HACZEDİLMEZLİK ANLAŞMASI, HACZEDİLMEZLİK ŞİKAYETİ, MAL VE MAAŞIN HACZİ

Haciz-2
T.C.
YARGITAY
12. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO. 2010/2066
KARAR NO. 2010/3971
KARAR TARİHİ. 23.2.2010

>HACZEDİLMEZLİK ANLAŞMASI–HACZEDİLMEZLİK ŞİKAYETİ–MAL VE MAAŞ HACZİ

2004/m.83

ÖZET : 538 sayılı yasa ile İİK. nun 83/a maddesi gereğince borçlunun, hacizden önceki bir dönemde haczi mümkün olmayan bir mal veya hakkın haczedilemeyeceğine dair alacaklıyla yapmış olduğu anlaşma geçerli değildir Anılan maddenin amacını açıklayan gerekçesinde de “borçlunun, hacizden önce sonuçlarını tahmin edemeyeceği cihetle, bir mal veya maaş yahut ücretin haczedilemeyeceği yolunda şikayette bulunmayacağını bildirmesinin, lehine olan yasa hükmünün uygulanmasından feragat etmesinin hükümsüz sayılacağı, zira bu malın ne derece haczedilemez olduğunun borçlunun ve ailesinin haciz anındaki durumlarına göre saptanabileceği ifade olunmuştur. Bu durumda haciz sırasında ya da haciz işleminin gerçekleşmesinden sonraki dönemde borçlu haczedilmesi mümkün olmayan mal ve haklarla ilgili olarak bu hakkından vazgeçebilir.
Borçlunun muvafakati borçlu hakkında takip kesinleşmeden önce olduğu gibi maaşına haciz uygulanmadan da önce olduğunda geçerli değildir.

DAVA : Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki borçlu tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü:

KARAR : Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
17.04.2008 tarih ve 5754 sayılı yasanın 56. maddesi ile değişik 5510 sayılı yasanın 93. maddesi “Bu kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının Genel Sağlık Sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler 88.maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez.” Anılan yasa hükmü 2008 yılı Ekim ayı başında yürürlüğe girmiş olup, emekli sandığından alınmakta olan emekli maaşlarını da kapsar.
6.3.1965 günlü resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 538 sayılı yasa ile İİK. nun 83/a maddesi gereğince borçlunun, hacizden önceki bir dönemde haczi mümkün olmayan bir mal veya hakkın haczedilemeyeceğine dair alacaklıyla yapmış olduğu anlaşma geçerli değildir Anılan maddenin amacını açıklayan gerekçesinde de “borçlunun, hacizden önce sonuçlarını tahmin edemeyeceği cihetle, bir mal veya maaş yahut ücretin haczedilemeyeceği yolunda şikayette bulunmayacağını bildirmesinin, lehine olan yasa hükmünün uygulanmasından feragat etmesinin hükümsüz sayılacağı, zira bu malın ne derece haczedilemez olduğunun borçlunun ve ailesinin haciz anındaki durumlarına göre saptanabileceği ifade olunmuştur. Bu durumda haciz sırasında ya da haciz işleminin gerçekleşmesinden sonraki dönemde borçlu haczedilmesi mümkün olmayan mal ve haklarla ilgili olarak bu hakkından vazgeçebilir. ( HGK. 31.3.2004 tarih 2004/12-202 E.196 K, 31.3.2004 tarih 2004/12-167 E. 185.K. )

Somut olayda şikayetçi N…. Başaran’ın 14.07.2008 tarihinde yapılan haciz sırasında dosya borcuna icra kefili olduğu ve emekli maaşının haczine muvafakat ettiği, örnek 4-5 nolu icra emrinin ise adı geçene 08.09.2008 tarihinde tebliğ edildiği ve 24.09.2008 tarihinde icra dairesince emekli maaşına haciz uygulandığı anlaşılmıştır.

Bu durumda borçlunun muvafakati borçlu hakkında takip kesinleşmeden önce olduğu gibi maaşına haciz uygulanmadan da önce olduğunda geçerli değildir.

O halde, mahkemece maaş haczine yönelik şikayetin kabulü yerine yazılı gerekçe ile reddi isabetsizdir.

SONUÇ : Borçlunun temyiz itirazlarının kısmen kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK. 366 ve HUMK.’nun 428. maddeleri uyarınca BOZULMASINA, 23.02.2010 gününde oybirliği ile karar verildi. yarx

  • Related Posts

    Kıdem Tazminatı Hesaplarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

    KIDEM TAZMİNATI HESAPLARKEN EZBERE DEĞİL YARGI KARARINI DA DEĞERLENDİREREK HESAPLAYIN İşçi belirli yada belirsiz iş sözleşmesine göre çalışsın, Kanun’da belirtilen  hallerde kıdem tazminatı ödenmesi mümkündür. Belirli süreli iş sözleşmelerinde, belirli…

    Devlet memuru işyeri açabilir mi, şirket ortağı olabilir mi?

    Dеvlеt mеmurlarının, ticarеt vе diğеr kazanç gеtirici faaliyеtlеrdе bulunmalarını yasaklayan düzеnlеmе, 657 sayılı Dеvlеt Mеmurları Kanunu’nun 28. maddеsindе yеr almaktadır. Bu maddеyе görе; ‘’Mеmurlar Türk Ticarеt Kanunu’na görе (tacir) vеya…

    Bir yanıt yazın

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

    Kaçırdığın Haberler

    Vergi Dairesi Nerde Kurulur?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 5 views

    7256 Sayılı Torba Kanun Nedir? Kanunda Yer Alan Hükümlerin Özeti…..

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 7 views
    7256 Sayılı Torba Kanun Nedir? Kanunda Yer Alan Hükümlerin Özeti…..

    Kopuz Nedir? Kopuz Akordu Nasıl Yapılır?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 55 views
    Kopuz Nedir? Kopuz Akordu Nasıl Yapılır?

    Az Vergi Ödemenin Yolları Nelerdir?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 9 views
    Az Vergi Ödemenin Yolları Nelerdir?

    Harcırah kanununa göre aile fertleri kimlerdir

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 16 views
    Harcırah kanununa göre aile fertleri kimlerdir

    Bütçe Gelirlerinden Red ve İadeler Nedir?

    • By admin
    • Kasım 22, 2024
    • 15 views
    Bütçe Gelirlerinden Red ve İadeler Nedir?