Huzur Hakkı Nedir? Huzur Hakkı Ne Kadar? Huzur Hakkı Kimlere Ödenir?

Huzur Hakkı Nedir? Huzur Hakkı Ne Kadar? Huzur Hakkı Kimlere Ödenir?

Huzur Hakkı….

Tüzel kişilerde yönetim kurulunda yer alan kişilere kişilere, bu kurullar da görev yapmaları nedeniyle ödenmekte olan paraya denir…..

Genellikla kamu sektöründe belli görevlerde çalışan kimselere maddi olarak destek sağlamak amacıyla bu tarz görevlendirmeler yapılagelmektedir….

İşte huzu hakkı ile ilgili tüm detaylar……

“Huzur Hakkı hesaplamam gerekiyor, ama nasıl yapacağımı bilmiyorum,” diyenlerdenseniz bu yazımızda Huzur Hakkı hesaplamasını ve kesinti yapmanız gereken vergi yüzdelerini beş dakikada öğrenebilirsiniz.

Huzur Hakkı Nedir?

Şirket ortakları, şirket müdürleri ve yönetim kurulu üyelerinin kanunen belli sorumluluk ve yükümlüleri vardır. Huzur Hakkı, bu kişilerin sorumluluk ve yükümlülükleri nedeni ile karşılaşabilecekleri riskleri azaltmak amacıyla belirlenen maddi karşılıktır.

Huzur hakkı kimlere ödenir?

Huzur Hakkı ödemesi anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketler için müdür sıfatına sahip ortaklar ve müdür olmayan ortaklara yapılabilir.

Huzur Hakkı hesaplanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Şirketin huzur hakkı vermesi için bunun şirket esas sözleşmesinde belirtilmesi ya da karar defterinde karara alınması gerekir ancak noter tasdiki gerekmez. Yine de özellikle birden çok ortaklı şirketlerde ileride bir itiraz olması söz konusu ise tescil yaptırılması daha uygun olur.

Huzur hakkı hesaplanırken Gelir ve Damga vergisi kesintisi yapılır. Gelir vergisi oranları 2019 senesi için aşağıdaki gibidir. Vergi hesaplanan tutarlar ve oranlar yıldan yıla değişebilir.

18.000 TL’ye kadar %15
40.000 TL’nin 18.000 TL’si için 2.700 TL fazlası %20
98.000 TL’nin 40.000 TL’si için 7.100 TL, (ücret gelirlerinde 148.000 TL’nin 40.000 TL’si için 7.100 TL), fazlası %27
98.000 TL’den fazlasının 98.000 TL’si için 22.760 TL, (ücret gelirlerinde 148.000 TL’den fazlasının 148.000 TL’si için 36.260 TL), fazlası %35

Damga vergisi oranı ise binde 9,48’dir. Ücreti net olarak öderseniz yukarıdaki oranlar nispetinde brütleştirerek vergi hesaplamanız gerekir.

Örnek vermek gerekirse 2019 yılı Ocak ayı için (%15 ve %20 vergi dilimleri) net 15.000 TL’lik bir huzur hakkı ödemesinde hesaplama aşağıdaki şekilde olacaktır.

Huzur Hakkı (Brüt Tutar) 17.996 TL
Gelir Vergisi 2.859 TL
Damga Vergisi 137 TL
Huzur Hakkı (Net Tutar) 15.000 TL

Bir kere net 15.000 TL’lik huzur hakkı verdiğinizde, aynı yıl içerisinde tekrar huzur hakkı vermek isterseniz vergi hesaplamasına kaldığınız yerden devam etmek zorundasınız. Net 15.000 TL’nin brüt tutarı yukarıda görüldüğü gibi 17.996 TL’dir ve %15 ve %20 olmak üzere 2 vergi ayrı dilimine girmektedir.

Aynı yıl içerisinde tekrar vereceğiniz huzur hakkının hesaplanmasında vergi diliminizi %15’ten değil, kaldığınız vergi dilimi olan %20’den ve brüt tutar olan 17.996 TL’den devam ettirmelisiniz.

Huzur Hakkı ücret sınıfına girdiği için asgari geçim indirimine tabidir ancak sigorta primine tabi değildir. Huzur hakkı için de bordro düzenlenmesi gerekir.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde ödenen huzu hakkı ne kadar?

