Aile Birliği Mazeretinde Aile Hekimi Kamu Personeli Sayılır mı?

doktor-3

Kategori Yer Değiştirme
Kanun / Madde(ler) 657 / 72
Tarih 02/06/2015
Özet ÖZET: Aile birliği mazeretine bağlı yer değişikliğinde aile hekimlerinin kamu personeli olarak değerlendirilip değerlendirilmeyeceği hk. (10/04/2015-2464)
Devlet Personel Başkanlığı görüşü

Bakanlığınız ……. Müdürlüğü emrinde mühendis olarak görev yapan personelin eşinin …… İlinde aile hekimi olarak görev yaptığından bahisle söz konusu personelin eş durumu nedeniyle yer değişikliği talebinin Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelik’in ”Aile Birliğine Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği” başlıklı 14 üncü maddesinin (d) bendi kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği hususunda görüş talep eden ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.

Bilindiği üzere, 16/08/2014 tarihli ve 29090 sayılı Resmi Gazete’de “Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” yayımlanmış olup, bahsi geçen Yönetmeliğin 4 üncü maddesi ile Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin (Genel Yönetmeliğin) 14 üncü maddesi değiştirilmiştir. “Aile Birliği Mazeretine Bağlı Yer Değişikliği” başlıklı söz konusu maddede? “Aile birliği mazeretine dayanarak yer değişikliği memurun?

a) Kamu personeli olan eşinin, kurum içi yer değiştirme suretiyle atanma imkanının olmaması veya mevzuatı uyarınca eşin zorunlu yer değiştirmeye tabi tutulan bir görevde bulunması durumunda bu kapsamdaki eşin bulunduğu yere,

b) Eşlerin her ikisinin de aynı kurumda çalışıyor olması halinde, kurumun daha fazla hizmet ihtiyacı duyduğu yere,

c) Eşlerin farklı kurumda çalışıyor olması halinde kurumlar arasında gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle her iki kurumun da öncelikli hizmet ihtiyacının bulunduğu yere,

d) Kamu personeli olmayan eşinin, talep edilen yerde kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak çalışmış ve halen çalışıyor olması halinde bu durumda olan eşin bulunduğu yere,

e) Milletvekili, belediye başkanı, muhtar veya noter olan eşlerinin bulunduğu yere, atanması suretiyle yapılabilir.

Aile birliği mazeretine dayanarak yer değiştirme isteğinde bulunan memur, eşinin kamu kurum ve kuruluşlarında kamu personeli olarak çalıştığına veya atanmayı talep ettiği yerde eşinin kesintisiz son üç yıl sosyal güvenlik primi ödemek suretiyle kendi adına veya bir hizmet akdi ile işverene bağlı olarak halen çalıştığına ya da birinci fıkranın (e) bendinde sayılan görevlerde bulunduğuna ilişkin belgeyi kurumuna ibraz etmekle yükümlüdür. Ayrıca yer değiştirme başvurusuna, evlilik durumunu kanıtlayan belgenin de eklenmesi gerekir” hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, 5258 sayılı Aile Hekimliği Kanununun 3 üncü maddesinde, “Sağlık Bakanlığı? Bakanlık veya diğer kamu kurum veya kuruluşları personeli olan uzman tabip, tabip ve aile sağlığı elemanı olarak çalıştırılacak sağlık personelini, kendilerinin talebi ve kurumlarının veya Bakanlığın muvafakatı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın, sözleşmeli olarak çalıştırmaya veya bu nitelikteki Bakanlık personelini aile hekimliği uygulamaları için görevlendirmeye veya aile hekimliği uzmanlık eğitimi veren kurumlarla sözleşme yapmaya yetkilidir.

Aile sağlığı elemanları, aile hekimi tarafından belirlenen ve Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülen, kurumlarınca da muvafakatı verilen Bakanlık veya diğer kamu kurum ve kuruluşları personeli arasından seçilir ve bunlar sözleşmeli olarak çalıştırılır. Bu suretle eleman temin edilememesi halinde, Sağlık Bakanlığı, personelini bu hizmetler için görevlendirebilir. İhtiyaç duyulması halinde, Türkiye’de mesleğini icra etmeye yetkili ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) bendinin (4), (5) ve (7) numaralı alt bentlerindeki şartları taşıyan kamu görevlisi olmayan uzman tabip, tabip ve aile sağlığı elemanları? Sağlık Bakanlığının önerisi, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine sözleşme yapılarak aile hekimliği uygulamalarını yürütmek üzere çalıştırılabilir.

Sözleşmeli olarak çalışan aile hekimi ve aile sağlığı elemanları kurumlarında aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar ve bunların kadroları ile ilişkileri devam eder. Bu personelin, sözleşmeli statüde geçen süreleri kazanılmış hak derece ve kademelerinde veya kıdemlerinde değerlendirilerek her yıl işlem yapılır ve bunlar talepleri halinde eski görevlerine atanırlar.

Sözleşmeli personel statüsünde çalışmakta iken aile hekimi ve aile sağlığı elemanı statüsüne geçenlerden önceki sözleşmeli personel statüsüne dönmek isteyenler, eski kurumlarındaki boş pozisyonlara öncelikle atanırlar ve bu madde kapsamındaki çalışmaları hizmet sürelerinde dikkate alınır.

Kadroya bağlı olarak veya sözleşmeli personel pozisyonlarında görev yapan personelden Sağlık Bakanlığınca aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olarak görevlendirilenlere, 209 sayılı Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığına Bağlı Sağlık Kuruluşları ile Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun uyarınca ek ödeme yapılmaz. Bunlara, aylıklarına ve ücretlerine ilaveten, çalıştıkları günler dikkate alınarak aşağıdaki fıkrada belirlenen miktarların yarısını aşmamak üzere tespit edilecek tutarda ödeme yapılır.

