Askerlik Borçlanmasının Yüzde 15’İni Devlet KarşılıyorBu yıl 18 ay askerlik borçlanması bedeli olarak ödenen 10 bin 238 TL için 1535 TL vergi indiriminden faydalanılabilir. Böylece borçlanmanın asgari ücretliler için %15’i devlet tarafından finanse edilmiş oluyor.5 SORU CEVAP
1 – Soru: 1975 doğumluyum. Sigorta girişim 1995. Askere 1993’te gitmiştim. Askerlik borçlanması yaparsam sigorta girişimi öne çekebileceğimi öğrendim. Kredi çekerek askerlik borçlanmasını ödeyebilir miyim? (Ahmet )
Emekli maaşını artırır
Cevap: Askerlik borçlanması yapacağınız süreye göre emeklilik yaşınızı bir yıl öne çekmeniz mümkün. Bunun için dilekçeyle SGK’ya müracaat etmeniz gerekiyor. Onaylandıktan sonra ödeme yapmanız için 1 ay süreniz var. Bu yıl için askerlik borçlanmasının bir günlük tutarı en az 18,96 TL’dir. 540 gün askerlik yaptıysanız 10 bin 238 TL, 600 gün askerlik yapmışsanız 11 bin 376 TL borçlanma yapmanız gerekiyor. Tüketici kredisiyle borçlanabilirsiniz. Askerlik borçlanması yaptıktan sonra 2000 yılı öncesi dönemi borçlandığınız için ileride bağlanacak emekli aylığınız artacaktır. 2017’de 18 ay askerlik borçlanması bedeli olarak ödenen 10 bin 238 TL için toplamda 1535 TL vergi indiriminden faydalanılabilir. Bu indirimle askerlik borçlanmasının asgari ücretliler için yüzde 15’inin devlet tarafından finanse edildiğini söylemek mümkün.
Türkiye için de giriş sayılıyor
2- Soru: 1956 doğumlu babam 1972-73 yıllarında Avusturya girişli ve 3 yıl sigortalılığı mevcut. Türkiye’de ise 95 yılı girişli ve burada 1 yıl bile olmayan bir sigortası var. Avusturya’daki bu girişini ve sigortasını Türkiye’ye saydırıp 1976 yılı öncesi girişi olanlar emeklilik hakkından faydalanabilir mi? (Deniz Sevim)
Cevap: Avusturya’daki 1972 yılındaki çalışması Türkiye için de giriş sayılıyor. Yaştan emeklilik için 3600 prim günü ve 15 yıl sigortalılık şartını doldurduğu 2023’te emekli olması mümkün. Bunun için Avusturya’daki süreleri borçlanması ve 6 yıl daha çalışması gerekmektedir.
3- Ölüm aylığı alabilirsiniz
Soru: Eşimden yeni boşandım. Herhangi bir yerde çalışmıyorum. Bu koşullarda babamın emekli maaşını alabilmem mümkün mü? (Nihan K.)
Cevap: Evlenirken çeyiz parası aldıysanız, evlilik tarihinden itibaren çeyiz parası 12 ay için ödendiyse 12 ay, 24 ay için ödendiyse 24 ay babanızdan ölüm aylığı alamazsınız. Bu süre dolduktan sonra tekrar hak sahibi konumuna gelirsiniz. Dolayısıyla bu sürenin sonunda SGK İl Müdürlüklerine veya SGK hizmet merkezlerine başvurarak ölüm aylığı talep edebilirsiniz.
4- Hem Bağ-Kur hem dul aylığı mümkün
Soru: Eşim devlet memuruydu 20 yıl önce vefat etti. Ben de dul aylığı alıyorum. Şimdi kendi adıma bir mantıcı dükkanı açacağım. Muhasebeci Bağ-Kur’lu olmam gerektiğini söyledi. Bu durumda dul aylığım kesilir mi? (Nagehan Sert)
Cevap:
Eşiniz devlet memuru olduğu için size aylık Emekli Sandığı’ndan bağlanmıştır. Memur kocadan bağlanan dul aylığı dul eş Bağ-Kur’lu olursa kesilmez. Dolayısıyla bu durumda hem Bağ-Kur’lu olup, hem dul aylığını almaya devam edebilirsiniz.