‘HUZUR HAKKI’

İBB’nin şirketleri içinde yönetim kurulu başkan ve yardımcılarına memur maaşlarına ek olarak, ‘huzur hakkı’ adı altında düzenli aylık ödeme yapılıyor. Halen geçerli olan 29 Mart 2018 tarihli İGDAŞ Yönetim Kurulu karında ücretler konusunda şu bilgi yer alıyor:

“Yönetim Kurulu Başkanına aylık net 14 bin 200 TL., Yönetim Kurulu Başkan Vekiline aylık net 8 bin 950 TL., yönetim kurulu üyelerine aylık net 4 bin 950 TL huzur hakkı ödemesine oybirliği ile karar verildi.”

Huzur Hakkının Vergisel Boyutu….

HUZUR HAKKI NEDİR – ÜCRET NEDİR ? LİMİTED ŞİRKET VE ANONİM ŞİRKETİ YÖNETENLERE ÖDENEN PARALAR HUZUR HAKKI MI?  YOKSA ÜCRET Mİ ? SAYILIR

Anonim Şirketler Yönetim Kurulları vasıtasıyla, Limited Şirketler ise Müdürler vasıtasıyla yönetilmektedir. Bu nedenle Bu makalemizin konusu da Şirketleri yönetenlere ödenen YÖNETME İŞLEVİ karşılığı ödenen paralar hangi hallerde HUZUR HAKKI, hangi hallerde ise ÜCRET sayılacağı yönünde siz şirket sahiplerine bilgilendirmektir.

Kelime Anlamı ile Huzur Hakkı: “ Belli bir konuyu görüşmek için toplanan bir kurulun üyelerine ödenen paralardır.” Şeklinde tanımlanmaktadır.

Aynı şekilde Kelime Anlamı itibari ile ücret ise, “bir emeğe karşılık olarak verilen para, işgücünün ederi” şeklinde tanımlanmaktadır.

Ayrıca Gelir Vergisi Kanunda Ücret; işverene tabi belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.

Gelir Vergisi kanunu uygulanmasında, aşağıda yazılı ödemeler de ücret sayılır.

1. 23 üncü maddenin 11 numaralı bendine göre istisna dışında kalan emeklilik, maluliyet, dul ve yetim aylıkları;

2. Evvelce yapılmış veya gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında verilen para ve ayınlarla sağlanan diğer menfaatler;

3. Türkiye Büyük Millet Meclisi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri ile özel kanunlara veya idari kararlara göre kurulan daimi veya geçici bütün komisyonların üyelerine ve yukarıda sayılanlara benzeyen diğer kimselere bu sıfatları dolayısiyle ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

4. Yönetim ve denetim kurulları başkanı ve üyeleri ve tasfiye memurlarına bu sıfatları dolayısiyle ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

5. Bilirkişilere, resmi arabuluculara, eksperlere, spor hakemlerine ve her türlü yarışma jürisi üyelerine ödenen veya sağlanan para, ayın ve menfaatler;

6. Sporculara tranfer ücreti veya sair adlarla yapılan ödemeler ve sağlanan menfaatler.

Ayrıca 6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu’nun 394. Maddesinde; “ Yönetim Kurulu üyelerine, tutarı esas sözleşmeyle veya genel kurul kararıyla belirlenmiş olmak şartıyla huzur hakkı, ücret, ikramiye ve yıllık kardan pay ödenebilir.” Demektedir.

Eski TTK.’da  MADDE 333 ise, “Aksine esas mukavelede hüküm olmadığı takdirde idare meclisi azalarına her toplantı günü için bir ücret verilir. Ücret miktarı esas mukavelede tayin edilmemişse umumi heyetçe tayin olunur.” Demekteydi

Yeni ve Eski TTK. Uygulamasında temel şart Yöneticilere ödenecek Ücret veya Huzur haklarının ödenebileceği, Ana Sözleşme veya Genel Kurul (Limited Şirketlerde Ortaklar Kurulu) kararına bağlanması gerekmektedir.