Sözleşme yapılan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına, 657 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin (B) bendine göre belirlenen en yüksek brüt sözleşme ücretinin aile hekimi için (6) katını, aile sağlığı elemanı için (1,5) katını aşmamak üzere tespit edilecek tutar, çalışılan ay sonuçlarının ilgili sağlık idaresine bildiriminden itibaren onbeş gün içerisinde ödenir. Aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesinde belirtilen yerlerde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ayda asgari sekiz saat? ihtiyaç halinde ise bu sürenin üzerinde nöbet görevi verilir. Bunlara entegre sağlık hizmeti sunulan merkezlerde artırımlı ücretten yararlananlar hariç olmak üzere, 657 sayılı Kanunun ek 33 üncü maddesi çerçevesinde nöbet ücreti ödenir.

Sözleşmeli olarak çalışmaya başlayanların, daha önce bağlı oldukları sosyal güvenlik kuruluşlarıyla ilişkileri aynı şekilde devam ettirilir. Ancak, her türlü prim, kesenek ve kurum karşılıkları bu fıkrada belirtilen ücretlerden kesilerek ilgili sosyal güvenlik kuruluşuna aktarılır. Bunlar önceki durumları çerçevesinde tedavi yardımlarından yararlanmaya devam ederler. ” hükmü yer almaktadır.

Bu itibarla,

– Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “kamu personeli” deyiminin askeri kurum ve kuruluşlar da dahil olmak üzere 217 sayılı Devlet Personel Başkanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinde yer alan kurum ve kuruluşların kadro ve pozisyonlarında süreklilik arz eden bir görevde çalışan personeli kapsadığı,

– Sağlık Bakanlığı veya diğer kamu kurum veya kuruluşlarında Devlet memuru olarak çalışmakta iken aile hekimliği uygulaması kapsamında sözleşme imzalayan uzman tabip, tabip ve aile sağlığı elemanlarının kurumlarından aylıksız izinli sayılması ve kadroları ile ilişkilerinin devam etmesi sebebiyle, söz konusu personelin Genel Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “kamu personeli” deyiminin kapsamına olduğu değerlendirilmekte olup, eşi bu kapsamda aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olan ilgili personeliniz hakkında mezkur hükmün (a) bendine göre işlem yapılması gerektiği,

– Sağlık Bakanlığı veya diğer kamu kurum veya kuruluşlarında sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken aile hekimliği uygulaması kapsamında sözleşme imzalayan uzman tabip, tabip ve aile sağlığı elemanlarının eski Kurumlarına dönmek istemesi halinde boş pozisyonlara öncelikle atanması sebebiyle, söz konusu personelin Genel Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “kamu personeli” deyiminin kapsamına olduğu değerlendirilmekte olup, eşi bu kapsamda aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olan ilgili personeliniz hakkında mezkur hükmün (a) bendine göre işlem yapılması gerektiği,

– 5258 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin ikinci fıkrasına istinaden Sağlık Bakanlığının önerisi, Maliye Bakanlığının uygun görüşü üzerine aile hekimliği uygulamalarını yürütmek üzere sözleşme yapılan uzman tabip, tabip ve aile sağlığı elemanlarının ise Genel Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “kamu personeli” deyiminin kapsamına girmediği, eşinin bu kapsamda aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olması halinde ilgili personeliz hakkında Genel Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin birinci fıkrasının (d) bendine göre işlem yapılması gerektiği,

mütalaa edilmektedir.

Related Posts

Ek Ödenek Nedir? Ek Ödeneğe Neden İhtiyaç Duyulur?

Bütçe Niçin Ek Ödenek İster ? Ülkemizdeki   bütçe   uygulamalarıyla   ilgili   olarak   yapılan   bazı değerlendirmelerde, bütçelerin başlangıç hedefleriyle yılsonu gerçekleşmeleri arasında önemli farklar olduğu, dolayısıyla bütçelerin iyi hazırlanmadığı ileri sürülmektedir. Bu…

İdare Şartname ile Teknik Şartname Arasındaki Farklar

İdare Şartname ile Teknik Şartname Arasındaki Farklar 1.GİRİŞ Kamu kurumlarınca açılan ihalelere giren isteklilerde, işin gerçekleştirilmesiyle ilgili olarak belli kriterler aranmaktadır. Aranan bu kritirelere göre, ihaleyi kazanan firma belirlenecek ve…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

İdare Şartname ile Teknik Şartname Arasındaki Farklar

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 66 views
İdare Şartname ile Teknik Şartname Arasındaki Farklar

Ek Ödenek Nedir? Ek Ödeneğe Neden İhtiyaç Duyulur?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 42 views
Ek Ödenek Nedir? Ek Ödeneğe Neden İhtiyaç Duyulur?

Bot Hesap Nedir? Bot Hesap Nasıl Kullanılır?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 89 views
Bot Hesap Nedir? Bot Hesap Nasıl Kullanılır?

Dernek ve Vakıflara Ait İktisadî İşletmelerin KDV Açısından Hangi Vergi Dairesine Bağlı Olacağı

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 28 views

Götürü ücret vergisi nedir?

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 33 views
Götürü ücret vergisi nedir?

Bebeklerin Yürümesi İçin Dua…Yürüme Duası…

  • By admin
  • Aralık 18, 2024
  • 96 views
Bebeklerin Yürümesi İçin Dua…Yürüme Duası…