sayılmasına, 4- 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun “İtiraz usulü” başlıklı 13 üncü maddesi ile Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin “İtiraz usulü” başlıklı 24 üncü maddesinde, başvuru yapılan kurum veya kuruluşun talep edilen bilgileri eksik vermesi veya vermemesi gibi hallerde, başvuru sahibince aynı kurum veya kuruluşa itiraz edilebileceğine ilişkin bir usulün öngörülmediği, itirazın Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu’na ya da yargıya yapılabileceğinin öngörüldüğü, bu nedenle Kurulumuza itiraz için söz konusu maddelerde belirtilen 15 günlük sürenin kurum veya kuruluşun başvuru karşısında verdiği “ilk red cevabının” ilgiliye tebliğinden itibaren başlamasına, … karar verilmiştir.

Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itiraz usulü hakkında 06.04.2005 tarih ve 2005/3 sayılı İlke Kararı: Bilgi Edinme Hakkı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik’in 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrası gereğince Kurulumuza itirazların yazılı başvuru ile yapılması gerekmektedir. Elektronik posta, faks vb. araçlarla yapılacak itirazlar Kurulumuzca anılan Yönetmelik hükmü gereğince işleme alınmayacaktır. İtiraz başvurularının daha süratli ve sağlıklı karara bağlanabilmesi için itiraz dilekçelerinin, ilgili kurum veya kuruluşa yapılan bilgi edinme başvurusu ile bu kurum veya kuruluştan alınan cevabi yazının birer örneklerini ekinde içermesi ve cevabi yazının tebellüğ tarihinin belirtilmesi gerekmektedir.

Devlet memurlarının Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna itirazları hakkında 06.04.2005 tarih 2005/4 sayılı İlke Kararı: 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında kurumlarına bilgi edinme başvurusunda bulunan devlet memurlarının başvurularını“ Devlet Memurlarının Şikayet ve Müracaatları Hakkındaki Yönetmelik” hükümlerine göre hiyerarşik silsile yolu ile yapmaları gerekip gerekmediği hususunda uygulamada tereddüde düşülmüş olduğu görüldüğünden 4982 sayılı Kanunun 14 üncü maddesi uyarınca Kurulumuzca; Bilgi Edinme Hakkı Kanununun bireysel bir hak olan bilgi edinme hakkının kullanılmasını düzenlemesi ve Kanunun 6’ncı maddesinde bilgi edinme başvuruları için devlet memuru olup olmama ayrımı yapılmadan herkesi kapsayan bir başvuru usulünün belirtilmiş olması nedeniyle devlet memurları için Kanunda düzenlenen dışında başka bir başvuru usulünün kabul edilmesinin mümkün olmadığına, devlet memurlarının yaptığı bilgi edinme başvurularında da 4982 sayılı kanunun 6’ncı maddesinde belirlenen başvuru usulünün uygulanması gerektiğine … karar verilmiştir.

İtiraz dilekçelerinde yer almayan eksik evrakın tamamlanması hakkında 06.04.2005 tarih 2005/5 sayılı İlke Kararı: Kurulumuza yapılan itirazlarda, itiraz dilekçesinin ekinde kurum veya kuruluşa yapılan bilgi edinme başvurusu ile bu kurum veya kuruluştan alınan cevabi yazının birer örneğinin bulunmaması halinde itiraz edene yazılarak eksik evrakın tamamlanması istenilmektedir. Bazı itiraz sahiplerinin eksik evrakı uzunca bir süre geçmesine rağmen tamamlamadıkları görülmektedir. Bu durumda, İtiraz dilekçeleri ile ilgili işlem süreci sonlandırılamamaktadır. Bu nedenle, Kurulumuzca eksik evrakın tamamlanması için ilgiliye yazılmasından itibaren 30 gün içinde eksik evrakı tamamlamayan itiraz sahibinin itirazından vazgeçmiş sayılarak, dilekçesinin işlemden kaldırılmasına … karar verilmiştir.

Related Posts

Kapora Nasıl Yazılır? Kapora mı, kaparo mu?

Kapora Nasıl Yazılır? Kapora kelimesi söylenişi ve yazılışı zor bir kelimedir….Özellikle söylenirken insanlar kapora kelimesini söylerken zorluk çekmektedir..Bu kelime kimi zaman kopora, kimi zaman kaparo, kimi zaman kopara olarak söylenir…

2019 Yılı ve Geçmiş Yıllar Yasal Faiz Oranları

2019 Yılı ve Geçmiş Yıllar Yasal Faiz Oranları 2019 yılında da önceki yıllarda uygulanan yasal faiz oranları uygulanacaktır… Yasal faiz oranlarındaki değişmeleri sitemizden takip edebilirsiniz…. Geçmiş Yıllar Yasal Faiz Oranları…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Bütçenin Uygulanması ve Harcama Süreci

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 6 views
Bütçenin Uygulanması ve Harcama Süreci

Fiyat Dışı Unsur Puanı Nedir?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 7 views
Fiyat Dışı Unsur Puanı Nedir?

Geçici Köy Korucularına Yapılan Maaş Ödemesi Ve Ödenme Biçimi

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 24 views
Geçici Köy Korucularına Yapılan Maaş Ödemesi Ve Ödenme Biçimi

Sürekli Görev Yolluğu Ödemesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 9 views
Sürekli Görev Yolluğu Ödemesi İçin Gereken Evraklar Nelerdir?

Taşınır Mal İşlemlerinde Kullanılan Defter ve Belgeler Nelerdir?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 8 views
Taşınır Mal İşlemlerinde Kullanılan Defter ve Belgeler Nelerdir?

Kapora Nasıl Yazılır? Kapora mı, kaparo mu?

  • By admin
  • Kasım 22, 2024
  • 14 views
Kapora Nasıl Yazılır? Kapora mı, kaparo mu?