Bu açıklamalar sonucunda Şirketleri yönetenlerin elde ettiği gelirleri aşağıdaki şekilde ayırmak gerekir.

a)       Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyeleri : Genel Kurul ve Ana Sözleme ile belirlenmek şartıyla HUZUR HAKKI,

b)       Anonim Şirket Müdürleri : (Ortak olsun olmasın veya İş Akdi ile çalışsın çalışmasın elde ettikleri gelir ÜCRETTİR.

c)       Limited Şirket Müdürleri : Ortak olsun olmasın veya İş akdi olsun veya olmasın ödenen paralar şirkette devamlı çalışmak zorunda oldukları ve işi fiilen sevk ve idare ettikleri için ÜCRETTİR.

d)       Ancak Hem Anonim Şirket Yöneticilerine (Yönetim Kurulu veya Müdürlere) hem de Limited Şirket Yöneticilerine (Müdürlerine) Kar Payı Verilebilir. Kar Paylarından ödenen bu paralar da Ücret olarak Vergilendirilir.

SONUÇ :

Bize göre, Anonim Şirket Yönetim Kurulu üyelerine Genel Kurul veya Ana Sözleşme ile belirlenen para ve ayın veya menfaatler HUZUR Hakkı olarak nitelendirilmelidir. Ancak Limited Şirket Müdürlerinin aynı şekilde şirketi yönetme işini fiilen sevk ve idare ederek aldıkları için, Müdürlere ödenen para, ayın veya menfaatleri ÜCRET olarak nitelendirmek gerekir.

Gelir Vergisi Kanunu açısından hem HUZUR HAKKI, hem de emek karşılığı ödenen paraların tamamı ÜCRETLER sınıfında yer almaktadır.

Gelir Vergisi 94.Maddesi Kapsamında kesilen tevkifatların MUHTASAR Beyannamelerde gösterilmesi aşamasında da Maliye Bakanlığınca HUZUR HAKKI, KIDEM TAZMİNATI, İHBAR TAZMİNATI ve ÜCRETLERİN ayrı ayrı beyan edilmesi uygulamasına başlandığından Siz mükelleflerimizin bu hususu dikkate alarak beyan edilmesinde yarar vardır.

kaynak:paraşüt.com, www.agdenetim.com/

Related Posts

Tek Hazine Sistemi Yönetmeliği Yayınlandı….

TEK HAZİNE KURUMLAR HESABI, Tek Hazine Sistemi Kamu kaynaklarının tek elden yönetilmesi amacıyla düzenlenen Tek Hazine Kurumlar Hesabı Uygulamasına ilişkin yönetmelik, 09.08.2018 tarihli resmi gazetede yayınlarak yürürlüğe girmiş bulunuyor…. Bu…

Herşey Dahil Seminere Katılan Memurun Harcırahı Nasıl Hesaplanır?

Sayıştay Temyiz Kurulu 02.02.2016 tarihli kararında  “Herşey Dahil”Seminere Katılanlara Konakladıkları Günler İçin Gündelik Ödenmeyeceği yönünde karar verdi.Özellikle son yıllarda kamu kurum ve kuruluşlarınca personellerine yönelik olarak düzenlenen kurs ,seminer ve…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Tek Hazine Sistemi Yönetmeliği Yayınlandı….

  • By admin
  • Kasım 24, 2024
  • 17 views
Tek Hazine Sistemi Yönetmeliği Yayınlandı….

Kamu Davası Nedir? Kamu Davasını Kim Açar?

  • By admin
  • Kasım 24, 2024
  • 23 views
Kamu Davası Nedir? Kamu Davasını Kim Açar?

Herşey Dahil Seminere Katılan Memurun Harcırahı Nasıl Hesaplanır?

  • By admin
  • Kasım 24, 2024
  • 18 views
Herşey Dahil Seminere Katılan Memurun Harcırahı Nasıl Hesaplanır?

Sahte Fatura Suçunda Sorumluların Tespit Edilmesi

  • By admin
  • Kasım 24, 2024
  • 12 views
Sahte Fatura Suçunda Sorumluların Tespit Edilmesi

Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların Kamu Harcama Sistemindeki Yeri

  • By admin
  • Kasım 24, 2024
  • 12 views
Düzenleyici ve Denetleyici Kurumların Kamu Harcama Sistemindeki Yeri

Hizmet Alım İhalesi Nasıl Yapılır?

  • By admin
  • Kasım 24, 2024
  • 12 views
Hizmet Alım İhalesi Nasıl Yapılır?