Milletvekili ve bakanlar ne kadar ücret alıyor??

Millet meclisi-1

Milletvekili ve bakanlar ne kadar ücret alıyor?

Milletvekili maaşı hangi kanunda düzenlenmektedir?

Milletvekilleri ve Bakan maaşları Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine Dair Kanun hükümleri çerçevesinde belirlenmektedir.

Bu Kanunun 1’inci maddesinde; “Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek Devlet memurunun almakta olduğu miktardır. En yüksek Devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar bu Kanuna göre de gelir vergisine tabi tutulmaz. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı yolluk olarak ödenir. Bu yolluklar herhangi bir suretle haczedilemez. Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri en yüksek Devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanırlar.” hükmüne yer verilmiştir.

En Yüksek Devlet Memuru ifadesi Başbakanlık Müsteşarı için kullanılmaktadır. Dolayısıyla Milletvekili ve Bakanların maaşlarının kıstas alındığı maaş Başbakanlık Müsteşarına ödenen maaştır.

Başbakanlık Müsteşarı için ödenecek maaş tutarı ise 3056 sayılı Kanunda düzenlenmiştir. 3056 sayılı Kanunun Sözleşmeli personel başlıklı 35 inci maddesinde; “Başbakanlık merkez teşkilatında, Müsteşar kadrolarına atananlar atandıkları kadrolarda sözleşmeli olarak da, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunların sözleşmeli personel çalıştırılması hakkındaki hükümlerine bağlı olmaksızın çalıştırılabilir. Bu şekilde istihdam edilen Müsteşara 56.400 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda aylık ücret ödenir. Ocak, Nisan, Haziran, Temmuz, Ekim ve Aralık aylarında birer aylık ücreti tutarında ikramiye verilir. Yapılacak diğer ödemeler ile bu fıkranın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca tespit edilir.” hükmüne yer verilmiştir.

Diğer yandan, Bakanlar Kurulu Kararı ile Başbakanlıkta Çalıştırılacak Sözleşmeli Personel Hakkında Hizmet Sözleşmesi Esaslarında da Başbakanlık Müsteşarına sözleşme ücretine ilaveten hangi ödemelerin yapılacağı belirlenmiş olup, bunlar arasında özel hizmet tazminatı, makam tazminatının yarısı ve fazla çalışma ücreti yer almaktadır.
Aşağıdaki tabloda yer alan hükümler çerçevesinde; Maaş katsayısındaki artışlar bakan ve Milletvekili maaşını da arttırmaktadır.

Bakan maaşları nasıl belirlenir?

3055 sayılı Başbakan ve Bakanların Temsil Ödenekleri İle Dışarıdan Atanan Bakanların Ödenek Ve Yollukları Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde Başbakana ve Bakanlara, 5000 gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunan miktarda temsil ödeneği verileceği ifade edilmiştir.

Buna göre, Milletvekili maaşlarına ilave olarak 5.000 gösterge rakamının maaş katsayısı ile çarpımından oluşan tutarda bakan ödeneği ilave edildiğinde bakan maaşı ortaya çıkmaktadır. Yani bakanlara ödenen maaş Milletvekillerine ödenen maaştan 415 TL daha fazladır.

5510 sayılı kanuna tabi olan milletvekilleri daha düşük ücret alırlar

15.10.2008 tarihinden sonra göreve başlayan Milletvekilleri 5510 sayılı Kanuna tabi olacakları için 5434 sayılı Kanuna tabi olan Milletvekillerinden daha az ücret alırlar. Bunun sebebi ise emekli kesintilerinin daha fazla olmasıdır.

Milletvekili ve bakanların emekli maaşları nasıl hesaplanır?

5510 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinde; Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı, Başbakan, bakanlar ve Milletvekillerine emekli maaşının nasıl bağlanacağı detaylı bir şekilde izah edilmiştir. Buna göre bağlanacak emekli maaşı hesabı şu şekilde yapılmaktadır;
2015 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Cumhurbaşkanına verilecek yıllık ödenek 525.000 TL olarak belirlenmiştir. 2015 yılı için belirlenen Cumhurbaşkanı aylık ödeneği ise: 525.000 ÷ 12 = 43.750 TL’dir. Buna göre Cumhurbaşkanının emekli aylığı: 43.750 x % 40 = 17.500 TL’dir.

TBMM Başkanı ve Başbakanın emekli aylığı ise Cumhurbaşkanı emekli aylığının % 75’idir. Buna göre Başbakana ödenecek emekli aylığı; 17.500 x % 75 = 13.125 TL’dir. Milletvekili emekli maaşı ise; Cumhurbaşkanının emekli aylığının % 45’idir. Bu tutar ise 17.500 x % 45 = 7.875 TL’dir.

Maaş katsayısındaki artışlar nedeniyle bunların emekli maaşlarında artış olmamaktadır.
Ahmet Ünlü

kaynak: www.yenişafak.com

Related Posts

Günlük Kiralık Evlere Şok Düzenleme…Günlük Kiralık Evlere Denetim Geliyor

Terör örgütleri ve fuhuş sektörünün tercih ettiği günlük ev kiralamaya kapsamlı denetim geliyor. İçişleri Bakanlığı ile  Maliye Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmada günlük ev kiralamalar anlık takibe alınıyor. İnternet sitelerinde yer alan…

2019 Yılı 5510 Sayılı Kanun İdari Para Cezaları

5510 Sayılı Kanun Kapsamında Kesilmesi Gereken İdari Para Cezaları Aşağıda Gösterilmiştir. 1) 2019 Yılı 5510 SAYILI KANUN İDARİ PARA CEZALARI     SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNA GÖRE UYGULANACAK…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Kaçırdığın Haberler

Örtülü Ödenek Nedir? Örtülü Ödenek Nasıl Harcanır?

  • By admin
  • Ocak 10, 2025
  • 74 views
Örtülü Ödenek Nedir? Örtülü Ödenek Nasıl Harcanır?

Temsil Tazminatı Nedir? Kimler Temsil Tazminatı Alabilir?

  • By admin
  • Ocak 10, 2025
  • 124 views
Temsil Tazminatı Nedir? Kimler Temsil Tazminatı Alabilir?

ANAHTAR TEKNİK PERSONELİN İŞ DENEYİMİ VE ÖNEMİ

  • By admin
  • Ocak 10, 2025
  • 83 views
ANAHTAR TEKNİK PERSONELİN İŞ DENEYİMİ VE ÖNEMİ

Bağlamada Ses Unsurları

  • By admin
  • Ocak 10, 2025
  • 60 views
Bağlamada Ses Unsurları

Mal, Hizmet ve Yapım işleri nelerdir?

  • By admin
  • Ocak 10, 2025
  • 66 views
Mal, Hizmet ve Yapım işleri nelerdir?

Bütçenin İşlev ve İlkelerinin 5018 Sayılı Kanun Kapsamında Değerlendirilmesi

  • By admin
  • Ocak 10, 2025
  • 90 views
Bütçenin İşlev ve İlkelerinin 5018 Sayılı Kanun Kapsamında Değerlendirilmesi