Dünya Petrol Rezervlerinin Dağılımı
PETROL REZERVLERİNİN DAĞILIMI Halen kesinleşmiş olan petrol rezervlerine 40 ve doğal gaz rezervlerine 62 sene ömür biçilmektedir. 1980 yılından bu yana, net petrol rezervleri %60 ve doğal gaz rezervleri %109…
Fed Faizleri Artırıyor mu?
Fed’in aralık toplantısında faiz artırım olasılığı yükselirken, artırımın kademeli olması bekleniyor. Piyasalar bu konudaki gelişmeleri önceki dönemlere nazaran daha sakin izleyecek. Türkiye’de ise yeni hükümette ekonomi yönetimini kimlerin üstleneceği merakla bekleniyor.
SEÇİM belirsizliği başta olmak üzere piyasalarda riskli gündem konularının önemli bir kısmı geride kaldı. Açıklanan Fed tutanakları sonrası Fed’in Aralık toplantısında faiz artırım olasılığı yükseldi. Ancak tutanaklarda, faiz artırımının kademeli olacağı ve ABD ekonomisinin sağlıklı yapıya kavuşmaya başladığı değerlendirmeleri piyasalar üzerindeki Fed baskısının azalmasına neden oldu. 15-16 Aralık toplantı tarihi yaklaştığında bu yöndeki duyarlılık tekrar artacaktır. İç gündemde ise yeni hükümetten çok ekonomi yönetimi, özellikle Babacan’ın konumu izlenecek. 24 Kasım’daki merkez bankası toplantısından yine faiz değişimi beklenmiyor. Geçen haftanın dikkat çeken görünümü, birbirine alternatif olan para ve sermaye piyasalarının iki yatırım aracı Dolar kuru ile borsanın aynı yönde hareket etmesi oldu. Bu görünüm geçici, bir süre sonra olağan seyrine dönecektir. Geçtiğimiz günlere göre daha rahat gündemden söz etmekle birlikte piyasayı taşıyacak beklenti eksiliği devam ediyor. Bu durumda kısa süreli iyimserlik yaşansa da bunun sınırlı olabileceğini söylemek mümkün.
TEPKİ ALIMLARI
Borsada seçimin ardından sert yükseliş görülmüştü. Sonrasında gelen kâr satışlarıyla endeks destek noktalarına kadar çekildi. 80.000-79.500 bandı kısa dönem çıkış trend desteği ve gap-boşluk destekleri olması açısından önemli. Bu seviyelerin üzerinde tepki alımları görülebilir. 79.500 seviyesinin üzerinde çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte hisse pozisyonları taşınabilir. Tepki çıkışının devamı için ise 83.500 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Destek seviyelerinde tepki alımları görülebilir. Ancak direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek. Kısa dönem 79.500-83.500 bandı izlenebilir.
UZUN DÖNEMLİ ÇIKIŞ
Dolar/TL kurunda kısa dönemli düşüş trendine karşılık orta ve uzun dönemli çıkış hareketi korunuyor. 2.78-2.75 destek seviyeleri önemli görülürken bu seviyenin üzerinde alımlar gelebilir. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise çıkışın devamı için 2.88 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki direnç ise 2.94 seviyesinde bulunuyor. Destek seviyelerinde alımlar görülse de yukarı yönlü hareketlenmelerde satışla karşılaşma olasılığı yüksek. Kısa dönem 2.78-2.88 bandı izlenebilir.
Son dönemde Dolar/TL ile borsa arasındaki korelasyon veya etkileşim biraz zayıfladı. Bu aşamada Dolar’ın dış piyasalardaki görünümüne de göz atmak yerinde olacak. Doların seyrinde önemli göstergelerden biri Euro/Dolar paritesi. FED’in faiz artış olasılığının artması, Avrupa Merkez Bankasının gösterge faiz oranını neredeyse sıfıra çekmesi, mevduatta eksi faiz oranları ve trilyon düzeyinde likidite paketleri, ABD ekonomisinin daha hızlı toparlanması, Dolara değer kazandırıyor. Euro/Dolar paritesinde 1.10 seviyesinin altında ivme kazanan düşüş devam ediyor. Sonraki kuvvetli destek 1.046 seviyesinde. 1.40’tan başlayan düşüşü dikkate aldığımızda 1.10 seviyesinin altında işlerlik kazanan düşüş formasyonlarından ‘Ters bayrak’ formasyon hedefinin orta ve uzun dönemde 1.00 seviyesinin altında olduğunu söylemek de mümkün.
Doların seyri ile ilgili bir diğer gösterge ise Dolar Endeksi. ABD Dolarının değerini, ağırlık Euro’da olmak üzere Japon Yeni, İngiliz Sterlini, İsviçre Frankı, Kanada Doları ve İsveç Kronu’nunda oluşan sepete göre belirleyen Dolar Endeksinde yükseliş sürüyor. Çıkışın devamı için 100.39 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu seviyenin üzerinde kalınması zirve tahminlerinin önünü açacak. Geri çekilmelerde destekler ise 98.00 ve 93.80-92.60 seviyelerinde. 92.60 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece orta ve uzun dönemli yukarı beklenti korunacak.
kaynak: hürriyet.com.tr
PETROL REZERVLERİNİN DAĞILIMI Halen kesinleşmiş olan petrol rezervlerine 40 ve doğal gaz rezervlerine 62 sene ömür biçilmektedir. 1980 yılından bu yana, net petrol rezervleri %60 ve doğal gaz rezervleri %109…
Para politikasıyla ilgili olarak son dönemde sıklıkla kullanılan Marjinal Fonlama Oranı, poltika faiz oranı gibi kavramların reel ekonomi üzerinde ne anlama geldiği çeşitli kaynaklardan sizler için araştırdık… Yaptığımız araştırma neticesinde;…